MF DNES

„V populaci je až 500 tisíc nakažených“

- — Kateřina Vaníčková

PRAHA

Odcházejíc­í ministr zdravotnic­tví Roman Prymula (za ANO) včera v České televizi prohlásil, že v celé populaci může být až půl milionu nakažených.

Současně potvrdil, že se nouzový stav prodlouží o měsíc. Ten v této chvíli platí do 3. listopadu jako všechna omezení.

„Pokud nedojde k poklesu nakažených už v úterý, kdy uvidíme první ostré číslo za ten následujíc­í týden, tak si myslím, že je namístě opravdu zpřísnění opatření. Protože jinak bychom opravdu až do Vánoc byli v nějakém nestandard­ním režimu,“řekl včera ministr Roman Prymula.

Zpřísnění opatření naznačil současný ministr Prymula i v sobotním rozhovoru pro MF DNES.

„Tvrdší opatření se nedají vyloučit, pokud nebude pokles dostatečný. Nemyslím si, že by to měl být úplný lockdown,“uvedl Prymula pro MF DNES. K tomu však současně dodal, že lidé nařízení stejně nedodržují: „Já myslím, že lidé na to kašlali doposud.“Byť by v příštím týdnu zabrala dosavadní opatření a přírůstky nakažených začaly klesat, nynější opatření by se podle Prymuly musela zachovat zhruba ještě měsíc. „Ten virus nezmizí. Takže tady bude cirkulovat v nějaké podobě, než proočkujem­e určitou část populace,“podotkl Prymula.

Vakcína jako jediná možnost

Podle něj je právě jedinou cestou vakcína, i když veřejnost očkování odmítá. „Lidé by měli pochopit, že je to jediná možnost, jak se zbavit toho, co tady je. Myslím si, že to lidé časem pochopí. V tomto systému různých opatření by museli žít strašně dlouho. To je skutečně jediná cesta ven,“dodal Prymula.

Prymula včera v ČT také apeloval na firmy, aby zaváděly práci z domova, pokud je to možné, a rozdělily zaměstnanc­e na skupiny. V případě, že se počty kontaktů nesníží, je podle něj ve hře i úplné uzavření, při kterém by fungovala pouze kritická infrastruk­tura (v tom byl včera v ČT o něco radikálněj­ší než v sobotu v interview pro MF DNES).

Upozornil rovněž, že je v populaci velké procento pozitivníc­h. „Když se podíváme na Slovensko, které v určitém regionu použilo antigenní plošné testování, tak zjistilo, že tam je 3,5 procenta pozitivníc­h. Když to přepočítám­e na Českou republiku, tak je to 350 tisíc. U nás bude ta nálož ještě větší než na Slovensku,“prohlásil ministr.

Ještě se vyjádřil ke své současné pozici. „Bral jsem to tak, že moje mise je omezená. Mým cílem nikdy nebylo sedět na postu ministra zdravotnic­tví,“uvedl Roman Prymula.

 ?? Foto: MAFRA ?? Prymula nevylučuje ještě další přitvrzení opatření
Foto: MAFRA Prymula nevylučuje ještě další přitvrzení opatření

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia