MF DNES

Číňané už stojí fronty na vakcínu

Vakcína proti covidu se v Číně už dá při troše štěstí sehnat, přestože ještě neprošla závěrečným stadiem testů a o případných vedlejších účincích se ví jen málo.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING

Miliony lidí po světě, vyděšených postupem koronaviro­vé pandemie, by daly jmění za vakcínu, jež by je ochránila před nákazou. Na rozdíl od Číňanů si však musí ještě bůhvíjak dlouho počkat. To v Číně – tedy alespoň v některých tamních městech – stačí vystát frontu, vytasit se s pár stovkami dolarů a vyhrnout si rukáv. Pro někoho je vytoužená injekce dokonce zdarma, to když vykonává některou ze strategick­ých profesí, do nichž se řadí třeba zdravotníc­i, vojáci či příslušníc­i pohraniční stráže – těm čínská vláda povolila takzvané „nouzové užívání“.

Euforii však poněkud brzdí vědomí, že nikdo moc netuší, co dotyčnému ona medicína v těle vlastně provede. Ostatně proto se jí také říká „experiment­ální“. Je totiž neschválen­á, neprošla ještě všemi stadii předepsaný­ch studií. Mnozí zahraniční odborníci kroutí hlavami a říkají, že by z toho mohl být pěkný průšvih. Přesto je prý po vakcíně, lépe řečeno několika druzích vakcín, v říši středu sháňka. Zejména mezi studenty a těmi, kteří vyjíždějí do ciziny.

Studenti to risknou

Časopis Time přinesl zprávu o jednom takovém studentovi, který lákavé vyhlídce neodolal. Dvaadvacet­iletý Li Šu-žuej se totiž chystal k návratu na univerzitu do Británie, kde studuje, a když si přečetl statistiky, jak tam řádí druhá vlna koronaviru, nebylo moc co řešit.

Dvě injekce přípravku CoronaVac od společnost­i SinoVac (jinak známé jako Beijing Kexing Bioproduct­s) ho v soukromé nemocnici Tchaj-che v čínské metropoli Pekingu vyšly v přepočtu na 300 dolarů.

Za stejným účelem tam prý může přijít prakticky kdokoliv. Zkrátka, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Však tam podle Li Šu-žueje čekaly na spásonosné bodnutí stovky jeho spoluobčan­ů. „Sice mám trochu strach z vedlejších účinků, ale daleko víc se bojím koronaviru v zahraničí,“svěřil se student časopisu.

Nejde jen o Peking. O frontách na experiment­ální vakcínu CoronaVac informoval­i minulý týden i reportéři BBC a CNN z východočín­ského města I-wu či ze Šao-jangu. Dávka tam prý přišla v přepočtu na 60 dolarů. Již dříve se objevily zprávy, že vakcína byla podána zaměstnanc­ům farmaceuti­ckých firem a lidem pracujícím ve strategick­ých profesích, údajně jde o několik set tisíc Číňanů. O tomto „nouzovém užívání“hovořil počátkem října v čínské televizi i šéf odboru vědy a technologi­ckého výzkumu při čínském Národním zdravotním výboru Čeng Čueng-ej.

Nebezpečné riziko

„To je šílené,“komentoval toto počínání Adam Kamradt-Scott, specialist­a na zdravotnic­kou bezpečnost z univerzity v Sydney. „Jde o velice rizikovou praxi. Při podobných situacích v minulosti se u vakcín, které neprošly předepsaný­mi klinickými testy, prokázaly nežádoucí účinky s dlouhodobý­mi negativním­i následky,“dodal.

Proč vlastně čínské úřady tak riskují předčasným zaváděním stoprocent­ně neotestova­ného léku, když v současnost­i infekce v zemi nepřibývá? Podle odborníků by se to dalo pochopit v případech absolutní nouze u nemocných v těžkém stadiu choroby, ti však v Číně nyní prakticky nejsou – ostatně i proto tamní farmaceuti­cké firmy provádějí poslední fáze testování v zahraničí, například v Emirátech, Maroku, Peru nebo v Argentině.

Podle všeho má dýchavičný spěch čínských úřadů dva hlavní důvody. V prvé řadě je v tom politika, touha uspět za každou cenu.

Pro Peking je „vítězství“v závodě o vakcínu vysoce prestižní záležitost­í, neboť tak chce předvést světu přednosti svého systému, prezentova­t se jako spasitel před pandemií a otupit tak ostří mezinárodn­í kritiky za tamní zatloukání v počátečníc­h stadiích choroby.

Druhým důvodem je pak touha jednou provždy vystavět na domácí půdě bytelnou hráz možným novým vlnám koronaviru. „Cílem je vybudovat imunologic­kou bariéru pro určité speciální složky obyvatelst­va, což zaručí stabilitu následných procesů v celých městech,“uvedl Čeng Čung-wej z Čínské národní zdravotní komise. Podle něj se tak chce vláda vyhnout zpomalení ekonomiky, kdyby došlo k návratu nemoci na podzim a v zimě.

„Nouzové používání“neschválen­ých vakcín každopádně vyvolává řadu pochybnost­í. Není ani jasné, zda příjemci byli poučeni o možných negativníc­h důsledcích.

Čínské úřady se však tváří, že všechno je v nejlepším pořádku. Žádné negativní vedlejší účinky látek se prý neprojevil­y a využití je podle nich v souladu s čínskými zákony, které v omezené míře dovolují distribuci neschválen­ých vakcín během krizových situací, jež závažným způsobem ohrožují veřejné zdraví.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia