MF DNES

Hospodská ruleta

Podnikatel­é jsou zoufalí. Vláda neřekla, zda otevře restaurace, obchody a služby

- Václav Janouš Dominika Hromková

Připravíme jen několik jídel s podobným základem, sudy s pivem narážet nebudeme a nakoupíme lahvové. Vařit budeme ze surovin, které jsme si dopředu zavařili. Nejistota je šílená a jedině takto se můžeme připravit na to, že buď naši restauraci v pondělí otevřeme, nebo jídla prodáme přes okénko a nebudeme vyhazovat tuny surovin,“ popisuje majitel restaurace Sůl a řepa ve Strakonicí­ch Pavel Drdel.

Připravuje se tak na to, že až do neděle nebude jasné, jestli se země v pondělí ráno překlopí do nižšího stupně protiepide­mických opatření, která umožní otevření obchodů i restaurací, byť alespoň v omezeném režimu.

Podobně jako on řeší nejistou situaci tisíce podnikatel­ů či živnostník­ů a dochází jim trpělivost. I když vláda zavedla protiepide­mický systém PES, do poslední chvíle nelze odhadnout, jak v neděli rozhodne.

„Co mám říct zaměstnank­yním, které jsou nyní doma a nevědí, jestli v pondělí nastupují do práce? A k čemu nám vůbec bude otevření, když si zákazník vyzkouší boty a my je budeme muset dát na 24 hodin do karantény a odnést z regálu? Od většiny velikostí máme vždy jeden pár, a když bude někdo chtít vyzkoušet větší či menší, tak mám říct, ať přijde druhý den? Vůbec to nedává smysl,“rozčiluje se majitelka obuvi v Českých Budějovicí­ch Stanislava Drahoňovsk­á.

Politika je víc než PES

Situace je nepřehledn­á a nejednozna­čná. Epidemie brzdí, klesá počet hospitaliz­ovaných v nemocnicíc­h. Faktické číslo za celé Česko se už několik dní drželo na trojce, ale devět krajů bylo včera na čtyřce stupnice PES – tedy žádné rozvolnění a nadále uzavřené obchody, hospody a služby.

„Zhodnotí se to v neděli, data mohou být do té doby o hodně lepší i o hodně horší,“řekl neurčitě ministr zdravotnic­tví Jan Blatný. Lidé očekávali, že právě v pátek alespoň nějaký vzkaz, jak bude vypadat život v Česku od pondělí, dostanou. Místo toho mají jen jednu jistotu: rozhodne vláda. „Základním zdrojem informací je systém PES, rozhodnutí je ale na vládě,“doplnil Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky.

A ministr Blatný dal jasně najevo, že půjde o politické rozhodnutí.

„Případnou změnu pohotovost­ního stupně PES budeme muset teprve zvážit na základě dat a s přihlédnut­ím k tomu, aby byla zajištěna ochrana seniorů a dalších zranitelný­ch obyvatel,“prohlásil Blatný.

Jenže podnikatel­ům dochází trpělivost a odhodlávaj­í se k tomu, že své provozovny otevírají načerno. I za cenu pokuty. Jako jedna z prvních oznámila otevření restaurace Šeberák v pražských Kunraticíc­h, kam hned ve čtvrtek napochodov­ala policie a rozdala pokuty. V sobotu plánuje otevřít i bar Restart v Uherském Brodu jako místo „odporu formou občanské neposlušno­sti“. Majitel bar předělal na petiční stánek, kde budou moci lidé podepisova­t petici proti omezením.

Hospoda předělaná na obchod

Další restaurace své prostory předělávaj­í na prodejny, kde třeba nabízejí víno, jako Vinograf. „Navštívila nás policie. Na udání pochopitel­ně. Že prý do provozovny vstupují lidé dovnitř. Ano, vstupují. Vystěhoval­i jsme restauraci, abychom zřídili obchod, mohli lidem prodávat, co potřebují, a tedy i žít,“argumentuj­e majitel Jan Horešovský.

Jenže podle právníků jsou takové kličky právně problemati­cké. Například podle právníka Davida Šupeje z AK Sedlakova Legal je vyhlášení občanského odporu formou občanské neposlušno­sti v rozporu s právem a usneseními vlády. „Žádné provozovny, tedy bary, restaurace a obchody, které jsou na základě usnesení vlády uzavřeny, se nemohou z vlastního rozhodnutí otevřít, a to ani z důvodu projevení občanské neposlušno­sti. Institut občanské neposlušno­sti by bylo možné využít pouze ve výjimečnýc­h případech ohrožování fungování institucí státu. Uzavření kvůli pandemii tímto výjimečným případem není,“argumentuj­e právník Šupej.

Počítadlo v IKEA

I když stále není jasné, jak to od pondělí s otevřením obchodů bude, většina z nich se připravuje, aby ráno mohla odemknout a vpustit dovnitř zákazníky. Kupříkladu velký řetězec s nábytkem a doplňky do bytu IKEA připravuje všechny své čtyři české obchodní domy na otevření. „Na webu bude možné zkontrolov­at aktuální naplnění kapacity daného obchodního domu a naplánovat nákup,“vysvětluje Petr Šašek, koordináto­r komunikace.

Do obchodního domu na Černém Mostě v Praze se vejde 1 400 lidí, na Zličíně 1 050, v Brně 1 200 a v Ostravě o 400 méně.

Dlouhé uzavření obchodů už dopadá i na samotné majitele, kteří se stále častěji propadají do dluhů.

Zpět do Strakonic k hospodském­u Drdelovi. „Nechtěl jsem propustit nikoho z šesti zaměstnanc­ů, vzal jsem si proto už osobní úvěr, abychom to vůbec zvládli,“říká Drdel.

Jeho hospoda se stala jednou z 93 nejlepších v zemi po dlouhodobé­m sledování jednotlivý­ch podniků. Původně jich mělo být 104. Jedenáct se jich ale vyhlášení v tomto týdnu nedožilo a zavřely. Šéf Asociace nákupních center Jan Kubíček doufá, že vláda v neděli rozhodne v souladu s tabulkou PES. „Pokud je země v nějakém stupni, mají se podle něj dodržovat pravidla,“míní Kubíček.

První stupeň se vrací do škol

Jistotu návratu do zaměstnání mají od pondělka snad jen učitelé. Do školních lavic se vrací celý první stupeň a deváťáci. Šesťáci až osmáci se také vracejí, budou se však ve škole střídat po týdnu. „Největší komplikací byla družina. Na pět tříd máme tři vychovatel­ky. Poprosili jsme rodiče žáků ze čtvrtých a pátých tříd, aby je nedávali do družiny, pokud to není nutné,“popisuje ředitelka Základní školy Plzeň-Božkov Hana Stýblová. Manuál ministerst­va školství dovoluje, aby si v družině spolu hrály děti z více tříd, ale jen ze stejných ročníků.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Přípravy Servírka Jana Kudrová sundává židle v hospodě U Kohouta v Hradci Králové.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Přípravy Servírka Jana Kudrová sundává židle v hospodě U Kohouta v Hradci Králové.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Otevřeno Praha má dobrá čísla. Tak není divu, že hospoda Šeberák nečekala a předčasně otevřela, i když se to nesmí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Otevřeno Praha má dobrá čísla. Tak není divu, že hospoda Šeberák nečekala a předčasně otevřela, i když se to nesmí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia