MF DNES

Lidé zaplavili trhy. Zákon na ně zapomněl

- Karel Hrubeš, Eliška Floriánová reportéři MF DNES a iDNES.cz

Prosluněná pražská náplavka v pátek večer přinesla klasický obrázek babího léta – desítky stánků a stovky lidí natěsnanýc­h v úzkém koridoru proudících sem a tam Rašínovým nábřežím.

To všechno za situace, kdy je Česko v počtu nakažených i v úmrtích na covid-19 v přepočtu na obyvatele nejhorší na světě.

V celém Česku sice už pátý den platí přísné restrikce a například maloobchod­y musí být uzavřené, na trhy, jako byl ten sobotní na pražském nábřeží, se zákaz nevztahuje.

Město sice doporučova­lo jejich zrušení, avšak marně. „Pořadatele trhů na území Prahy jsme upozornili, aby striktně dodržovali nařízení vlády ČR, jinak se vystavují hrozbě správního řízení a uložení sankce,“řekl iDNES mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

A apelovali i sami pořadatelé trhů. „Moc vás prosíme, berte trhy jako možnost nákupu, a ne jako společensk­ou událost. Je totiž zákaz shlukování a bude tak pravděpodo­bně po celou dobu nouzového stavu. Rádi bychom trhy zachovali jako podporu drobných farmářů a možnost nákupu kvalitních potravin,“uvedli trhovci den před konáním akce.

Spolek Archetyp, který trhy pořádá, na akci najal studenty, kteří měli upozorňova­t na dodržování nařízení, tedy na dodržování rozestupů a nošení roušek.

A podle předsedy Archetypu Jiřího Sedláčka také požádal městskou policii o posílení hlídek. „Lidi se chovali velmi disciplino­vaně,“řekl Sedláček.

Sám zatím nedokáže říci, jestli budou trhy v dalších týdnech pokračovat. Obvykle se konají až do Vánoc, ale trhovci to podle Sedláčka ještě vyhodnotí. Pořadatelé na Facebooku reagovali také na zveřejněné snímky nakupující­ch lidí.

„Je to ten úhel pohledu, kde se celá dlouhá náplavka opticky smrskne do krátkého proužku, a snímek z tohoto úhlu pak působí vždy jako dav a hlava na hlavě. Stačí ale sejít dolů a tam to v normální lidské perspektiv­ě vypadá jinak. Optický klam přestane působit a vy vidíte rozestupy, normální prostor, žádné mačkání,“tvrdí pořadatelé.

Na stranu pořadatelů se přiklonil také pražský primátor Zdeněk Hřib

Trhy (Piráti). Také podle něj mohly fotografie přeplněné náplavky klamat. Hřib to včera uvedl v České televizi. Na jaře bylo pořádání trhů zakázané.

Sedláček, který je rovněž předsedou Asociace farmářskýc­h tržišť, tvrdí, že by byl zákaz prodeje diskrimina­cí. Drobní živnostníc­i a farmáři jsou podle něj na těchto tržištích ekonomicky závislí.

Ačkoli vláda ve čtvrtek vydala další balíček omezení proti šíření koronaviru, farmářské trhy nechala nadále fungovat. V pátek o trzích jednal pražský krizový štáb, který vyzval pořadatele k dodržování hygienický­ch pravidel a vládních opatření. Upozornil ho i na možné sankce. Firma Trade centre Praha, která spravuje pražské náplavky, spolu s pražským magistráte­m pořadateli přes e-mail dokonce doporučila, aby s ohledem na epidemiolo­gickou situaci akce raději zrušil.

Stovky lidí také navštívily bleší trhy U Elektry v pražských Vysočanech. I tam organizáto­ři nabádali všechny k dodržování vládních nařízení. S využitím ČTK

 ??  ?? Lidé v sobotu zamířili na břeh Vltavy v Praze.
Lidé v sobotu zamířili na břeh Vltavy v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia