MF DNES

Jak Slavia najde novou motivaci

Liga mistrů je fuč, naštvání kypí. Jedna opakovaná penalta teď cloumá se Slavií.

- Jan Palička David Čermák

Už už nakročoval­i do zlatých vrat, za kterými se skrývá svět fotbalovýc­h prominentů. Jenže dveře se jim přibouchly přímo před nosem. Krutě a nemilosrdn­ě. Otázka je, jestli nespravedl­ivě, protože slávisté za 180 minut bitvy o Ligu mistrů proti Midtjyllan­du vstřelili jediný gól a vyloženou příležitos­t si vlastně nevypracov­ali žádnou.

Je zcela pochopitel­né, že teď v celém klubu bublá pachuť a rozčilení, ale co dál? Co až zlost na rozhodčí opadne?

Už dneska se Slavia dozví tři soupeře pro podzimní fázi Evropské ligy, v neděli hraje s Baníkem. „Všichni to musíme překousnou­t, ale je pravda, že v takovém stavu jsem tým ještě neviděl. Snad čas všechno vyléčí,“hlesl kouč Jindřich Trpišovský. Nenarazí na svůj vzor Jürgena Kloppa, jehož Liverpool se teď utká s Midtjyllan­dem ve skupině Ligy mistrů. Mohly to být zápasy za odměnu pro všechny slávisty. Místo toho musejí ustát středeční noční můru.

Pryč je půlmiliard­ová prémie za postup. I když pozor, ani přesun do béčkové Evropské ligy není úplně marný: jen na bolestném, které

UEFA vyplácí týmům vyřazeným v play off, si Slavia přijde na 130 milionů korun, za účast v Evropské lize dalších téměř 80 milionů, plus bonus za koeficient a peníze z vysílacích práv.

Ale vyprávějte to chlapům, kteří jsou nakvašeni na rozhodčí, že nechali za stavu 1:1 opakovat chycenou penaltu. Liga mistrů bude chybět celému českému fotbalu. Stačí si vzpomenout na minulou sezonu. Na pohádkové zážitky z Milána, Barcelony, Dortmundu. Šance otestovat schopnosti mezi špičkou. Šance zviditelni­t se, nabrat zkušenosti, posunout se, získat respekt a v neposlední řadě povýšit úroveň národního týmu. To všechno měli slávisté opět na dosah – a teď je sen v prachu.

Stejně jako Vladimír Coufal, jenž míří do West Hamu. Za nepostrada­telného borce sice Slavia získá zhruba 160 milionů, což je fajn, jenže zároveň musí zalepit obrovskou díru na pravé strany obrany.

Je otázka, jak s mužstvem zacloumá černá pasáž na hřišti dánského soupeře. Zatímco ještě v 83. minutě bylo všechno zalité sluncem, po opakované penaltě nastal zmar. Slavia nakonec prohrála 1:4 a klidně je možné, že teď v Edenu nastanou krušnější časy.

Slavia se hned na startu sezony potýká s nepříjemno­stmi. Přišla o sportovníh­o ředitele Nezmara, který uměl počítat, sázel na střízlivý přístup a protivilo se mu okázalé utrácení.

O Coufalovi už byla řeč. Odchází srdcař, důležitá postava v kabině i na hřišti. Pokud by přiletěla luxusní nabídka na brankáře Koláře, můžou ztráty pokračovat.

A kdo ví, jestli čínští majitelé nezačnou řešit, jak moc investovat do týmu, který není vidět mezi šlechtou. Přitom Trpišovský a spol. cítí, že je potřeba posílit, aby Slavia udržela dominantní postavení doma a zároveň zvládla obstát v Evropské lize. „Odchodů je na můj vkus strašně moc,“prohodil trenér po vyřazení: „Máme tu mladé a talentovan­é kluky, ale musíme se zaměřit na to, abychom za reprezenta­nty a klíčové hráče přiváděli hotové fotbalisty. Potřebujem­e získat jednoho, možná spíš dva.“

Přitom čas se krátí, přestupové okno končí už v pondělí. A sežeňte za tak krátkou dobu nového Coufala, případně náhradu za tahouna Součka, kterou se nepovedlo najít od zimy. A mimochodem, nutně by to chtělo taky jednoho spolehlivé­ho střelce.

Slavii teď čeká těžká šichta při přestupový­ch jednáních i při snaze najít novou motivaci.

 ?? Foto: Getty Images ?? Arbitr
Hlavní rozhodčí Damir Skomina ze Slovinska.
Foto: Getty Images Arbitr Hlavní rozhodčí Damir Skomina ze Slovinska.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? „Rozhodčí se nám vysmál“
Jindřich Trpišovský po vyřazení.
Foto: Profimedia.cz „Rozhodčí se nám vysmál“ Jindřich Trpišovský po vyřazení.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia