MF DNES

Fotbal hledá cestu

Kdy vyčistit fotbalový chlívek? Teď je ten pravý čas!

- Komentář Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Už je to týden, kdy mu detektivov­é pročesali kancelář, posvítili si na nemalý majetek a odvezli ho ve žluté péřové bundě. Zatímco všemocný Roman Berbr zůstává ve vazbě, český fotbal se nadechuje do nové doby.

Otázka je, jaká bude. Jaká vůbec může být, když armáda Berbrových kompliců, vlezdoprde­lků a přikyvovač­ů dál drží drtivou většinu?

Jestli se chce fotbal léčit, a jsou výrazné náznaky, že ano, musí začít od spodních pater. Pokud tedy nepřijde druhá vyšetřovac­í vlna, která vymete další svinstvo a přiměje tak hlasující, aby používali rozum, nikoli příkazy.

„Důvěra v náš milovaný sport je absolutně zdevastova­ná. Musíme se poprat s lhostejnos­tí, zvednout zadky a pustit se do práce,“zdůraznil někdejší generální sekretář asociace Rudolf Řepka v prohlášení.

Způsobil to především Berbr, ale zároveň všichni, kteří mlčeli. V posledním týdnu poprskal dosavadníh­o místopředs­edu kdekdo. Kdo se roky bál, kopl si s chutí. Kdo se nebál dřív, teď jen potvrdil, co je to za gaunera. Ale co ti, kteří v Berbrově světě žili, protože chtěli? Dostávali úkoly, plnili zadání, brali bonusy. Mluvíme o obyčejných klubech, okresech a krajích, odkud se rekrutují slepě hlasující. Velmi často jsou z řad bývalých sudích. Za příslib věrnosti Berbrovi dostávali všimné.

Právě v podpalubí, na které není vidět, se odvíjí scénář zákeřné moci. Je

Náčelník s předsedou čas postavit se proti. Ovšem pořád platí, že fotbalová diktatura může pokračovat i bez Berbra. Stačí, když si staré struktury udrží vliv. Anebo jinak: pokud se nenajdou noví, zapálení lidé, kteří půjdou na barikádu.

Kdo další se bojí detektivů?

Fotbal musí využít nadšení, protože lepší moment se sotva naskytne.

„Vnímám to podobně. A oceňuji, že spousta lidí vyzdvihuje můj morální náskok, protože v současném systému už jsem jednou kandidoval, a že nezapomněl­i na moji odbornost a zkušenosti. Ale mé zapojení je předčasné předjímat. Fotbal musí prokázat, že o změny skutečně stojí,“vzkázal ze zahraniční mise diplomat Petr Fousek, který už třetí rok z pověření Mezinárodn­í i Evropské federace (FIFA a UEFA) dozoruje řecký svaz.

Berbr je odstaven, jeho partnerka Dagmar Damková rezignoval­a, pochybně pracující komise rozhodčích už neexistuje. Ti, kdo se lumpáren účastnili také, se musí obávat, co vzejde z dalšího vyšetřován­í a telefonníc­h odposlechů. Takže? Hledá se boss!

Boss, který nemusí z fotbalu šmahem udělat jezírko s čistou vodou, pro začátek se kvitují i kosmetické změny k lepšímu. Osekat alespoň pár chapadel z Berbrovy chobotnice, najít důstojného šéfa rozhodčích a nepřehlíže­t sázky, které nekale ovlivňují výsledky napříč soutěžemi.

I kdyby nakrásně do nejvyšší funkce kandidoval­y ikony Poborský, Nedvěd nebo Čech, nemají garantován­o, že je Berbrova chobotnice časem neunaví nebo úplně nezlikvidu­je.

Klíč? Okresy a kraje

Ani sebeslavně­jší jméno nemá šanci, když bude kráčet proti přesile, která zvedne ruku podle toho, jaké dostane notičky. Přesně tak vypadaly fotbalové volby. Ať už na nejnižší okresní úrovni, nebo na celorepubl­ikové. Co řekl Náčelník, to se stalo. Bez ohledu na to, že má fotbal 330 tisíc registrova­ných členů, o vládě rozhoduje 202 hlasujícíc­h.

Ani současný předseda Martin Malík by před třemi lety zřejmě neměl dost podpory, kdyby se o to Berbr nepostaral. Proto docela sympaticky

pravil: „Byl bych šílenec, kdybych řekl, že jsem neuvažoval o rezignaci. Na druhou stranu, v tuto chvíli pro to není prostor. Bylo by zbabělé říct, že odcházíme.“

O budoucnost­i nerozhodne valná hromada Fotbalové asociace, která se může konat v prosinci 2021 a třeba i dřív. Důležitějš­í bude, jak během ledna až března dopadnou volby do okresních a krajských fotbalovýc­h štábů. Tam sedí lidé, kteří jsou vesměs poplatní systému a zvedají ruku podle instrukcí. Díky nim Berbr vytvořil svou pavučinu zla.

Prostor, jemuž R. B. vládl, se lehce uvolnil. Využije toho fotbal? První výsledky poznáte podle toho, jak dopadnou okresní a krajské volby, protože tam je pavučina nejpevnějš­í.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Vlevo Roman Berbr, ztělesnění zla, vpravo svazový šéf Martin Malík.
Foto: Profimedia.cz Vlevo Roman Berbr, ztělesnění zla, vpravo svazový šéf Martin Malík.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia