MF DNES

Tajná noční hra o ředitele VZP?

- Václav Janouš reportér MF DNES

Tajná středeční noční schůzka místopředs­edy ANO Jaroslava Faltýnka, ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly a ředitele ostravské nemocnice Jiřího Havrlanta nebyla tak nevinná, jak všichni aktéři dosud sdělovali. A probírala se tam asi i jiná témata, než jak je aktéři sami na začátku popsali.

Podle zdrojů MF DNES i České televize se schůzky účastnil i náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík. Právě dnes by měla správní rada VZP rozhodovat, kdo největší zdravotní pojišťovnu od příštího měsíce povede. Pojišťovna VZP má rozpočet 215 miliard.

Šmehlík, který účast na schůzce popírá, je přitom jedním z kandidátů. Druhým je současný ředitel Zdeněk Kabátek.

Podle informací MF DNES se na schůzce také řešilo téma plošného testování lidí na koronaviru­s a s tím souvisejíc­í nákup testů. Pro pochopení, plošné testování má stát 3,5 miliardy korun a s Všeobecnou zdravotní pojišťovno­u už je dohodnuta i cena úhrad. Tajná schůzka se odehrála ve středu v noci v luxusní restauraci Rio’s Vyšehrad, která měla být oficiálně uzavřená.

Kdo tam byl a kdo koho potkal

Schůzku svolal místopředs­eda Jaroslav Faltýnek, který to vysvětlova­l tím, že se chtěl Prymuly zeptat na to, jak to vypadá s plánovanou pomocí amerických lékařů v Česku. Ředitele nemocnice Havrlanta se chtěl údajně ptát, jak vypadá pilotní testování obyvatel v kraji.

„O to, kdo bude ředitelem VZP, se týdny politicky bojuje. Tato schůzka byla součástí. Jde o to, kdo získá kontrolu nad VZP,“říká zdroj MF DNES.

Proč by ale na takové schůzce byl Jiří Havrlant, ředitel nemocnice v Ostravě? Na ministerst­vu i VZP se spekuluje, že i on může být jedním z kandidátů na nového ředitele.

Havrlant pracoval v letech 1996 až 2003 na pozici vedoucího odboru revizních lékařů zdravotní pojišťovny Revírní bratrská pokladna Ostrava.

V téže pojišťovně pak až do roku 2019 byl i náměstkem.

„Hovořil jsem s panem ministrem Prymulou a panem Faltýnkem o stavu připraveno­sti pilotního projektu testování. V žádném případě zde nebyly za mé přítomnost­i projednává­ny personální otázky VZP ani nákup testerů,“napsal MF DNES v SMS zprávě Havrlant.

Vyhnul se jasné odpovědi, zda bude kandidovat. Následně jeho mluvčí napsala, že „místo ředitele VZP mu nabídnuto nebylo a ani na ně nehodlá kandidovat“.

Ministr Prymula, kterého kauza bude stát křeslo v čele resortu, odmítá, že by se na schůzce s náměstkem VZP Šmehlíkem potkal. „Nemohu vyloučit, že tam probíhala nějaká další schůzka. Mohu říct, že když jsem tam dorazil, náměstek Šmehlík tam nebyl. Problemati­ka VZP se neprobíral­a, s panem Havrlantem jsem řešil plošné testování, s panem Faltýnkem masmediáln­í výstupy,“řekl Prymula v ČT.

MF DNES se včera Šmehlíka snažila kontaktova­t. Mobil však nezvedal a následně zaslal krátkou SMS zprávu. „Schůzky jsem se neúčastnil. V době jejího konání jsem byl doma se svojí rodinou,“napsal Šmehlík. Dodal, že se někdo snaží zpolitizov­at volbu ředitele VZP.

Všeobecná zdravotní pojišťovna má 5,9 milionu klientů. Letos měla hospodařit s příjmy 215 miliard korun a s výdaji o 30 milionů korun nižšími. Řediteli Kabátkovi končí 3. prosince druhé funkční období.

K výběru nového ředitele je třeba přidat ještě jeden detail. Nového šéfa bude volit správní rada VZP, která má třicet členů. Deset z nich vybírá vláda, které je navrhuje ministr zdravotnic­tví. Prymula právě nyní navrhl výměnu některých členů. Vláda o tom zatím nejednala.

O to, kdo bude ředitelem VZP, se už týdny politicky bojuje.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Recese Recesisté zřídili na Vyšehradě pietní místo, kde „zemřela slušnost“, s fotkou Prymuly.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Recese Recesisté zřídili na Vyšehradě pietní místo, kde „zemřela slušnost“, s fotkou Prymuly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia