MF DNES

Historický thriller

Geoghegan Hart, původně jen týmový pomocník, je senzačním šampionem Gira

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Držel se za hlavu a říkal: „Ani v mých nejdivočej­ších snech jsem si neuměl představit, že se něco takového může stát.“Tao Geoghegan Hart, britský cyklista stáje Ineos, je vítězem Gira.

Navíc po thrilleru, který 117 let dlouhá historie cyklistick­ých závodů Grand Tour nepamatuje.

Vždyť po 20 z 21 etap a 3 346 kilometrec­h dělilo prvního Australana Hindleyho z týmu Sunweb a druhého Harta jen 86 setin sekundy!

Proto se toto Giro, potýkající se s covidovými případy i s pády a propady hvězd, proměnilo v památný závod sportovní historie.

Tak těsné to dlouho bylo! Jako když o titul ve Wimbledonu 2009 hráli Roger Federer s Andym

Roddickem 14:14 v pátém setu, než Švýcar rozhodl. Nebo když Američana Gatlina dělila v olympijský­ch Aténách 2004 ve finále královské stovky jediná setina od druhého Portugalce Obikwela.

Svět miluje úspěšné outsidery. Hart i Hindley vjeli do Gira coby pomocníci svých původních lídrů. Ale včera se v závěrečné 15kilometr­ové časovce do Milána utkali o titul.

Silnějším můžem v této disciplíně měl být Hart. A potvrdil to.

Svého soka porazil o 39 sekund.

Kdysi odmítl tým Sky

Stáj Ineos, bývalý tým Sky, propukla u milánského dómu v bujaré oslavy. Po Bernalově selhání na Tour a odstoupení Thomase z Gira prožívali úžasný comeback na výsluní.

Tutéž stáj Geoghegan Hart od dětství obdivoval, přesto si na podzim 2015 dovolil smlouvu ve Sky odmítnout! Už tehdy o něm lidé tvrdili: Když hovoří, působí starší, než je, nejen tónem hlasu, ale také tím, jak o životě a sportu přemýšlí.

Coby teenager byl doma v Londýně i dobrým plavcem, dokonce se zúčastnil závodu šestičlenn­ých štafet přes kanál La Manche.

Ale kola, ta miloval.

Svůj první cyklistick­ý závod v životě, na okruhu přes Hog Hill, dokončil v kategorii do 14 let předposled­ní. Už za dva roky sbíral medaile z britských mládežnick­ých šampionátů. Získal angažmá v americké stáji Axeon Hagens Berman, specializu­jící se na jezdce a závody do 23 let. Ale všiml si ho i Bradley Wiggins, vítěz Tour 2012. Jedenadvac­etiletého Harta doporučil na stáž.

Šéfy Sky zaujal natolik, že mu hned nabídli kontrakt na rok 2016. Jenže on si dovolil říci: Promiňte, ale ne. Prosím, přijďte za rok.

„Jezdit za Sky byl můj sen. Nevěděl jsem, jestli se ta nabídka znovu bude opakovat. Ale věřil jsem, že při závodech do 23 let budu dál závodnicky růst,“vysvětlova­l. Raději zůstal v Axeonu, kde na něj měl velký vliv šéf týmu Axel Merckx, syn pětinásobn­ého vítěze Tour.

„Už tehdy měl Tao talent, aby si zasloužil místo v jakémkoliv týmu World Tour,“říkal Merckx. „Ale byl už na to připraven emocionáln­ě a fyzicky? Podle mě ještě ne. Proto mu prospěl ještě jeden rok u nás.“

Učil se trpělivost­i

Pokud s něčím měl problém, byla to trpělivost. Chtěl závodit pořád a všude. „Axel se mě tedy snažil naučit, ať si přestanu myslet, že má kariéra je o příštím týdnu nebo měsíci. Ta kariéra je o dalších 15 letech.“

Týmu Sky se upsal před sezonou 2017. Učil se pomáhat jiným a zároveň se připravova­l na roli jezdce pro celkovou klasifikac­i.

Už na loňském Giru prezentova­l tým Ineos, nástupce Sky, svoji novou generaci, partu jezdců, kterým bylo 25 let a méně: Sivakov, Geoghegan

Hart, Narváez, Sosa. Připočtěme Egana Bernala, který kvůli zranění tehdy o Giro přišel, načež vyhrál Tour, a časovkářsk­ý zázrak Filippa Gannu a dostaneme mladickou vlnu, která si vysloužila označení verze Sky/Ineos 3.0. Má být ještě efektivněj­ší než předchozí verze Sky 1.0 (průkopník Wiggins vítězem Tour) a Sky 2.0 (Froome šestkrát a Thomas jednou šampionem na podnicích Grand Tour).

„Jsou tak nažhavení. Musíme je držet na uzdě,“usmíval se tehdy sportovní ředitel Nicolas Portal.

Hart z loňského Gira kvůli zranění odstoupil. Na Vueltě pak dojel dvacátý. O 13 měsíců později je vítězem italské Grand Tour.

„Je to neuvěřitel­né,“říká. „Doufal jsem, že jednou budu dojíždět na Grand Tour v Top 10 nebo třeba i v Top 5. Ale tohle?“

Wiggins má jasno: „Je budoucí superstar. Nepochybuj­te.“

Vlastně... Proč budoucí?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Radost v cíli
Brit Tao Geoghegan Hart (v růžovém) slaví triumf na Giru se svými parťáky z týmu Ineos.
Foto: Profimedia.cz Radost v cíli Brit Tao Geoghegan Hart (v růžovém) slaví triumf na Giru se svými parťáky z týmu Ineos.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia