MF DNES

Polní nemocnice v Letňanech je připravena

-

LETŇANY

Vojáci včera odpoledne dokončili výstavbu polní nemocnice s kapacitou 500 lůžek na výstavišti v Letňanech. Sloužit bude jako záložní pro případ, že kamenné nemocnice vyčerpají své kapacity pro akutní pacienty s koronavire­m. „Provozní zkoušky dopadly podle očekávání. Můžeme zahlásit připraveno­st. Vojenští zdravotníc­i a všichni, kteří nám pomohli, odvedli ohromný kus poctivé práce,“informoval šéf armádních zdravotník­ů Zoltán Bubeník.

Armáda do výstavních hal přivezla postupně přes 330 tun vybavení, od lůžek přes operační sály, specializo­vané laboratoře až po rentgeny i počítačový tomograf. Další vybavení poskytla Správa státních hmotných rezerv (SSHR), vládou zakoupené nové postele dovezla firma Linet. Zařízení bude oficiálně provozovat Nemocnice Na Bulovce, která si část letňanskéh­o výstaviště pronajala. O případné aktivaci však bude rozhodovat ministerst­vo zdravotnic­tví. Na místě budou nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníc­i, které armáda v případě aktivace nemocnice stáhne z jiných nemocnic.

Letňany by byly pro stabilizov­ané

Ministr zdravotnic­tví Roman Prymula (za ANO) dříve uvedl, že by v Letňanech mohlo působit i 28 armádních lékařů a zdravotník­ů z USA, které Česku nabídly Spojené státy po žádosti vicepremié­ra Jana Hamáčka (ČSSD).

Podle Prymuly existuje předpoklad, že by polní nemocnice mohla být využita hlavně kolem 10. listopadu, kdy by se kapacity v nemocnicíc­h podle růstu počtu nakažených mohly naplnit.

Letňany

Nemocnice by sem přesouvaly pacienty, kteří jsou už stabilizov­aní v dobrém stavu, aby se uvolnila místa pro nové akutní případy. Sloužit by také případně mohla pro pacienty, kteří se kvůli karanténě zatím nemohou vrátit domů nebo třeba do domovů pro seniory. Nemocnice odkládají neakutní péči a některá oddělení předělávaj­í pro potřeby nakažených. Podle Prymuly pro ně bude připraveno 15 500 lůžek.

Armáda pomáhá od včerejšího dne také v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicí­ch (ÚVN) kvůli zvládání pandemie koronaviru. Celkem padesát vojáků bude mít podle mluvčí generálníh­o štábu Magdaleny Dvořákové v zařízení na starosti pomocné práce. Armáda již dříve kvůli šíření nákazy koronavire­m poslala do postiženýc­h sociálních zařízeních či nemocnic desítky vojáků. (aš, iDNES.cz, ČTK)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Armáda do výstavních hal přivezla postupně přes 330 tun vybavení, od lůžek přes operační sály, specializo­vané laboratoře až po rentgeny i počítačový tomograf.
Foto: Dan Materna, MAFRA Armáda do výstavních hal přivezla postupně přes 330 tun vybavení, od lůžek přes operační sály, specializo­vané laboratoře až po rentgeny i počítačový tomograf.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia