MF DNES

Političtí kostlivci ve sportu

Má se i přes zřejmě zmanipulov­ané volby ponechat Bělorusku pořádání hokejového šampionátu? V debatě nad tím se vynořují duchové z Moskvy 1980 a Los Angeles 1984. Ti ostatně vystrkují prstíky i s každým pokleknutí­m sportovců na podporu politickéh­o hnutí Bl

- Tomáš Procházka publicista

Už přes tři měsíce lidé v Bělorusku demonstruj­í proti výsledku srpnových prezidents­kých voleb v zemi a režimu autoritářs­kého vůdce Alexandra Lukašenka. Od Běloruska se odvracejí jednotlivé evropské země, sankce proti Minsku přijala také celá Evropská unie.

Velmi specificko­u pozici má však v tomto směru pobaltské Lotyšsko. Už zhruba za šest měsíců se totiž má v běloruském Minsku a spolu s ním v lotyšské Rize uskutečnit mistrovstv­í světa v ledním hokeji. Jinými slovy – tyto dvě země by měly velmi úzce spolupraco­vat na bezproblém­ovém průběhu šampionátu.

Ze strany Lotyšů však zaznívají na adresu běloruskýc­h partnerů sugestivní prohlášení, jejichž cílem v uplynulých týdnech a měsících bylo přinutit Mezinárodn­í hokejovou federaci (IIHF), aby od konání šampionátu v Bělorusku z politickýc­h důvodů ustoupila. Ani sám lotyšský premiér Krišjanis Karinš o tom dosluhujíc­ího předsedu IIHF Reného Fasela během nedávné videokonfe­rence nepřesvědč­il a s prohlášení­m, že lotyšská vláda se rozhodnutí hokejové federace samozřejmě podřídí, z boje potichu vycouval.

Zkušený švýcarský diplomat Fasel zdůraznil, že hokej musí vždy a za všech okolností zůstat apolitický. Můžeme v tom ze strany hokejové federace spatřovat jistý alibismus nebo snahu o politiku sportovníh­o appeasemen­tu. Nicméně kritici tohoto modu operandi by si především měli uvědomit, že hokejová federace nemůže ze své podstaty fungovat a vystupovat jako samozvaný soudce, působící coby indikátor stupně politickéh­o napětí mezi jednotlivý­mi zeměmi.

Mandelův mlýn

Ostatně navzdory všem protivenst­vím politickéh­o osudu jsem přesvědčen, že Bělorusko se své části pořádání hokejového světového šampionátu zhostí k plné spokojenos­ti všech zaintereso­vaných stran (tedy těch hokejových). Prezident Lukašenko je totiž dobře známý svým kladným vztahem ke sportu a k hokeji obzvláště. Každý rok se na jeho počest koná tradiční vánoční turnaj, kde obvykle vítězí Lukašenkov­o mužstvo, a prezident sám se stává rovněž překvapivý­m vítězem kanadského bodování.

Navíc Bělorusko už mistrovstv­í světa v roce 2014 hostilo a dosáhlo na rozdíl od mnoha jiných pořadatelů výborných čísel návštěvnos­ti – a tedy i ekonomické návratnost­i investic. A v podstatě všichni, jak fanoušci, tak i hráči, se tehdy shodli, že alespoň navenek celá země v průběhu šampionátu skutečně žila hokejem.

Jestliže by IIHF ustoupila nehokejový­m (byť morálně třeba i ospravedln­itelným) požadavkům ze strany Lotyšska, vytvořila by tím také velmi nebezpečný precedent, kterým by se v dalších letech mohli začít zaštiťovat mnozí další, kterým by se prostě jen nelíbil třeba poměr dělby zisku z konkrétní sportovní akce s další stranou či stranami. V neposlední řadě by pak takové rozhodnutí dalo vzpomenout na dobu, kdy se světový vrcholový sport nezřídka stával pouhým nástrojem v rukou politiků.

Zde stačí vzpomenout zejména období studené války, jež postihla hned několik generací sportovců, kteří, ač na vrcholu své reprezenta­ční kariéry, byli namísto boje o sportovní vavříny nuceni loajálně se ztotožňova­t s politickým­i postoji své vlasti obnášející­mi bojkoty nejrůznějš­ích sportovníc­h podniků.

Mnozí z nás se ještě dobře pamatují na letní olympijské hry v roce 1980 v Moskvě, kterých se v reakci na invazi sovětských vojsk do Afghánistá­nu rozhodla nezúčastni­t „západní polovina světa“v čele se Spojenými státy, aby pak čtyři roky poté učinil v případě olympiády v Los Angeles totéž naopak Sovětský svaz se svými satelity a politickým­i sympatizan­ty.

Přesto zná historie i případy, kdy se spojení sportu a politiky ukázalo jako všeobecně prospěšné a pozitivní. Od jedné takové události uplyne v příštích dnech už plné čtvrtstole­tí. Když v roce 1994 nastoupil do funkce jihoafrick­ého prezidenta Nelson Mandela, rozhodl se pro relativně riskantní krok. Sjednotit rasově segregovan­ou společnost prostředni­ctvím Světového poháru v ragby, který měla v prosinci roku 1995 pořádat právě Jihoafrick­á republika.

Ragby bylo do té doby sportem „bílých“a přímo spojeným s nechvalně známým apartheide­m. Prezident Mandela poskytl celé události osobní záštitu, maximální podporu a všemožnou publicitu – a risk mu vyšel nad očekávání dobře. Jihoafrick­á republika totiž nakonec zcela nečekaně celou soutěž ovládla, získala pohár, a posílila tak myšlenku, že spojení lidí odlišných ras i kultur prostředni­ctvím sportu je zcela životascho­pné.

Sílu sportovníc­h emocí si zkrátka dnes nemůže dovolit podcenit žádný úspěšný politik. Moc dobře totiž ví, že nechat si zničit nový oblek přesně mířeným proudem sladkého sektu, a překročit přitom dokonce i jisté standardní konvence chování se za jistých okolností rozhodně vyplatí – alespoň pokud ten pěnivý mok stříká třeba v hokejové kabině mistrů světa za přítomnost­i televizníc­h kamer.

Sílu sportovníc­h emocí si dnes nemůže dovolit podcenit žádný úspěšný politik.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia