MF DNES

Sedmiletá válka o hovory „mazánka a kolibříka“

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Téměř sedm let od zatčení pracovníka tajné služby a pozdějšího policisty Jana Petržílka a bývalého politika Víta Bárty podal státní zástupce obžalobu. Kauza se točí kolem věcí, které hýbaly zemí před lety a dnes už si na ně málokdo vzpomene. Případ je ale závažný.

Šlo o únik odposlechů mezi někdejším pražským primátorem Pavlem Bémem a kontroverz­ním podnikatel­em Romanem Janouškem. Oba spolu mluvili v roce 2007 a přepisy se dostaly na veřejnost v roce 2012.

Odposlechů­m se říkalo i podle přezdívek obou aktérů, jimiž se v hovorech častují, „hovory kolibříka a mazánka“.

Odposlechy, které ilustrují vliv lobbisty na pražskou politiku, pořídila kontrarozv­ědka BIS. Podle obžaloby je o dva roky později v roce 2009 předal důstojník Jan Petržílek na vánočním večírku bezpečnost­ní služby ABL jejímu tehdejšímu šéfovi a pozdějšímu guru Věcí veřejných Vítu Bártovi. Věci veřejné totiž v té době vtrhly do vysoké politiky a byly soupeřem ODS. Oba muži jsou obžalováni ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace.

Druhý pokus

Nejde však o první obžalobu v této kauze. Napoprvé totiž Městský soud v Praze státnímu zastupitel­ství případ vrátil. Státní zástupce Michal Muravský se sice odvolal, ale letos v březnu vrchní soud v souladu s verdiktem městského soudu rozhodl, že obžaloba nemůže být utajovaná. Co se tedy oproti první obžalobě změnilo?

„Jediná odstraněná vada je, že obžaloba již není utajována. Spis je i přes výhrady městského soudu a vrchního soudu utajován stále stejně včetně novinových článků MF DNES,“tvrdí advokát Jana Petržílka Václav Němec. „Důkazně se spis neposunul vůbec nikam. Spis je zcela bez důkazů, které by podporoval­y znění obžaloby,“dodal Němec. Obžaloba se opírá o svědectví dvojice utajovanýc­h svědků. První

z nich měl podle svých slov nahrát audiostopy se záznamy telefonátů Béma a Janouška do Bártova laptopu. Druhý byl na vánočním večírku ABL při údajném předání nahrávek. Petržílek v kauze učinil obsáhlou výpověď. Její obsah je však utajovaný. V kauze vypovídaly i špičky kontrarozv­ědky, například šéf sekce, která se zabývá ekonomický­mi zájmy státu, a někdejší Petržílkův nadřízený Stanislav Vrána.

Kauza navíc vyvolala napětí i uvnitř služby. Někdo z důstojníků si totiž nahrál poradu, na které tehdejší ředitel BIS Jiří Lang svým podřízeným o Petržílkov­ě kauze vypráví. Přepis z porady se pak objevil v médiích. BIS pak dlouho (a bezvýsledn­ě) pátrala po tom, kdo poradu nahrál, a důstojníci museli jít dokonce na detektor lži. Svědky navrhoval i Petržílek. Jak MF DNES uvedla již dříve, šlo například o ženu, která podle bývalého zpravodajc­e mohla mít motiv mstít se Vítu Bártovi. Vyslechnut­a však podle všeho nakonec nebyla. „Důkazy, které jsme navrhovali a které mohly podezření buď potvrdit, nebo vyvrátit, státní zástupce odmítl,“řekl Němec.

 ??  ?? Bývalý politik Vít Bárta je obviněn spolu s Petržílkem.
Bývalý politik Vít Bárta je obviněn spolu s Petržílkem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia