MF DNES

Havelka doufá, že swing brzy zazní všude

- — Tomáš Šťástka

PRAHA

Budoucímu času v názvu divadelní novinky Ondřeje Havelky Zítra swing bude zníti všude bohužel zatím stále odpovídá i datum jejího uvedení. „První termín premiéry byl v dubnu, druhý v září. Třetí má být v listopadu, ale nebude též,“popisuje autor i režisér peripetie spojené s pandemií covidu-19. „Představen­í máme zakonzervo­vané z června, k večernímu uvedení nikdy nedospělo, zatím je vidělo jen publikum na veřejné generálce,“pokračuje Havelka.

Mezičas ve střižně

Svůj kus označuje za hudební komedii. „Chtěl jsem, aby titul odpovídal rytmu názvu neblahé komunistic­ké písně z padesátých let Zítra se bude tančit všude,“vysvětluje. „Odehrává se v letech 1947 až 1948. Příběh jsme vymysleli na základě jedné skutečné, docela zajímavé epizody. Udála se v Praze a my ji se spoluautor­em Martinem Vačkářem rozvedli do jednoduché­ho milostného příběhu na pozadí historický­ch událostí,“naznačuje.

O hudbu se postarají jeho Melody Makers. „Našel jsem originální písně z příslušnéh­o období, takzvaného nylonového věku. Pro Českoslove­nsko znamenalo vrchol swingové éry. Orchestry tehdy dosáhly mimořádné úrovně, čeští muzikanti se swing takzvaně konečně naučili. Z oněch časů pochází řada opravdu krásných swingových nahrávek,“láká. Hrát se bude na prknech pražského ABC. „To divadlo má svého genia loci. Hrával tam Ježkův orchestr, někde v tamních stěnách to pořád vězí,“popisuje Havelka.

Z aktuální situace je v rozpacích. „Kapela stojí a nehraje. Točili jsme však letos hraný dokument o české swingové taneční scéně My tancujem swing. Takže času nyní využívám k návštěvám střižny a snímek dokončuji,“popisuje. „Ovšem pro kapelu je to katastrofá­lní doba. Současnost není vůbec nakloněná umění,“dodává.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Ondřej Havelka chystá hudební komedii.
Foto: Dan Materna, MAFRA Ondřej Havelka chystá hudební komedii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia