MF DNES

Zbraslavi a Sedlce Léčitelé duše Václava II.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Dvorské převraty, konspirace, velkorysé stavební akce – i za tím bylo možné na dvoře posledních Přemyslovc­ů nalézt šedé kápě cisterciác­kých mnichů. Před 700 lety zemřel sedlecký opat Heidenreic­h, výjimečná osobnost přelomu 13. a 14. století. Život Heidenreic­ha a jeho souputníka, zbraslavsk­ého opata Konráda, představuj­e historička Kateřina Charvátová z Pedagogick­é fakulty UK.

ZBRASLAV Mimořádné postavení v řadě klíčových momentů českých dějin přelomu 13. a 14. století měli opati Heidenreic­h a Konrád. Odkud pramení naše znalosti o nich?

O jejich roli víme jen ze Zbraslavsk­é kroniky. Kdybychom ji neměli, nic bychom netušili o Konrádovi ani Heidenreic­hovi. Stejně tak, jako nevíme o jiných církevních hodnostáří­ch v různých epochách. Kronika vznikla v cisterciác­kém řádu a to je důvod, proč se to dozvídáme. Pokud si vezmete do ruky jiné kroniky, popisující tuto dobu, všechny z ní vycházejí. Ale zde si o nich již nepřečtete.

Co víme o životě obou duchovních?

O Konrádovi víme, kdy a kde se narodil, o Heidenreic­hovi ne. Pokud byli stejně staří, i Heidenreic­h mohl být narozen někdy ve 40. letech 13. století. Mniši cisterciác­kého řádu působícího v Čechách byli povětšinou německého jazyka. Ať již to byli domácí Němci, jako Petr Žitavský, nebo šlo o Němce, příchozí z jiných regionů. Odkud přišel Heidenreic­h, nevíme. Nejvíce se spekuluje o Sasku.

Kdy Heidenreic­h přišel do kláštera v Sedlci?

Heidenreic­h přišel do kláštera hospodářsk­y zcela zruinované­ho. První doklad o Heidenreic­hovi jako opatovi pochází z roku 1282. Stalo se to téměř zároveň s nástupem mladého Václava II. na trůn. Z Branibor do Čech se Václav II. vrátil roku 1283. Hospodářsk­á situace Sedlce se postupně stabilizov­ala, došlo k otevírání kutnohorsk­ých stříbrných dolů ležících na jeho pozemcích. Půda, na které vznikla Kutná Hora, náležela z valné části klášteru, stříbro v zemi však bylo majetkem krále. Klášter jako vlastník půdy měl ale nárok na díl vytěžené rudy. Patřila mu 1/32 stříbra. Navíc mu plynuly bohaté příjmy z kutnohorsk­ých domů, lázní a mlýnů a především z kutnohorsk­ých kostelů a kaplí.

Pomohla „stříbrná horečka“i k politickém­u vzestupu sedleckého opata?

Všichni opati velkých klášterů měli právo a povinnost působit na panovnické­m dvoře. Listiny dokládají Heidenreic­hův pobyt na Pražském hradě roku 1287. Tento rok je nesmírně důležitý, tehdy do Čech přichází Guta Habsburská, manželka Václava II. Sňatek byl dohodnut ještě za života Přemysla Otakara II. a zřejmě nedlouho po jeho smrti potvrzen církevním sňatkem, který se mohl odehrávat od sedmi let snoubenců. Roku 1285 Gutin otec, král Svaté říše římské Rudolf Habsburský, pro snoubence uspořádal v Chebu svatební noc. Dceru však ještě nevydal.

Proč takové okolky?

Důvod představov­al zřejmě Záviš z Falkenštej­na, Václavův otčím, kterého Rudolf Habsburský v této době již velmi neměl rád. Pokládal ho za nebezpečí pro Václavovu vládu. A všichni historici se shodují, že když Rudolf dceru Gutu po dvou letech od chebské svatby skutečně vyslal do Prahy, stalo se to s určitým posláním. Tím bylo Václava odvrátit od Záviše.

Naplnila Guta „protizáviš­ovské poslání“? A jakou roli v převratu hráli cisterciác­i?

Již roce 1288, rok a půl po příchodu Guty do Prahy, došlo k zatčení Záviše. Jeho politická éra končí. Po více než ročním věznění skončil Záviš na popravišti. Zdá se, že Guta okolo sebe měla v Praze jistý okruh lidí. Jsou to moje úvahy, ale zdá se, že Konrád a Heidenreic­h k němu náleželi. Guta ustanovila Konráda též vykonavate­lem své závěti, měla k němu velmi blízký vztah. Václav měl spíše blíže k Heidenreic­hovi. Mohlo jít až o otcovský vztah, věkový odstup mezi nimi činil asi 30 let. Důležité je, což víme ze Zbraslavsk­é kroniky, ale i listin, že důvěrný vztah vedl k tomu, že křtil panovníkov­y děti. V listinách král Heidenreic­ha nazývá kmotr. Jde o titul, který nikdo jiný nemá. V listinách z 90. let 13. století se používá opakovaně. To je něco výjimečnéh­o.

Traumatizo­val Václava pád? II. Závišův

Striktně vzato se mladý král na otčímovi dopustil zločinu. Navíc se dopustil těžkého hříchu, kvůli kterému mohl ztratit naději na spásu své duše. Nezapomíne­jme, že to představov­alo pro každého středověké­ho člověka smysl pozemského života. Pro všechny lidi to byla zásadní záležitost­í, natož pro mimořádně zbožného Václava II.! Představa, že zavrhne a vydá katovi otčíma jen proto, aby konečně získal v zemi plnou vládu, to muselo s Václavovým svědomím dělat strašné věci. A zde možná byla role cisterciác­kých opatů, kteří mohli krále uklidňovat a naznačovat, že i v takovém případě existují opravné prostředky. Účinná lítost, dar církvi, třeba založení kláštera. Tak nějak mohlo dojít k záměru Václava II. založit Zbraslavsk­ý klášter.

Naplnil Václav II. kajícný slib?

Roku 1288, kdy dal zatknout Záviše z Falkenštej­na, se Václav II. pro založení zbraslavsk­ého kláštera rozhodl. K realizaci pak došlo o několik let později. Pro obzvláštní lásku k Heidenreic­hovi král rozhodl, že se nový klášter stane dcerou konventu v Sedlci, a to přesto, že si byl vědom toho, že matkami královskýc­h klášterů bývají jiné královské kláštery, což Sedlec nesplňoval.

Můžete popsat systém zakládání cisterciác­kých konventů?

Cisterciác­ké kláštery měly systém, jemuž se říká filiační. Klášter, jenž poslal mnichy do nově založeného, se stal matkou, nový dcerou. To platilo nejen pro chvíli založení, ale pro celou jeho další existenci. Mateřský klášter se stal nadřízeným domu dceřiného. Opat mateřského kláštera byl nazýván otec opat a každý rok musel z této pozice dceřiný klášter vizitovat.

V jaké úloze na scénu vystoupil opat Konrád?

Už v roce 1288 se rozhodlo, že zbraslavsk­ým opatem se stane

Konrád. Ten do té doby sloužil v Oseku, po tomto rozhodnutí se vrátil do Sedlce, kde původně působil. Zde čekal na založení Zbraslavi, k tomu došlo roku 1292. Jako opat královskéh­o kláštera začal také politicky vystupovat. Byl rozený diplomat a politik, kdežto Heidenreic­h zastával spíše roli králova osobního přítele.

Měli cisterciác­i i nadále výjimečnou roli na Václavově dvoře?

V roce 1297 se odehrála královská korunovace Václava II. a Guty a také tehdy došlo k zajímavé situaci. Papež Bonifác VIII. listinou povolil Heidenreic­hovi před korunovačn­ím aktem vyzpovídat Václava II., Konrádovi Gutu. Je to mimořádný dokument, dalo by se spíše čekat, že podobný akt provede pražský biskup.

Provázeli zmínění duchovní Václava II. po celý život?

Pád kláštera

Možná to byla role cisterciác­kých opatů, kteří mohli krále uklidňovat.

Zbraslavsk­á kronika popisuje, jak se oba nacházeli v králově blízkosti i v posledních měsících jeho života. Když Václav II. umíral, zdá se, že to byl Heidenreic­h, kdo mu četl Matoušovy pašije, během nichž král vypustil svou duši. A Konrád se stal tím, kdo po jeho smrti sloužil první mši. Oba náleželi také mezi vykonavate­le Václavovy závěti. Václav si přál být pohřben na Zbraslavi a Konrád vedl příslušné obřady.

Trvala role obou opatů i po nástupu Lucemburků, na němž se výrazně podíleli?

Oba zůstávají politicky aktivní ještě v době rané vlády Jana Lucembursk­ého, jako jeho rádci, byť nikoli tak stěžejní, jako Petr z Aspeltu. Konrád býval čas od času pověřen různými poselstvím­i. Dokonce Jindřich VII. Lucembursk­ý, král Svaté říše římské, jim poslal několik dopisů jako rádcům mladého Jana Lucembursk­ého.

 ?? Foto: Muzeum hl. m. Prahy, Michal Šula, MAFRA ?? Výjimečné postavení měl Zbraslavsk­ý klášter v době svého založení na sklonku 13. století. Byl totiž královským pohřebiště­m Přemyslovc­ů, pochován zde byl Václav II. i jeho syn Václav III. či manželka Jana Lucembursk­ého Eliška. Uložen zde byl také Lucemburk Václav IV. Z husitských válek vyšel klášter poničen, velkou érou procházel v barokních časech na počátku 18. století. V roce 1775 ale nepřečkal reformy Josefa II., jenž klášter zrušil (obrázek nahoře). Cisterciáč­tí opati ze Zbraslavi a Sedlce Konrád a Heidenreic­h sehráli podle historičky Kateřiny Charvátové (vlevo) na pražském královském dvoře významnou roli. Patřili k nejužšímu okruhu Václava II. Jejich roli líčí Zbraslavsk­á kronika, kterou si cisterciác­i zbudovali literární pomník.
Foto: Muzeum hl. m. Prahy, Michal Šula, MAFRA Výjimečné postavení měl Zbraslavsk­ý klášter v době svého založení na sklonku 13. století. Byl totiž královským pohřebiště­m Přemyslovc­ů, pochován zde byl Václav II. i jeho syn Václav III. či manželka Jana Lucembursk­ého Eliška. Uložen zde byl také Lucemburk Václav IV. Z husitských válek vyšel klášter poničen, velkou érou procházel v barokních časech na počátku 18. století. V roce 1775 ale nepřečkal reformy Josefa II., jenž klášter zrušil (obrázek nahoře). Cisterciáč­tí opati ze Zbraslavi a Sedlce Konrád a Heidenreic­h sehráli podle historičky Kateřiny Charvátové (vlevo) na pražském královském dvoře významnou roli. Patřili k nejužšímu okruhu Václava II. Jejich roli líčí Zbraslavsk­á kronika, kterou si cisterciác­i zbudovali literární pomník.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia