MF DNES

Jak Bůh přestal hledat Karla

Začne vlastním hledáním víry, skončí obvyklou kritikou církve. Dokument Jak Bůh hledal Karla, jenž svou dráhu začíná na festivalu Ji.hlava, si neumí vybrat mezi osobní a politickou výpovědí. Ovlivní vaše daně covidová podpora?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

„Polské věřící asi urazíme, ale nedá se mlčet, je to zlo,“prozradí road movie svou pointu hned v úvodu, načež se vrací o tři roky zpět, na počátek cesty, na níž „nejateisti­čtější národi“neboli Češi zkoumají ten „nejzbožněj­ší“čili Poláky.

Výprava staví na odiv bezmála studentsko­u nezávislos­t, v dodávce s logem ČT si veze lovecký salám a hned první katolické shromážděn­í na stadionu glosuje dost neomaleně, smíchem či ťukáním si na čelo, přičemž Poláci se k siláckým bezvěrcům chovají vesměs tolerantně.

Vlivná katolická stanice Rádio Maryja je ovšem vyhodí, interview se nekoná, takže s performere­m uspořádají provokativ­ní akci založenou na marném přání Jana Pavla II. „Nestavte mi pomníky“a putují s procesím, jehož skandovaná hesla vskutku hraničí s estrádou a kde se pokoušejí vyzpovídat kněze obviněného z obtěžování žen.

Co to má společného s podstatou polské oddanosti Bohu? Pramálo, sami filmaři vědí, že pouze kloužou po povrchu viditelnéh­o kýče, což vyústí v hádku, kterou jejich podřimujíc­í

Polská zbožnost tlumočnice pojmenuje přesně: „To jste si měli vyřešit dřív, už doma.“Jinými slovy, měli jste vědět, co vlastně chcete sdělit.

Tady se film láme ve svou nejzajímav­ější část, kdy jeho titulní aktér, režisér Karel Žalud těkající mezi racionální zvědavostí, touhou po poznání podstaty a vinou za rozpad vlastní rodiny, se nechá – ač nepokřtěn – vyzpovídat. A farář je formát, dokonce frajer, který i před kamerami a s rizikem, že bude zneužit, sdělí podstatu – „Jestli chceš najít Boha sám, zvolil sis těžší cestu.“

Tady snímek nabere na síle, neboť začne vypovídat víc o lidech za kamerou než před ní. Jenže pak bylo natáčení na čas přerušeno a po návratu už na osobní linku nenavázalo. Místo intimní víry se řeší hříchy instituce, kněz nařčený z orgií, vymítač ďábla, fanatická matka zakazující dcerám Hello Kitty coby „kočku z pekla“či bizarní účast vládního kabinetu na akci Rádia Maryja, propagandi­stického spojence. Což je ostudné nejen ve světle nynějších zákazu potratů v Polsku, ale taky úplně jiná opera. Poctivé soukromé hledání skončilo v tendenční agitce a pár vteřin rozjímání u moře už nic nezmění. Dramaturgi­cký guláš – to je okamžik, kdy Bůh přestal hledat Karla, který namísto těžší cesty vsadil na efekt.

 ?? Foto: Ji.hlava ?? Tvůrci dokumentu se u našich sousedů snaží přijít na kloub jejich oddanosti Bohu, ale hledání končí v tendenční agitce.
Foto: Ji.hlava Tvůrci dokumentu se u našich sousedů snaží přijít na kloub jejich oddanosti Bohu, ale hledání končí v tendenční agitce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia