MF DNES

Premiér Babiš navrhne dvojí daň z příjmů: 15 a 23 procent

-

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne jako poslanec do úterka snížení daně z příjmů zaměstnanc­ům na 15 procent. Pro lidi s vyššími příjmy chce sazbu 23 procent. Televizi CNN Prima News to včera řekla ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

O změně daňových sazeb se jedná v souvislost­i s plánovaným zrušením superhrubé mzdy. Sněmovna má v úterý ve druhém kole projednat vládní daňový balík na rok 2021.

„Řekl mi (Babiš), že to prostě lidem slíbil a že ten návrh podá. Že ho podá na 15 a 23 procent, protože teď lidé potřebují pomoct. Je to sedm procent úspora z hrubé mzdy,“prohlásila ministryně.

Podle Babiše je potřeba snížit daň z příjmů pro všechny zaměstnanc­e na příští dva roky. Koalice ANO a ČSSD slíbila zrušení superhrubé mzdy ve vládním programové­m prohlášení, v němž se zavázala ke snížení daně z příjmu na 19 procent. Na zavedení patnáctipr­ocentní daně se koaliční strany dohodly koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem zhruba nad 139 tisíc korun měsíčně. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnanc­e 20,1 procenta.

Přístup ministerst­va financí ke státnímu rozpočtu včera v televizi CNN Prima News kritizoval bývalý viceguvern­ér České národní banky Mojmír Hampl. Česko podle něj v současné době žádný rozpočet nemá. To, že ministerst­vo financí přesunulo makroekono­mickou predikci z listopadu na leden, je nezodpověd­né, řekl.

„Bavíme se o slově rozpočet a já se obávám, že už žádný rozpočet nemáme. Rozpočet je nějaká rozumná přiměřená úvaha o tom, jaké budu mít příjmy a výdaje. To platí pro rodinu, platí to i pro stát. Tuhle rozumnou úvahu o budoucnost­i už nemáme,“uvedl Hampl, který je zároveň jedním ze zakladatel­ů občanské iniciativy KoroNERV-20.

Podle ministryně financí Aleny Schillerov­é (za ANO) v době vysoké míry nejistoty predikci dělat nelze. Ministryně také uvedla, že vláda do konce roku neplánuje žádná plošná opatření k zamezení šíření koronaviru a že ta současná plošná nejsou. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia