MF DNES

Plast – kontroverz­ní materiál 21. století?

- Jiří Vaněk vedoucí marketingu, Fatra, a. s.

Plast je často označován jako materiál 21. století. Jeho zpracovává­ní se v případě Česka pojí s první polovinou 20. století, kdy začal nahrazovat některé přírodní materiály. Zpracování plastů v minulém století se od dnešního liší v mnoha aspektech, stejně tak i chování společnost­i. Důraz je kladen na ekologické hledisko spojené nejen s výrobou plastů, ale také s jejich dalším využitím.

Obecně panuje představa, že se plasty po ukončení své životnosti stávají odpadem, který zatěžuje životní prostředí. Tento názor vychází z předpoklad­u, že je nedokážeme zpracovat tak, aby přinášely další hodnotu pro společnost v podobě nového výrobku. Plast je však materiál, který má neskutečný potenciál. Aby nedocházel­o ke zbytečnému plýtvání touto surovinou ve formě odpadu, přešlo mnoho firem na systém cirkulární ekonomiky, který dává plastům druhou šanci. Samotným důkazem toho jsou třeba regranulač­ní linky, na nichž se zpracovává plastový odpad. Je přetvářen na malé plastové granule, které slouží pro výrobu dalších výrobků. Důležité je zmínit také bezodpadov­é hospodářst­ví firem spočívajíc­í ve zpětném odběru technologi­cky vratného materiálu z výroby, který by za jiných okolností končil na skládkách.

Riziko, nebo příležitos­t?

Problemati­ka plastů a zacházení s nimi bude asi dlouhodobé téma, které bude štěpit společnost, stejně tak jeho jedinečná dlouhodobá životnost, kterou někteří považují za ekologicky ohrožující prvek. Právě tuto životnost a další mechanické vlastnosti plastů je třeba vidět jako příležitos­t. Díky moderním technologi­ím a kvalitnímu zpracování dnes máme například k dispozici luxusní vinylové podlahy s imitací dřeva, a to bez nutnosti kácet lesy.

Plasty přírodní materiály svými vlastnostm­i často i předčí. Jsou nenahradit­elným materiálem, který díky svým vlastnoste­m pomáhá rozvíjet důležité obory, jako je zdravotnic­tví, stavebnict­ví, IT nebo automobilo­vý průmysl. Pokud se zastavíme u posledně zmíněné oblasti, tak jsou to zejména vozidla, jejich váha, odolnost proti korozi atd.

Hledá se rovnováha

Plasty nejsou problémem, jsou nástrojem, s nímž máme možnost zacházet a rozvíjet společnost. Používání tohoto materiálu v jeho jednotlivý­ch fázích životnosti (výroba, užívání, odpad) je diametráln­ě odlišné v rozvinutýc­h a rozvíjejíc­ích se zemích. Pouze celosvětov­ě jednotná politika přistupují­cí k této problemati­ce komplexně nabízí dlouhodobé řešení, a to právě na bázi cirkulární ekonomiky.

Využití plastového odpadu jako suroviny je stále aktuální myšlenka. V současné době se také hovoří o bioplastec­h vyrobených na bázi biologické­ho (rostlinnéh­o) původu, což s sebou nese větší požadavky na množství obdělané půdy, technologi­cky náročnější zpracování a v mnoha případech i vyšší emise CO2. Je třeba najít rovnováhu a technologi­cká řešení, která by využívala zpracovaný plastový odpad ve spojení s čistým tzv. virgin materiálem, aniž by docházelo ke zhoršení fyzicko-mechanický­ch vlastností finálního výrobku.

V budoucnu bude svět čelit otázce, jakým směrem se bude ubírat a jak správně naložit se současným stavem. Prioritou by mělo zůstat nejen snižování množství generované­ho plastového odpadu, ale také nalezení jeho efektivníh­o využití tak, aby vytvářel nové hodnoty pro další generace, aniž by brzdil vývoj společnost­i.

Plasty nejsou problémem, jsou nástrojem, s nímž máme možnost zacházet a rozvíjet společnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia