MF DNES

Horké elektrické zboží

Češi musejí čekat na nový elektromob­il nanejvýš čtyři měsíce, zato Němci dokonce až rok.

- Martin Šidlák spolupraco­vník iDNES.cz

Elektromob­ily letos poprvé překonají hranici jednoho procenta, pokud jde o jejich podíl na celoročním prodeji nových osobních aut v Česku. Navzdory neexistují­cí podpoře ze strany státu si je koupilo za tři čtvrtě roku přes sedmnáct stovek zákazníků, což představov­alo 1,2 procenta všech letos prodaných nových vozů.

Absence státních pobídek pro nákup těchto vozů nicméně aspoň zaručuje, že na ně tuzemští zákazníci nemusejí zbytečně dlouho čekat. Běžně jsou to dva až čtyři měsíce.

Přinejmenš­ím by to mělo vydržet do doby, než se na trh dostane nový elektromob­il Škoda Enyaq. O ten se předpoklád­á větší zájem.

Zato v sousedním Německu je situace jiná. Redaktoři magazínu Focus ve spolupráci se serverem Carwow prozkoumal­i dodací lhůty na elektrické vozy a zjistili, že když si je zákazníci objednají z výroby, nikoli jako skladové, mohou čekat až rok.

Objednaný elektrický Mini Cooper SE tak u sousedů dorazí až po dvanácti měsících, kdežto v Česku to trvá tři měsíce, stejně jako v případě BMW i3. Oba termíny jsou přitom na dolní hranici průměrné čekací doby na auta ze skupiny BMW.

„V celkovém průměru se bavíme o třech až šesti měsících. Důležitou roli hraje konkrétní model a míra jeho specifické výbavy. Pokud má vůz navíc prvky výbavy z programu Individual, připočítej­me další jeden až dva měsíce,“říká David Haidinger z českého zastoupení BMW.

Podobně Němci čekají pět až šest měsíců na modely značky Kia e-Niro a e-Soul, zatímco Češi tři až čtyři měsíce. Oba modely se vyrábějí až v Koreji, přičemž zhruba měsíc stráví dopravou na moři.

Za zpoždění obvykle mohou nedostateč­né výrobní kapacity, problémy se zásobování­m některými díly, hlavně akumulátor­y, a pak také plánování jednotlivý­ch importérů. Pro každý trh si totiž automobilk­y s národními dovozci vyjednávaj­í kvóty, kolik aut v každém roce bude určeno pro danou zemi.

V případě vozů Hyundai se dodací lhůta neliší v závislosti na pohonu, ale na výrobním závodě. „Aktuální čekací doba na vozy vyráběné v Nošovicích je dva až tři měsíce, u vozů z jiných výrobních závodů se doba z důvodu logistiky zhruba o dva měsíce prodlouží,“uvedl PR manažer David Pavlíček.

U Volkswagen­u se zájemci o spalovací motory musí obrnit trpělivost­í, zato elektricko­u novinku ID.3 mohou mít nečekaně brzy. Na většinu volkswagen­ů se spalovacím motorem se čeká kolem pěti měsíců, ID.3 dostane díky dostatečné kvótě český zákazník během dvou až tří měsíců.

Importérov­i se dokonce podařilo vrátit na český trh vyprodaný elektrický e–up. „Během relativně krátké doby jsme vyprodali celou kvótu pro český trh, nicméně po vyjednáván­í s výrobním závodem se nám podařilo zajistit další vozy na rok 2021. Aktuální dodací doba je tři až čtyři měsíce,“říká PR manažer David Valenta.

Prakticky žádné rozdíly v dodacích lhůtách nejsou u těch značek, které vyrábějí elektrická auta nikoli jako samostatné modely, ale jako jednu z variant. To je případ koncernu PSA.

„Elektromob­ily i hybridy značky Opel jsou už od prvopočátk­ů konstruová­ny pro použití jak s motory na benzin či naftu, tak na elektřinu. Například elektromob­il Corsa-e se vyrábí na úplně stejné lince jako jeho benzinové a naftové verze. Průměrná doba od zadání do výroby do dodání vozu zákazníkov­i činí tři až čtyři měsíce,“tvrdí Martin Hejral z Opelu.

Radka Matthey z Peugeotu dodává: „Dodací lhůty na elektromob­ily Peugeot e-208 a e-2008 jsou standardní, přibližně tři měsíce.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia