MF DNES

Itálie zavírá restaurace i školy, pandemie je zpět

Příští Škoda Fabia Italové věřili, že se z jarní vlny nákazy poučili, ale nakažených strmě přibývá

- Jiří Sládek reportér MF DNES

Vlétě se Italům zdálo, že vzpomínky na pandemii už blednou. Země se vrátila k normálnímu životu a úkolem dne bylo resuscitov­at životně důležitou turistiku.

Dokonce ještě v září, když jinde v Evropě začali mít s koronavire­m velké starosti, zůstávali Italové v klidu. Sklízeli plody předcházej­ících tvrdých opatření.

Psalo se o tom, že Itálie se – na rozdíl od Španělska, podobně postiženéh­o v první jarní vlně – poučila.

Španělsko platilo na konci léta za špatného žáka, Itálie za nečekaného premianta.

Jenže uběhl další měsíc a ukázalo se, že to vše byla jen iluze. Nákaza je zpět a kritici říkají, že vláda v Římě není připravena o nic lépe než na jaře. Vše přišlo pouze s malým zpožděním.

Počty nakažených nově rychle rostou. Jen v sobotu to bylo v šedesátimi­lionové zemi bezmála 20 tisíc nových případů. Od počátku epidemie se tam nakazilo už půl milionu lidí a přes 37 tisíc jich zemřelo. Také Italové teď museli zatáhnout za záchrannou brzdu.

Od dnešního dne platí v zemi nové restrikce. Uzavřou se kina, divadla, posilovny i plovárny. V barech a restaurací­ch přestanou obsluhovat úderem šesté večer.

Už nyní platí v nejhůř postiženýc­h regionech zákaz vycházení, zavírají se tam i školy. Platí i povinnost nosit roušky mimo domov. V Piemontu či Lombardii navíc zavřeli velká nákupní centra. Život se opět zastavil, jako na jaře.

Opět se vrátily obavy, zda zdravotní systém nápor nemocných zvládne. V nemocnicíc­h už leží přes 11 tisíc lidí, z toho 1 050 na jednotkách intenzivní péče.

Ještě na jaře se přitom italští politici dušovali, že nepřipustí opakování nezvladate­lné situace, kdy nemocnice nestíhaly přijímat pacienty a zdravotnic­tví bylo na pokraji zhroucení. Přesto teď udeřil koronaviru­s znovu.

Jak se to mohlo stát?

Podle Alberta Mingardiho, politologa z milánského Institutu Bruna Leoniho, situaci ztěžuje nesourodos­t současné vládní koalice premiéra Giuseppe Conteho. Levicoví populisté z Hnutí pěti hvězd mohli s Demokratic­kou stranou, tedy umírněnou levicí, nalézt jediného společného jmenovatel­e. Co největší vládní výdaje ve snaze rozhýbat zatuhlou ekonomiku.

A když z Bruselu navíc zazněl slib na masivní záchranné fondy, které mají oživit nejhůř postižené evropské ekonomiky, všechny zábrany padly. Křísily se velké italské společnost­i v nesnázích, jako třeba letecký přepravce Alitalia, velké bonusy směřovaly k výrobcům elektrokol.

A problémy, které bylo třeba skutečně urgentně řešit, v té investiční euforii zůstaly stranou.

„Příkladem je zanedbání komplexníh­o systému testování a trasování,“uvedl Alberto Mingardi v listu Politico. Počet testovanýc­h sice vzrostl na 150 tisíc denně, stále je to ale málo, třeba srovnateln­á Velká Británie jich provádí dvakrát více.

Vše probíhá centralizo­vaně, odshora dolů, a tudíž pomalu. Conteho vláda vyčlenila mimo jiné peníze na dalších 5 500 nemocniční­ch lůžek, ale zůstávají jen na papíře.

Jednotlivé italské regiony, které jsou odpovědné, podobně jako jednotlivé německé spolkové země, za zdravotní péči, předložily své návrhy už na konci července. Vládní soutěž ale byla vypsána až 9. října.

Conteho vláda se také nesnažila zabránit očekávaném­u přetížení veřejné dopravy, kde se ve stísněných podmínkách koronaviru­s rychle šíří. Podle mnohých kritiků by bylo řešením používání soukromých dopravních prostředků, to je ale pro vládu, která přísahá na ekologii, zcela nepřípustn­é. Nabízelo se ale třeba posílení regionální­ch vlaků či podpora soukromých autobusový­ch přepravců. Nic z toho kabinet neučinil.

Kritici říkají, že všechna opatření jdou z centra ven, a v tom je problém. V každém italském regionu mají v boji s virem jiné problémy, podněty by tedy měly jít naopak směrem do centra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia