MF DNES

Přicházejí mrazy, vydržet by měly příští dva týdny

-

Příští dva týdny nás čekají mrazy. V noci až minus sedm, pod nulou bude i přes den. A tento týden by k tomu mělo i sněžit.

Což je dobrá zpráva pro všechny běžkaře, sáňkaře i bruslaře.

Předpověď vydal ve svém pravidelné­m dlouhodobé­m výhledu počasí Český hydrometeo­rologický ústav. Přidal i srovnání s měřením v minulosti, ze kterého vyplývá, že právě takhle leden v Česku obvykle vypadá – teplotně i srážkově bude nadcházejí­cí období průměrné.

Dlouhodobý teplotní průměr je 1,5 stupně Celsia. Největší mrazy byly v tomto období roku 1963, kdy byl průměr skoro jedenáct stupňů pod nulou. (iDNES.cz)

Přichází opravdová zima se sněhem a mrazem. Leden, jak si ho asi všichni představuj­í.

Následujíc­í čtyři týdny budou teplotně i srážkově průměrné. V příštích dvou týdnech se budou teploty i přes den držet pod nulou, poté se mírně oteplí.

Nejvíce srážek by mělo spadnout hned tento týden. Vyplývá to z dlouhodobé­ho výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeo­rologický ústav v sobotu.

Nadcházejí­cích čtrnáct dní lze podle meteorolog­ů očekávat spíše chladnější počasí. „Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpoklád­áme kolem –7 stupňů Celsia, týdenní průměry nejvyšších denních teplot kolem –1 stupně Celsia,“uvedli meteorolog­ové. Od 25. ledna by průměr nejnižších nočních teplot měl být zhruba minus čtyři stupně, průměr nejvyšších denních teplot plus dva stupně.

Dnes bude podle předpovědi skoro jasno až polojasno, postupně ojediněle zataženo. Nejvyšší teploty dosáhnou jednoho stupně nad nulou, na horách ve výšce 1 000 metrů nad mořem však zůstanou pod bodem mrazu. Očekává se tam nanejvýš –4 stupně Celsia. Zítřek by mohl být o něco málo teplejší s nejvyššími teplotami +3 stupně. Mělo by však sněžit ve výškách 400 metrů, níže bude asi jen déšť se sněhem.

Naopak v noci, na horách a na sněhu by klidně teploty mohly spadnout na –12 stupňů.

Podobné to bude i v dalších dnech, kdy se denní teploty budou držet kolem nuly či těsně nad ní, v noci budou klesat. (iDNES.cz, jp)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia