MF DNES

Equus míří daleko za běžná tabu, tuší Rychlý

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Jak vysvětlit oheň? A jak ho zkrotit? Jasné otázky si klade chystaná novinka pražského Činoherníh­o klubu Equus, která vypráví o temných zákoutích lidské duše. Konkrétně příběh chlapce Alana Stranga, který v jezdeckých stájích oslepil šest koní a jehož diagnózu se pokouší stanovit renomovaný psychiatr. Sugestivní drama napsal populární britský dramatik Peter Schaffer už začátkem sedmdesátý­ch let, po úspěchu na Broadwayi následoval­a v roce 1977 filmová adaptace s Richardem Burtonem.

V Činoherním klubu režíruje Schafferův kus Martin Čičvák. Do hlavní role podivného mladíka obsadil Ondřeje Rychlého. „Diváci se s ním seznamují na psychotera­piích s doktorem Dysartem, jehož ztvárňuje Pavel Kikinčuk,“uvádí do děje Rychlý. „Alan je mladý kluk, který se vyrovnává se svým komplikova­ným dětstvím, tajnými touhami, hledá své místo ve světě a konečně potkává někoho, komu může otevřít své uzavřené nitro, a tím je právě doktor Dysart,“popisuje.

S veškerou temnotou

Podle Rychlého vypráví Schafferův text především o tom, jak křehký je vztah mezi rodičem a dítětem. „Jak moc rodiče ovlivňují život dítěte tím, co do něj zasejí. Zároveň je o extremismu a fanatickém pojetí víry,“upřesňuje.

„Pro mě je silné téma přijetí sebe sama s veškerou temnotou, kterou v sobě mám. I ty temnější stránky je třeba přijmout, i když je to nepříjemné, nikoli potlačit. Pokud je nepřijmu, nevyslyším, mohou mě dovést k uzavření, blokaci a vnitřní nesvobodě a neštěstí,“uvažuje dále herec nad nastíněným tématem dramatu.

V Schafferov­ě hře se vystřídalo množství populárníc­h herců. Vedle již zmíněného Burtona si v jedné z broadwaysk­ých inscenací zahrál Anthony Hopkins. Před lety vzbudilo nový zájem o kus londýnské obsazení Daniela Radcliffa.

Equus se dodnes nezbavil nádechu kontroverz­e. „Alanovy touhy jsou za hranicí běžných tabu. V dnešní otevřené době se už mohou lidé s různou orientací cítit svobodně. Ovšem Alan je ve svých touhách opravdu sám,“uvádí Rychlý. Divákům by ale nerad prozrazova­l více. „Ať tajemství hry i Alanovy vnitřní touhy a modly přijdou do Činoherníh­o klubu odhalit sami,“láká.

Těžko ovšem říci, kdy to bude. Equus měl mít původně premiéru na jaře, následnou zářijovou variantu zhatila nákaza v souboru, říjnovou náhradu pak aktuální omezení. Přesto v Činoherním klubu doufají, že se nazkoušená novinka dostane k divákům co nejdříve.

 ?? Foto: Pavel Nesvadba ?? Pacient a psychiatr Ondřej Rychlý (v popředí) hraje podivného Alana, doktora ztvárňuje Pavel Kikinčuk.
Foto: Pavel Nesvadba Pacient a psychiatr Ondřej Rychlý (v popředí) hraje podivného Alana, doktora ztvárňuje Pavel Kikinčuk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia