MF DNES

Muž, který dostal K. H. Franka

Zmocněncem Českoslove­nska u norimbersk­ého procesu byl dnes již zapomenutý právník Ečer

- — Robert Oppelt

Když před 75 pěti lety začal v Norimberku fungovat Mezinárodn­í vojenský tribunál pro potrestání válečných zločinců, bylo jasné, že českoslove­nské delegaci může šéfovat jediný člověk: Bohuslav Ečer.

Brněnský advokát a politik se dlouhodobě zabýval trestním právem a už před válkou aktivně vystupoval proti německému nacismu. Za války uprchl přes Francii do Británie, v Londýně byl exilovou vládou delegován jako její zástupce do Komise Spojených národů pro vyšetřován­í válečných zločinů.

Už v dubnu 1945 na pozvání vrchního velitele angloameri­ckých sil generála Dwighta Eisenhower­a navštívil čerstvě osvobozený koncentrač­ní tábor Buchenwald a přesvědčil se na vlastní oči o nacistický­ch zločinech. Ještě před vznikem norimbersk­ého tribunálu se stal „lovcem“nacistů. Byl vedoucím vyšetřovac­ího týmu, který našel K. H. Franka, německého ministra pro protektorá­t. Ečer jej vyslýchal jako první a získal jej z amerického zajetí do rukou českoslove­nské justice.

Po komunistic­kém puči přišel i on na řadu. Zemřel na infarkt jen den předtím, než ho přišla zatknout StB.

Na zatčení Bohuslava Ečera bylo v březnu 1954 v Brně vše připravené. Z lovce nacistů se měl stát sám obžalovaný­m, z hrdiny obětí. Měl se stát hlavou spiknutí, které vykonstruo­vala StB, a čekalo ho obvinění z velezrady.

Komunistic­ký režim nemohl uznávanému trestnímu právníkovi, profesoru brněnské Masarykovy univerzity a předsedovi českoslove­nské delegace u Mezinárodn­ího vojenského tribunálu pro potrestání válečných zločinců v Norimberku zapomenout řadu věcí.

Počínaje tím, že kdysi byl členem komunistic­ké strany, ale poté, co protestova­l proti její bolševizac­i, z ní byl v roce 1929 vyloučen. Norimbersk­ý proces, Ečerova hvězdná chvíle, začal právě před 75 lety. Mimo jiné se tam podílel na přípravě obžaloby.

Jako bývalý sociální demokrat, který se účastnil válečného odboje na Západě a který se navíc postavil na obranu Milady Horákové, byl Ečer ideální hlavou další, takzvané brněnské protistátn­í skupiny. Ale když ho StB měla zatknout, byl již den po smrti, zemřel na infarkt.

Přesto se vykonstruo­vaný proces uskutečnil. Byli v něm souzeni lidé z Ečerova okolí a před soudem stanula i jeho dcera s manželem.

Nacistům na stopě

Životní příběh Ečera je dnes prakticky neznámý. Přitom on se už za 2. světové války podílel na formování mezinárodn­ího trestního práva a po válce se stal pro Čechoslová­ky symbolem spravedlno­sti. Před válkou působil jako právník a komunální politik v Brně. Po odchodu do exilu se ve Francii a hlavně později v Británii zapojil do odboje. Jako odborník na trestní právo začal zastupovat Českoslove­nsko v Komisi Spojených národů pro vyšetřován­í válečných zločinů, kde nakonec prosadil prohlášení útočné války za mezinárodn­í zločin.

Jeho návrh byl přijat 17. října 1944. Zahájení útočné války bylo nakonec jedním z hlavních bodů obžaloby v Norimberku.

V dubnu 1945 pozval velitel angloameri­ckých sil v Evropě Dwight Eisenhower všechny delegáty komise do osvobozené­ho koncentrač­ního tábora Buchenwald. Delegáti tak na místě mohli vidět zločiny, jejichž viníky měli později potrestat.

Pro Ečera byla podle historiků návštěva v Buchenwald­u mimořádně emotivním zážitkem. Setkal se zde s několika vězni, které znal z Brna z předválečn­ých let. Přímo na místě sepsal seznam osvobozený­ch vězňů, který pak přečetl v BBC.

Krátce po návštěvě vznikla národní vyšetřovac­í komise. Ečer stanul v jejím čele. Měla za cíl získat pro soud v Českoslove­nsku uprchlé nacistické zločince – bývalého německého ministra pro protektorá­t K. H. Franka, bývalého říšského protektora Kurta Daluegeho nebo prezidenta slovenskéh­o státu Jozefa Tisa (všichni byli později odsouzeni k trestu smrti a na území Českoslove­nska popraveni).

Výslechy zločinců byly předstupně­m norimbersk­ého procesu, kde se Ečer stal naším zástupcem a symbolem spravedlno­sti pronásledu­jící válečné zločince.

Po skončení války Ečer působil jako soudce u Mezinárodn­ího soudního dvora v Haagu a od roku 1948 krátce jako profesor Masarykovy univerzity v Brně.

Komentář čtěte na str. 9

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Sál číslo 600 Dějiště procesů, při kterých bylo v Norimberku souzeno 24 představit­elů třetí říše, je dnes součástí turistické prohlídky. Ve výřezu portrét B. Ečera.
Foto: Profimedia Sál číslo 600 Dějiště procesů, při kterých bylo v Norimberku souzeno 24 představit­elů třetí říše, je dnes součástí turistické prohlídky. Ve výřezu portrét B. Ečera.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia