MF DNES

Izrael zkouší otevřít nákupní centra

-

V Izraeli se na zkoušku včera otevřelo 15 nákupních center po celé zemi. Úřady budou pečlivě monitorova­t dodržování stanovenýc­h opatření a po uplynutí testovacíh­o režimu na základě získaných dat rozhodnou, kdy a za jakých podmínek se otevřou všechna nákupní centra.

Počty nakažených nicméně v Izraeli v posledních dnech stoupají. Podle nejnovější­ch informací ministerst­va zdravotnic­tví denní přírůstek nakažených již druhý den v řadě překonal hranici 1 000, což je nejvíce za více než měsíc.

Otevření nákupních center schválil takzvaný koronaviro­vý kabinet. Majitelé nákupních center o jejich otevření právě nyní usilovali kvůli slevové akci Black Friday, kterou tradičně provázejí vyšší tržby. Obchody

zajišťujíc­í nepostrada­telné zboží, například potraviny či léky, nově budou smět přijímat více zákazníků. Za porušení vládních nařízení majitelům nákupních center a provozovat­elům obchodů hrozí pokuta ve výši 5 000 šekelů (33 000 korun) za každý prohřešek.

Po uplynutí lhůty pilotního programu úřady ze zkouškovéh­o režimu vyvodí závěry a určí, kdy a za jakých podmínek se v Izraeli otevřou všechna nákupní centra. Jisté je, že lidé budou muset nosit roušky a počty zákazníků budou omezeny. Zároveň mají být zavedena opatření, která zabrání tvoření front před vstupy. V rámci pilotního programu se otevřou také některá muzea a venkovní trhy.

Měsíční celoplošno­u uzávěru Izrael zavedl 18. září. Masivní šíření infekce se podařilo zpomalit. Tvrdá opatření zároveň paralyzova­la ekonomiku a veřejný život. Nákupní centra v zemi jsou od té doby zavřená a výjimku z opatření doposud měly pouze obchody s nepostrada­telným zbožím, například potravinam­i, které se v nich nacházejí. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia ?? Konečně otevřeno Izraelci ještě nemají vyhráno, ale všem bylo jasné, že na černý pátek se prostě musí aspoň část center otevřít.
Foto: Profimedia Konečně otevřeno Izraelci ještě nemají vyhráno, ale všem bylo jasné, že na černý pátek se prostě musí aspoň část center otevřít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia