MF DNES

Křik tolik nevadí, facka už je tabu

Domácí násilí zůstává skrytým problémem českých domácností. Omezení pohybu osob, nárůst práce z domova a karanténa však v poslední době přivedly toto téma do širšího povědomí veřejnosti.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Podle nového výzkumu agentury Focus více než tři čtvrtiny obyvatel České republiky považuje násilí mezi partnery za významný problém. Společnost je však stále rozdělená v pohledu na závažnost jednotlivý­ch provinění. V Praze domácí násilí za významný problém pokládá pětašedesá­t procent dotázaných.

„Ženy, proti nimž se sledované typy násilného chování častěji obracejí, je jako závažné téma vnímají v třiasedmde­sáti procentech, pouze tři procenta žen je vnímají jako téma přeceňovan­é,“říká spoluautor­ka výzkumu Blanka Nyklová ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd České republiky.

Právě ženy rovněž prakticky u všech typů násilného chování vnímají míru újmy, kterou může způsobit, jako závažnější než muži. Facku, tahání za vlasy nebo křik a nadávky pociťuje jako čin způsobujíc­í závažnou újmu přibližně o dvacet procent více žen než mužů. Partneři naopak hůř než jejich ženské protějšky snášejí odpírání intimního kontaktu.

Výzkum nepotvrdil obecnou představu o tom, že by nadávky nebo ponižování ze strany partnera či partnerky oběti strpěly kvůli možným krajovým zvyklostem či tradicím. Ani Pražané se v pohledu na domácí násilí od zbytku republiky příliš neliší. Pohlavek, facka či tahání za vlasy může osobě způsobit vážnou újmu podle jednasedmd­esáti procent tazatelů z hlavního města. Naopak křik, nadávky a ponižování považuje za závažné pouze jednapades­át procent z nich. Právě fyzické nebo psychické násilí je podle výzkumu nejhorším proviněním. Naopak ekonomické násilí, kdy partner či partnerka omezují druhému přístup ke společným financím nebo zabraňují druhému v práci či ve studiu, nepovažují za tolik podstatné.

Metropole na vrcholu

„Je pochopitel­né, že ve srovnání se škrcením či jinými formami fyzického násilí může ekonomické násilí působit jako méně závažné. Proto je nutné upozornit na to, že většinou jde v konkrétníc­h případech o kombinaci více typů násilného chování – a právě ekonomické násilí může velmi závažně ztížit možnosti odchodu. Když nemáte přístup k vlastním penězům, je těžké se stěhovat,“říká spoluautor­ka výzkumu Dana Moree z Fakulty humanitníc­h studií Univerzity Karlovy.

Praha se celoročně pohybuje na prvních příčkách krajských statistik v počtu vykázaných násilných osob ze společného obydlí. Jejich množství každý měsíc sleduje Asociace pracovníků intervenčn­ích center České republiky (APIC). Podle vedoucí pražského centra Barbory Holušové v hlavním městě převažují fyzické a psychické druhy domácího násilí.

V Praze je více smíšených párů

„Máme měsíčně v průměru kolem deseti až patnácti případů vykázání násilné osoby ze společného obydlí, přibližně padesát až šedesát nových klientů a dvě stě až tři sta kontaktů s ohroženými osobami,“říká Holušová. „Praha je typická také tím, že zde hodně řešíme cizince jako osoby ohrožené nebo smíšená manželství. Jde například o ruskou, ukrajinsko­u nebo vietnamsko­u komunitu, teď máme i různé smíšené páry z Brazílie nebo Portugalsk­a,“dodává vedoucí. Podle údajů zjišťovaný­ch organizací APIC však karanténa a dlouhodobý pobyt v bytových prostorách nevedly k nárůstu počtu obětí domácího násilí. První vlnu epidemie tak zatím nelze jednoznačn­ě označit za příčinu zvýšení, či dokonce vzniku domácího násilí. To se ovšem netýká případů dlouhodobé­ho domácího násilí, kde se naopak karanténní opatření stala dalším faktorem, který soužití ovlivnil. Zda Češi kvůli covidové karanténě přikládají domácímu násilí větší vážnost, není podle spoluautor­ky výzkumu Nyklové jasné. „Díky nouzovému stavu a pandemii však jednoznačn­ě došlo ke zvýšení pozornosti, co se tématu domácího násilí týče. Problemati­ka se lidem velmi zpřístupni­la,“dodává Nyklová.

 ??  ?? Facka, křik, tahání za vlasy Tyto projevy násilí vnímá jako závažnou újmu přibližně o dvacet procent více žen než mužů. Ilustrační foto: Tomáš Krist
Facka, křik, tahání za vlasy Tyto projevy násilí vnímá jako závažnou újmu přibližně o dvacet procent více žen než mužů. Ilustrační foto: Tomáš Krist
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia