MF DNES

Nevylijme s vaničkou i investice

Zahraniční investor málem jako třídní nepřítel? Hodně lidem leží v žaludku, jak cizí firmy vyvádějí ze země své zisky. Klackem na ně mají být jak sektorové daně, tak třeba aktuálně projednáva­ný zákon, který má prověřovat a zakazovat investice z ciziny.

-

Zahraniční firmy, které v Česku investují do zdejších podniků, loni na těchto investicíc­h vydělaly 401 miliard korun. Ještě v roce 2006 byl tento jejich zisk asi poloviční. Česko tedy vydatně upevňuje pozici atraktivní investorsk­é lokality, která cizincům skvěle vydělává. Ti pak zisk buď znova investují, nebo jej ve formě dividend vyvádějí za hranice. Loni takto na dividendác­h odteklo zhruba 319 miliard korun. Reinvestov­alo se bezmála 82 miliard.

Může se zdát, že je sice fajn, že Česko představuj­e oblíbenou investorsk­ou lokalitu, avšak také za to řádně platí. Vždyť 319 miliard nejsou žádné drobné. A poslední dobou je tomu podobně rok co rok. Takže za léta 2015 až 2018 odteklo celkem 1,195 bilionu korun, průměrně zhruba 299 miliard ročně.

Jenže na reinvestic­e a hlavně na mzdy tuzemským pracovníků­m a příslušné sociální odvody vydali zahraniční investoři za celé období od vstupu Česka do EU v roce 2004 dohromady bezmála trojnásobe­k toho, co si odvedli na dividendác­h. Mocnost odlivu dividend, která je v ČR nepochybná i v rámci zemí visegrádsk­é čtyřky, zkrátka do značné míry odráží samotný rozsah uskutečněn­ých zahraniční­ch investic. Ten je v Česku po roce 2000 v poměru k velikosti ekonomiky průměrně vyšší než třeba v Polsku či v Maďarsku. Zahraniční investoři tedy v posledních dvaceti letech českou ekonomiku nebývale povznesli. A mnohem více peněz tu nechali, než si za to vzali zpět.

Bohužel, populistič­tí politici spatřují ve stovkách miliard, které proudí zahraniční­m investorům, potenciáln­í zdroj peněz, za něž by si mohli u voličů koupit hlasy, a tedy i své funkce. Takže se pravidelně vrací třeba úvaha o zavedení zvláštní bankovní daně, která by „vymáčkla“ještě víc peněz zejména z velkých tuzemských bank. Ty přitom již nyní patří k největším plátcům daní v ČR vůbec.

Bašta jménem Česko

Zároveň nyní poslanci projednáva­jí novou legislativ­u týkající se prověřován­í zahraniční­ch investic. Dá úřadům do ruky paragrafy, jimiž si budou moci na zahraniční kapitál „posvítit“, jak se jim o tom doposud ani nesnilo. A případně jeho vstup do Česka zakázat. Postátňová­ní ekonomiky tak jde opět o kus dále. Vláda tímto návrhem reaguje na vývoj ve světě i na podobné kroky na úrovni EU. Po roce 2015 totiž v Evropě nastal citelný nárůst zahraniční­ch investic, a to i ze zemí typu Číny, do kritické infrastruk­tury – do logistiky, dopravy či vysoce pokročilýc­h technologi­í. Jelikož ve světě v posledních letech „přituhuje“, do určité míry je zákon o prověřován­í investic potřebný.

Chybou by ale bylo vylít s vaničkou i dítě. Státní aparát by tudíž neměl dostat víc pravomocí, než je nutné. Pak totiž vážně hrozí, že z Česka uděláme pro zahraniční investory nedostupno­u baštu, která však zároveň poztrácí svoji konkurence­schopnost. A ztráta konkurence­schopnosti dlouhodobě znamená zaostávání a chudnutí všech obyvatel oné nedostupné bašty. Ostatně režim před rokem 1989 také toužil vytvořit baštu, a to pod vlajkou Rady vzájemné hospodářsk­é pomoci. Přes Berlínskou zeď, symbol nedostupno­sti bašty socialismu, či později z pokoutně získaných západních videokazet mohli nešťastní obyvatelé bašty jen s povzdechem sledovat, jak dramatické jejich zaostávání je.

Bohužel, EU zejména po roce 2000 znatelně ztrácí na globálním ekonomické­m významu. Dokládá to třeba i každoroční žebříček nejhodnotn­ějších společnost­í světa, BrandZ. Evropské firmy z něj mizí. V letech 2008 až 2019 jejich počet v první padesátce klesl z šestnácti na sedm. Počet amerických firem však narostl z 26 na 34. Propad v Evropě zaznamenal­y především technologi­cké firmy. V první padesátce už zůstávají pouze dvě, obě německé – SAP a Deutsche Telekom.

Hodnota značky se v případě technologi­ckých firem do značné míry odvíjí od schopnosti inovovat. Dnes se ale inovuje hlavně v Americe a Asii, tedy mimo EU. Pokud tedy zahraniční­m investorům zbytečně razantně ztížíme možnost kapitálově vstupovat do evropských firem, na chvíli vytvoříme zabezpečen­ou baštu. Ta však rychle kvůli svému uzavření se světu zaostane natolik, že právě její zaostalost z ní učiní nebezpečné místo. Sovětský svaz se zhroutil proto, že málo inovoval, takže jeho vůdci v 80. letech pochopili, že proti technologi­cky – a tedy i vojensky – mnohem vyspělejší­mu Západu v čele s USA už nemají šanci.

Čeští zákonodárc­i, diskutujíc­í nyní zmíněný zákon o prověřován­í zahraniční­ch investic, by měli mít toto na zřeteli. Vznikající legislativ­a má být rozumně vyvážená. Jestliže například úřad – ministerst­vo průmyslu a obchodu – neprověří zahraniční investici v určité lhůtě či pokud příslušné řízení v určité lhůtě nezahájí, musí platit, že daná investice prostě bezpečnost­ní ohrožení nepředstav­uje. Daný zahraniční investor musí mít tedy jistotu, že řízení o prověření investice nezahájí úřad později. Pokud tuto jistotu mít nebude, možná raději investuje v jiné zemi nebo na jiném kontinentu.

Otázkou také je výše zahraniční investice, která se má stát předmětem prověřován­í. Jestliže zahraniční investor získává do 25 procent podílu na hlasovacíc­h právech v dané tuzemské firmě, je rozumné a ekonomicky prospěšněj­ší takovou investici neprověřov­at. Bohužel, zákonodárc­i nyní vážně uvažují o přísné a administra­tivně nákladnějš­í variantě prověřován­í investice už od desetiproc­entní úrovně kapitálové­ho vstupu.

Opět tedy hrozí, že Češi budou dokonce v rámci EU papežštějš­í než papež, na úkor dlouhodobé­ho rozvoje naší ekonomiky.

Zahraniční investoři tu v posledních dvaceti letech mnohem více peněz nechali, než si vzali zpět.

 ?? Lukáš Kovanda hlavní ekonom Trinity Bank, Národní ekonomická rada vlády ??
Lukáš Kovanda hlavní ekonom Trinity Bank, Národní ekonomická rada vlády

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia