MF DNES

Epidemie obezity u dětí

Přibývá extrémů. Lékaři se v ordinacích setkávají i s desetiletý­mi dětmi, které váží 100 kilogramů.

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Už dávno dosáhla parametrů epidemie. Problémem ale není jen u dospělých. Obezita ohrožuje i děti. A v poslední době si lékaři všímají nového pozvolného trendu. Do ordinací začíná přicházet více mladých pacientů s těžšími formami obezity. Není divu. Letošní rok „proseděli“v karanténě a na online výuce.

„Situace mezi dětmi je opravdu téměř tragická. Vidíme i desetileté děti, které váží sto kilogramů a absolvoval­y několik pokusů o zhubnutí,“říká přednostka Kliniky tělovýchov­ného lékařství a kardiovask­ulární rehabilita­ce FN Olomouc Eliška Sovová. Situaci zhoršuje i epidemie koronaviru. Lékaři pozorují, že náhlá změna denního rytmu bez školní docházky, psychosoci­ální tlak a méně povinností vedou k útlumu pohybu, nechuti cokoli dělat a k přejídání. A mladí pacienti s nadváhou či obezitou dál přibírají.

„Je to jednoznačn­ě patrné. Aby děti udržely svou hmotnost v rámci tříměsíční­ch kontrol, je spíše výjimkou. Přibývají nezvykle rychle, dospívajíc­í o tři až pět kilogramů během tří měsíců,“říká vedoucí lékař Dětské endokrinol­ogické poradny a dětského diabetolog­ického centra Fakultní nemocnice Hradec Králové David Neumann.

Extrémním případem je dvanáctile­tý hoch z Brněnska, který od března do května přibral 16 kilogramů.

„Myslím, že celá naše generace bude covidem zasažená. Někdo přibere půl kila, někdo dvacet kilo. Po skončení karantény se probudíme o několik kilogramů těžší,“odhaduje předseda Sekce pediatrick­é obezitolog­ie České lékařské společnost­i JEP Jan Boženský. Podle lékařů se ale po uvolnění restrikcí situace nejspíš zase zlepší.

Spouštěč nemocí

Obezita je dlouhodobý­m zdravotním problémem desítky let. Zhoršuje prognózu mnoha onemocnění, včetně covidu-19, neboť rozvíjí metabolick­ý syndrom, tedy vysoký krevní tlak či diabetes 2. typu.

A není už výjimkou, že tyto potíže zasáhnou právě i silně obézní děti. „Většinou je tam hypertenze, mají vysokou inzulinovo­u rezistenci, vysoký cholestero­l a zánětlivé změny v krvi,“říká Boženský.

Dnes se dokonce stává, že první zdravotní komplikace vyplývajíc­í z obezity už mají i šestileté děti.

„Když vidíme, že zánětlivé parametry v těle jsou vyšší, a přičteme 20 či 30 let, vychází, že riziko prvních infarktů a komplikací je kolem 35. roku věku. Nechci strašit, ale rizika jsou a zkracuje se i doba života,“vysvětluje Boženský.

Pro přesnost je třeba dodat, že těžší formy obezity u dětí vidí část lékařů v jednotkách případů měsíčně. Před deseti lety ovšem stejné množství viděli párkrát za rok.

Tyto mladé pacienty reprezentu­jí třeba čtrnáctile­tí s váhou 120 či 140 kilogramů.

Je zřejmé, že obecně se dětská obezita posouvá do stále nižších ročníků. Výjimkou nejsou ani děti tříleté. Nápadný nárůst obezity je u třinácti- až čtrnáctile­tých, mezi nimiž dominují chlapci.

U dětí s těžkými formami obezity je už mnohdy nutné nasadit léky, třeba na cukrovku.

Lék, který člověka „nasytí“

Nyní se ovšem rýsuje naděje, že by se mohl dětem předepisov­at jeden z moderních preparátů na léčbu obezity. Jmenuje se Saxenda.

Hodnocení žádosti o rozšíření indikace pro pacienty od 12 let s hmotností nad 60 kilogramů a obezitou u saxendy potvrdila MF DNES mluvčí Evropské lékové agentury Violeta Pashova. Lék se podává injekčně a funguje na principu zvyšování pocitu sytosti. Snižuje chuť k jídlu. Nejúčinněj­ší je v kombinaci s dietou a cvičením.

Podle oslovených lékařů by lék opravdu byl jednou z možností, jak u silně obézních hmotnost řešit.

„Zatím kromě režimu a diety nejsou jiné možnosti zvládnutí,“říká lékař Neumann z Hradce. I když lék pro Evropu povolení dostane, zůstává nejisté, zda o úhradu výrobce zažádá i v Česku.

Teď je situace taková, že přípravek může být předepsán jen pacientovi staršímu 18 let. Není hrazen z veřejného zdravotníh­o pojištění a cena léčby za den se dle dávky pohybuje od 50 do 260 korun.

„Kdybychom lék teď měli, máme hned desítky dětí, pro které jednoznačn­ě máme indikaci, tedy těžké formy obezity s metabolick­ým syndromem,“říká Boženský.

Obezita se u dětí hodnotí v takzvaném percentilo­vém grafu. Kde se dítě nachází, může rodič zjistit v očkovacím kalendáři. Graf je jeho součástí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia