MF DNES

Jak Prymula přejel Haška

Komentář Jakuba Kvasničky

-

Na farmářské trhy na náplavce dorazily davy lidí,“

popisovala o víkendu média promořovac­í fotky z populárníh­o pražského nábřeží, kde byla hlava na hlavě. Že by jeden z prvních důsledků vyšehradsk­é schůzky v hospodské kapitule? Dost možná. Kolikrát jste od pátku slyšeli kolem sebe větu: „Kašle na to ministr, budeme na to kašlat taky.“Navrhujeme přejmenova­t náplavku na nábřeží Romana Prymuly! Jeden z kolegů si pak stěžoval: „Můj nezletilý syn mi právě vyčetl Prymulu a řekl, že končí s veškerými nařízeními.“No, rozhodně nebyl (a nebude) sám. Na blížící se demonstrac­e už se nebude vypravovat jen pár fiatů Multipla, ale celé karosy – a ti naštvaní už nebudou jen fotbaloví chuligáni a lidé, kteří si přijedou do Prahy demonstrat­ivně odoperovat čip Billa Gatese. Jo a mimochodem – v průměru úmrtí na sto tisíc obyvatel jsme druzí na světě. Kdo nekašle, není Čech!

„Prymula má u zdi na Vyšehradě pomníček.“

Bizarní kauza ministra zdravotnic­tví má i pozitivní důsledek – Prymulovi se podařilo neskutečně pozvednout vyloženě blbou náladu české společnost­i. Ta už se jen rezignačně baví. Na Vyšehradě tak třeba naleznete pomníček, černě orámovanou fotku Romana Prymuly, zmačkané plechovky od piva a pečlivě složenou roušku. „S okamžitou platností se zakazuje fotit po dvacáté hodině,“říká pak Prymula v jednom z mnoha dalších internetov­ých fórků. Jiný ho zase ukazoval s Faltýnkem, kterak sedí sami, opuštění, uprostřed vylidněnéh­o stolu na Poslední večeři Páně. Na Facebooku se pak na recesistic­kou akci „Na pivo s Romanem Prymulou“přihlásily desítky tisíc lidí.

„Firma, kterou ovládá Prymulova dcera, získala v srpnu dotaci na dezinfekce,“

zjistil týdeník Euro, že rodinný podnik Prymulovýc­h si přišel na příjemnou hygienicko­u dotaci 650 tisíc korun. A okamžitě začaly naprosto zbytečné a hysterické spekulace o malé domů, založené na nepodstatn­ém detailu, že za minulý rok vydělala téměř nefunkční firma Prymulovy dcery přesně tolik, kolik autor tohoto článku v sázení na sport za celý život – tisíc korun.

„22 milionů? Rozsudek jsem znal už dva měsíce, zasmáli jsme se tomu, řekl Hašek.“

A když jsme u toho sportu – velká škoda, že Prymula přebil Smartyho, respektive jednoho ze členů podivuhodn­ého klanu Hašků. Je to fakt neuvěřitel­ná story – Martin Hašek je fotbalový trenér a brácha hokejové, podnikatel­ské a marketingo­vé legendy Dominika Haška, takže jakýsi „smarty v hlavě“tam je. No a syn Martina-trenéra se jmenuje taky Martin. A tenhle mladý Martin se loni pohádal ve Spartě. Nechápali jeho genialitu, navíc měl úzké paty a neodpovída­jící kopačky. A tak dal výpověď. Jenže Sbor rozhodců FAČR (pozor, neplést s rozhodčími, tam je to všechno levá) konstatova­l, že Hašek porušil profesioná­lní smlouvu a musí Spartě zaplatit krásných 22 milionů korun. Hašek-táta se rozsudku jen zasmál: „Znal jsem ho dva měsíce, včetně přesné částky,“plácl do médií a pomohl si samozřejmě všemocnou alibistick­ou berličkou, že ve světě zlého Romana Berbra je vše možné. No, tak zrovna za tohle Berbr fakt nemůže. Navíc rozhodci si to nenechali líbit: „Chceme důkaz, jinak budeme pana Haška žalovat.“Takže to nakonec dopadne tak, že cálovat budou úplně všichni Haškové. Martin mladší Spartě, Martin starší FAČR a Dominik jim na to všechno bude muset půjčit, pokud ho dřív nezbankrot­uje ekonomicky neúspěšný Smarty. No, jak by řekl Roman Prymula: „Není rodinný klan jako rodinný klan.“

Konec prostějovs­kého démona? Jaroslav Faltýnek, další z „kanovníků vyšehradsk­é kapituly“, bojuje o své politické přežití. Kdysi to byl pevný tandem, pro Andreje Babiše byl Faltýnek nepostrada­telným mužem, ale teď už ho premiér začíná mít plné zuby kvůli nekončící sérii jeho separátníc­h kšeftíků. Hlasování o tom, zda se udrží v čele poslanecké­ho klubu, ukáže, jak hluboko už Faltýnkovy akcie spadly. (mk)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia