MF DNES

„Horší chřipka,“nazval covid kandidát na ministra

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

Mezi kandidáty na post ministra zdravotnic­tví v posledních dnech nejvíce rezonuje jedno jméno – Jan Blatný. Ten pracuje jako náměstek brněnské fakultní nemocnice a tamní primář oddělení dětské hematologi­e.

První indicií, že by novým ministrem mohl být právě Blatný, byla jeho páteční návštěva na Úřadu vlády. Sám Blatný ani premiér Andrej Babiš (ANO) téma schůzky zatím nekomentov­ali. Podle zdrojů z brněnské fakultní nemocnice však skutečně šlo o nabídku místa ve vládě.

O koho přesně jde, Babiš odmítá říct. „Je to velice dobrý kandidát, má mezinárodn­í zkušenosti,“řekl Babiš po jednání s prezidente­m v Lánech. Právě i mezinárodn­í zkušenosti by mohly ukazovat na Blatného. Na poli hematologi­e má podle ředitele brněnské fakultní nemocnice Jaroslava Štěrby mezinárodn­í věhlas.

„Má dostatečné mezinárodn­í zkušenosti. Na mezinárodn­ím úseku je to člověk evropského formátu. Myslím si, že má dostatek zkušeností,“uvedl Štěrba.

Hematologa Blatného měl Babišovi doporučit právě Štěrba. Ten se nyní domnívá, že Blatný nabídku přijal. Sám Blatný však nereagoval.

Na přímou otázku na Blatného v SMS však v pátek Andrej Babiš reagoval větou: „To je kdo?“Jako kdyby ho neznal.

A navíc to, že média před Úřadem vlády zastihla Blatného, ještě neznamená, že se tam nedostavil­i i jiní adepti, kterým se podařilo proklouzno­ut. Blatného jméno je veřejně poměrně neznámé. „Toho neznám, tak k tomu nemohu říct žádné detaily,“uvedl pro MF DNES Roman Prymula, kterého by Blatný měl nahradit. Na poli hematologi­e je však Blatný uznávanou kapacitou. Několik let měl působit i v Irsku.

Pro své kolegy na začátku koronaviro­vé epidemie v Česku přednášel i o koronaviru, se kterým by nyní měl jako ministr bojovat. V rámci seminářů mluvil o koronaviru z pohledu hemofiliků, ale i o viru samotném. „Je to trošku horší chřipka a stačí na ni, aby se omezila, zásadně omezila pravděpodo­bnost šíření, ty nejzákladn­ější věci,“uvedl Blatný například v jednom z internetov­ých seminářů. Nutné je podotknout, že takto mluvil na jaře, kdy virus nebyl tolik prozkouman­ý a situace byla jiná než dnes.

Podle zdrojů MF DNES však podobné názory zastává Blatný i nyní. Nějak příliš radikální však není. Vyzýval k nošení roušek, k hygieně a k omezení sociálního kontaktu.

Další jména ve hře

Že ministrem bude skutečně Blatný, však není jisté. Mluví se tak i o dalších kandidátec­h. Kandidátem může být i Aleksi Šedo. Ten už Prymulu jednou nahradil, a to na postu náměstka ministra zdravotnic­tví. Před nástupem na ministerst­vo působil Šedo od roku 2012 jako děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Kromě práce na univerzitě v Praze působil v devadesátý­ch letech i jako profesor na univerzitá­ch v italské Pise a v Paříži. V lékařské praxi se věnuje zejména experiment­ální onkologii. V kruzích ministerst­va zdravotnic­tví se jako o možném ministrovi výrazněji spekuloval­o i o řediteli Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Davidu Feltlovi. Ten však České televizi řekl, že nabídku odmítl.

Jako možní nástupci Prymuly byli zmiňováni i bývalý ministr zdravotnic­tví a dlouholetý šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík či vědec a lékař Marián Hajdúch. Oba však odmítli, že by vůbec nějakou nabídku na místo ve vládě dostali.

O tom, kdo bude novým ministrem, by mohlo být jasno už zítra. Právě v úterý totiž kandidáta na ministersk­ý post přijme v Lánech prezident Miloš Zeman. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka by jmenování nemělo nic bránit.

Prezident by však byl rád, aby Prymula jako odborník na epidemiolo­gii pokračoval v práci. Premiér Babiš mu proto nabídl místo v expertní skupině epidemiolo­gů.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Lékař na vládě Jan Blatný v pátek přijel k Úřadu vlády a odmítal komentovat, za jakým účelem se tam vypravil.
Foto: Dan Materna, MAFRA Lékař na vládě Jan Blatný v pátek přijel k Úřadu vlády a odmítal komentovat, za jakým účelem se tam vypravil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia