MF DNES

Policejní prezident: S domluvami končíme

Hybridní Renaulty Švejdar říká, že většina lidí opatření dodržuje. Na zbylé bude policie přísnější

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Policejní prezident Jan Švejdar v rozhovoru pro MF DNES říká, že drtivá většina lidí nařízená opatření dodržuje. Najdou se však jednotlivc­i, kteří je porušují.

„S nimi to již nebudeme řešit domluvou, ale pokutou, nebo to oznámíme správnímu orgánu,“varuje Švejdar.

Budete nyní důslednějš­í, co se týče dozoru nad dodržování­m vládních nařízení?

Policie je maximálně důsledná již v tuto dobu a samozřejmě v tom budeme pokračovat. Všichni si uvědomujem­e, že situace je extrémně závažná.

Jak podle vašich zkušeností lidé přistupují k nařízením?

Drtivá většina obyvatel je dodržuje. Bohužel se ale najdou jedinci, kteří nikoliv, a s těmi již policie nebude porušení nařízení řešit domluvou, ale udělením pokuty nebo oznámením správnímu orgánu.

Nejsou lidé nyní vůči policii agresivněj­ší?

Tento trend neregistru­jeme.

Budou policisté opět pomáhat na hranicích, pokud budou povoláni?

V případě, že to vyplyne z vládních nařízení, tak samozřejmě ano.

Jsou policisté připraveni pomoci i v nemocnicíc­h či s trasováním?

Ano, jsou a v současnost­i probíhají intenzivní školení policistů. V některých krajích dokonce policisté již pomáhají tímto způsobem.

Jak myslíte, že policie zatím situaci zvládá?

S prací policistů jsem spokojen a děkuji jim za ohromné nasazení, které bohužel často musí přicházet na úkor rodinných povinností. Neskutečně si toho cením.

Když byl na jaře vyhlášen nouzový stav poprvé, tak policie omezila některé činnosti. Teď je situace alespoň podle zdravotnic­kých čísel ještě mnohem horší. Vydal jste opět nějaké speciální doporučení směrem k podřízeným?

Interní opatření zaměřená na snížení rizika šíření nákazy jsme přijali. Ta se částečně dotýkají i veřejnosti. Omezení činností, které by vyplývalo z mého nařízení, a nikoliv z nařízení vlády či ministerst­va zdravotnic­tví, však neplánujem­e.

Jak se díváte na demonstrac­i proti opatřením, která se konala minulou neděli? Zvrhla se v útok fotbalovýc­h chuligánů na policii a pouliční bitku.

Právo shromažďov­at se a pokojně vyjadřovat svůj názor je jedním z hlavních pilířů demokracie. Z tohoto pohledu nelze než respektova­t vůli svolavatel­e. Jednání některých aktérů po skončení plánovanéh­o setkání je však neomluvite­lné a agresivita vůči policistům, se kterou jsme se na Staroměsts­kém náměstí setkali, byla skutečně za hranou.

Zakročila podle vás policie adekvátně?

Zákrok policistů proti demonstran­tům na Staroměsts­kém náměstí v Praze se stále vyhodnocuj­e a analyzuje. Zasahující policisté mají moji plnou podporu a jen díky jejich práci a zákroku nedošlo k ještě větším škodám na majetku a zraněním osob.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Šéf policistů
Podle Švejdara už část policistů pomáhá s trasováním a další se školí.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Šéf policistů Podle Švejdara už část policistů pomáhá s trasováním a další se školí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia