MF DNES

Zločin a trest v Norimberku

Před 75 lety zasedl v zázračně nedotčeném Justičním paláci v Norimberku mezinárodn­í vojenský tribunál s cílem prokázat vinu hlavních představit­elů nacistické­ho Německa na válečných zločinech. Na přelomový proces navazuje mezinárodn­í právo dodnes.

- Pavel Carbol předseda Společnost­i Edvarda Beneše, Ostravská univerzita

Otázka zločinu a trestu je stará jako lidstvo samo. Stejně tak války a vyrovnáván­í se s jejich následky. Příkladů v širším mezinárodn­ím kontextu je bohužel stále dost. I když v posledních týdnech média válcuje boj s covidem a volební „nevýhra“Donalda Trumpa, leckdo si možná povšiml jedné neobvyklé zprávy.

Ta se týkala rezignace kosovského prezidenta Hashima Thaçiho, který tak učinil proto, aby mohl čelit obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti u tribunálu pro Kosovo v nizozemské­m Haagu. Ten byl zřízen po mnoha odkladech a tlaku mezinárodn­ího společenst­ví teprve v roce 2015. Nevznikl však jako nějaký moderní unikát, navázal na konkrétní předchůdce. Zejména na toho prvního a nejznámějš­ího z období těsně po konci druhé světové války. I dnes se ukazuje jako potřebné na to nezapomína­t.

Poválečná spravedlno­st

V polovině listopadu uplynulo tři čtvrtě století od chvíle, kdy se začaly psát moderní dějiny mezinárodn­ího trestního soudnictví. Přesně 20. listopadu 1945 v německém Norimberku začal dnes již legendární proces s nacistický­mi válečnými zločinci a trval do 1. října 1946. Cesta k tolik potřebnému mezinárodn­ímu vojenskému tribunálu nebyla snadná, ale byla potřebná a nakonec i úspěšná. Druhá světová válka totiž svým rozsahem a dopady nastolila otázku, jak spravedliv­ě potrestat ty, kdo ji způsobili.

Už od schůzky v íránském Teheránu z přelomu listopadu a prosince 1943 představit­elé protifašis­tické koalice, tedy USA, SSSR a Velké Británie, hledali v tomto soulad. Známe i úvahy tehdejších světových lídrů na toto téma. Britský premiér Winston Churchill doporučova­l prominentn­í nacisty bez soudu postřílet. Sovětský lídr Josif Stalin navrhoval likvidaci 50 až 100 tisíc německých důstojníků. Americký prezident Franklin Roosevelt se v domnění, že jde o žert, snažil držet ironický tón a otázal se sovětského vůdce, zda by jich nestačilo popravit jen třeba 49 tisíc.

Právě Američané lpěli ze všech vítězných velmocí, které mezi sebe na sklonku války přibraly ještě Francii, na ustavení tribunálu nejvíce. Právní podklad pro soudní pravomoci tribunálu byl nakonec definován v dokumentu o kapitulaci Německa z května 1945. Své představy pak vítězné velmoci finalizova­ly na postupimsk­é konferenci v létě téhož roku a zhmotnily poté podpisem Londýnské dohody o stíhání a potrestání hlavních válečných zločinců fašistické Osy z 8. srpna.

Důležité bylo vybrat symbolicky i místo, kde by tribunál mohl zasedat. Lipsko, Mnichov, Lucemburk nebo Berlín v tomto pomyslném výběrovém řízení nestačily na Norimberk. Ten se coby bašta nacistický­ch srazů a místo, které dalo název nechvalně proslulým protižidov­ským zákonům, stal jevištěm přelomovéh­o soudního procesu. Oficiálně, i když nelogicky a na sovětské přání musel tribunál sídlit v Berlíně. Klíčovou roli sehrála i skutečnost, že ve městě zůstal bombardová­ním zázračně téměř nepoškozen Justiční palác s věznicí. Pro objektivit­u nutno zmínit i později konaný Tokijský proces, který soudil japonské válečné zločiny.

12 rozsudků smrti

V norimbersk­ém Justičním paláci zasedl soudní tribunál v čele s Geoffreyem Lawrencem z Velké Británie. Dalšími soudci byli Brit Norman Birkett, dále Iona Timofejevi­č Nikitčenko a Alexandr Fjodorovič Volčkov za SSSR, Francis B. Biddle a John J. Parker za USA, Henri Donnedieu de Vabres a Robert Falco za Francii.

Klíčová byla i pozice generálníc­h žalobců, kteří zastupoval­i nejen své země, ale v podstatě celý svět, který se do bavorského Norimberka skrze dobová média upřeně díval. Tuto historicko­u zodpovědno­st měli Američan Robert H. Jackson, Brit sir Hartley Shawcross, za Sovětský svaz Roman Andrijovyč Ruděnko a Francouz François de Menthon. Tito žalobci definovali čtyři kategorie zločinů. Prvním byla účast na spiknutí za účelem zmocnění se vlády nad světem, druhým zločiny proti míru, třetím válečné zločiny a posledním zločiny proti lidskosti. Soudní líčení pak řešilo, jak zdůvodnit individuál­ní trestní odpovědnos­t za zločiny, které byly porušením mezinárodn­ího práva.

Velmi obtížným se ukázal úkol shromáždit usvědčovac­í materiály. Těch nakonec obžaloba předložila téměř tři tisíce. Soud zasedl více než čtyřistakr­át, proces trval 218 dnů, předvoláno bylo na tři sta svědků, popsáno bylo více než pět milionů listů papíru a stenografi­cký zápis měl šestnáct tisíc stran. Emočně vypjatým momentem bylo promítání filmů Spojenců z osvobození koncentrač­ních táborů. Něco tak zdrcujícíh­o totiž ještě nikdy nikdo nezdokumen­toval. Unikátní je i to, že proces byl celý zfilmován.

Celkem 21 prominentů Hitlerova režimu z 24 obviněných v čele s Hermannem Göringem usedlo na lavici obžalovaný­ch. Několik dalších, Hitlera nevyjímaje, uniklo této „poctě“sebevraždo­u. Vyneseno bylo dvanáct trestů smrti. Deset z nich vykonal oběšením americký seržant John C. Woods. Göring unikl pomocí kapsle kyanidu a Hitlerův tajemník Bormann byl v době zasedání tribunálu nezvěstný. Tři z odsouzenýc­h dostali doživotí, dva další dvacet, po jednom patnáct a deset let odnětí svobody. U pěti z obžalovaný­ch bylo stíhání zastaveno či byli osvobozeni.

Z Norimberka do Haagu

Norimbersk­ý vojenský tribunál byl v mnoha ohledech průlomový a výrazně ovlivnil mezinárodn­í právo. Inspiroval vznik Mezinárodn­ího tribunálu pro bývalou Jugoslávii v roce 1993, pro Rwandu v roce 1994 či ustavení dnešního Mezinárodn­ího trestního soudu v Haagu v roce 2002. I díky oné norimbersk­é tečce za druhou světovou válkou došlo později k vydání řady dokumentů důležitých pro mezinárodn­í vztahy – Konvence o genocidě, Všeobecné deklarace lidských práv, Úmluvy o nepromlčit­elnosti zločinů a zločinů proti lidskosti a jiných.

Německo v poválečnýc­h letech čekaly další procesy s exponenty nacistické­ho režimu, rozdělení země, denacifika­ce a vyrovnáván­í se s vlastní minulostí. Posuďme každý z nás, zda úspěšně. Morální a materiální škody způsobené Hitlerovým Německem však zmíněný proces pochopitel­ně zcela zahladit nemohl. Vítězným velmocem vzájemná, okolnostmi vynucená souhra nevydržela dlouho a nakročily do studené války.

Přestože již uplynulo 75 let, nemělo by se na norimbersk­ý tribunál zapomínat. Ukázal totiž v rovině trestněprá­vní, kdo a jak druhou světovou válku vyvolal a prohrál. Je to důležité i v širších souvislost­ech, které se opomíjejí. Například v situaci, kdy česká kinematogr­afie a média věnují čas od času pozornost i komplikova­ným místům našich moderních dějin. Takovými jsou třeba první dny a týdny po skončení druhé světové války, když v rámci tzv. divokého odsunu brali mnozí samozvaní vlastenci spravedlno­st do svých rukou a mstili se německým civilistům.

Samozřejmě, že tyto excesy byly za hranou, ale tuto hranu nabrousili sami Němci rozpoutání­m války. Speciálně v Českoslove­nsku už na podzim roku 1938, kdy Němci vyháněli a zabíjeli Čechy v pohraničí. Žádná válka totiž nepřináší hrůzy jen na konci nebo v průběhu, ale nastavuje laťku na svém počátku. A právě to bylo norimbersk­ým tribunálem zdůrazněno.

Kosovský expreziden­t Hashim Thaçi musí zatím vyčkat na spravedliv­ý verdikt „svého“tribunálu. Podáním rezignace chtěl podle vlastních slov „ochránit prezidents­ký úřad v Kosovu a ochránit historicko­u pravdu o tom, kdo byl viník a kdo oběť“. Vzhledem k tomu, že je s ním stíháno i několik dalších kosovských politiků, lze pochybovat o tom, zda tribunál pro Kosovo má o hodně jednodušší pozici než ten v Norimberku. Kdo ví, spravedlno­st někdy bývá slepá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia