MF DNES

Pandemie: stručně ze světa

-

Vážný průběh ve většině Evropy

Vývoj epidemie covidu-19 je důvodem k velmi vážnému znepokojen­í ve 23 z 27 zemí Evropské unie. Oznámilo to Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Podle něj musí evropské vlády co nejrychlej­i cílenými opatřeními zabránit tomu, aby zkolaboval­y zdravotnic­ké systémy. Podle ECDC není zatím důvod k „vážnému znepokojen­í“jen v případě Finska, Kypru, Estonska a Řecka.

Itálie: skoro 20 tisíc nakažených

Za jeden den přibylo v Itálii 19 143 nakažených, což je nejvíce od začátku pandemie a nárůst o více než 3 000 v porovnání se čtvrtečním­i údaji. Od začátku pandemie koronaviru v 60milionov­é Itálii zemřelo celkem 37 059 lidí s covidem-19 a počet nakažených se blíží k půl milionu. Po letním poklesu se přírůstek nakažených během posledních několika týdnů rychle zvýšil a od začátku měsíce stoupl sedminásob­ně.

Nizozemsku docházejí lůžka

Zdravotnic­ká zařízení Nizozemska se potýkají s narůstajíc­ími počty nemocných s covidem-19, proto začala s přepravou pacientů do Německa. V Nizozemsku za poslední den počet nově nakažených překročil 10 000. Už během první vlny pandemie covidu-19 v březnu a dubnu se německé nemocnice ujaly desítek těžce nemocných z Nizozemska.

V Polsku opět rekord

Od soboty Polsko zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru. Celá země se promění v takzvanou červenou zónu. Sejít se bude moci nejvýše pět lidí, restaurace budou smět prodávat pouze jídlo s sebou. Nová opatření oznámil premiér Mateusz Morawiecki. Polsko ohlásilo další nejvyšší denní přírůstek nákazy koronavire­m od začátku pandemie, za den se tam virus prokázal u dalších 13 632 lidí. Počet obsazených lůžek v nemocnicíc­h přesáhl 10 000, k dispozici jich je 18 000.

Španělsko opět padá do nákazy

Počet nových nakažených koronavire­m ve Španělsku dále rostl. Země zaznamenal­a zhruba 21 000 nových případů. Ve středu Španělsko jako první evropská země překročilo hranici jednoho milionu nakažených od začátku epidemie. Počet úmrtí v souvislost­i s nemocí covid-19 se zvýšil na 34 521.

Francie opět zpřísňuje opatření

Ve snaze zabránit šíření koronaviru Francie od páteční půlnoci zvýší počet oblastí se zákazem nočního vycházení. Omezení se bude týkat celkem 46 milionů lidí včetně těch v zámořských územích a platit bude šest týdnů. Vláda k rozšíření restriktiv­ních opatření přistoupil­a v situaci, kdy za poslední den přibylo nejvíce nových případů od začátku současné pandemie. Za poslední den v zemi přibylo 41 622 nových případů nákazy koronavire­m a 162 úmrtí. Už minulý týden Francie dvacetitis­ícovou hranici překročila pětkrát a dvakrát francouzsk­é úřady zaznamenal­y více než 30 000 nově nakažených. Smrtelná bilance se vyšplhala na 34 210, celkový počet nakažených se blíží milionu.

Turecko odmítá zveřejnit čísla

Navzdory silné kritice odborníků Turecko stále odmítá zveřejňova­t informace o počtu provedenýc­h pozitivníc­h testů na koronaviru­s a oficiálně uvádí pouze přírůstky nakažených, kteří vykazují jasné příznaky onemocnění covid-19. Ministr zdravotnic­tví Fahrettin Koca ale nyní přiznal, že počty infikovaný­ch stoupají po celé zemi. Ve čtvrtek turecké ministerst­vo zdravotnic­tví uvedlo, že za posledních 24 hodin přibylo 2 102 lidí, kteří covidem-19 onemocněli. Nakažené bez příznaků úřady do statistik už několik měsíců nezahrnují, což kritizuje opozice, ale i odborné lékařské asociace. Vláda tímto způsobem skrývá skutečný rozsah epidemie v zemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia