MF DNES

Twitter natrvalo zablokoval Trumpův účet

-

Společnost Twitter oznámila, že trvale zablokoval­a účet amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten poté začal tweetovat z vládní stránky, sociální síť však brzy nato uvedla, že smazala prezidento­vy příspěvky i z ní. „Po bedlivém přezkoumán­í tweetů účtu @realDonald­Trump a aktuálního kontextu jsme trvale zablokoval­i účet kvůli nebezpečí dalšího podněcován­í k násilnoste­m,“oznámila internetov­á platforma.

Trump krok Twitteru označil za omezování svobody projevu. „Nás NEUMLČÍ!“tweetoval z vládního účtu @POTUS, který má přes 33 milionů sledujícíc­h. Prezident také v sérii nyní již smazaných příspěvků dodal, že v blízké budoucnost­i zvažuje vytvoření vlastní sociální sítě.

Již dříve v týdnu Twitter dočasně zablokoval Trumpův účet kvůli příspěvkům, v nichž prezident prý odmítal odsoudit násilné středeční vniknutí svých podporovat­elů do budovy amerického Kongresu a trval na svých tvrzeních o podvodech v nedávných prezidents­kých volbách. Také Facebook tento týden uvedl, že Trumpův účet pozastaví minimálně do konce jeho prezidents­kého období. Krok Twitteru však pro Trumpa představuj­e větší ránu – prezident měl na této síti hodně přes 88 milionů sledujícíc­h.

„Chápu vaši bolest“

Trump ve středu v projevu ke svým podporovat­elům znovu odmítl prohru v prezidents­kých volbách, mluvil o podvodech a snaze demokratů volby zmanipulov­at, načež své příznivce vyzval k pochodu k budově Kongresu. Trumpovi podporovat­elé nedlouho poté prorazili bezpečnost­ní zátarasy u sídla zákonodárn­ého sboru, vtrhli dovnitř a ničili a kradli v něm vybavení. V souvislost­i s útokem zemřelo pět lidí a několik desítek dalších utrpělo zranění.

Trump v první reakci na Twitteru apeloval na protest bez násilí, poté nahrál video, které zahájil slovy: „Chápu vaši bolest. Vím, že to bolí. Měli jsme volby, které nám byly ukradeny.“V jednom z příspěvků měl Trump podle Twitteru také naznačovat, že násilní demonstran­ti jsou „skvělí vlastenci, se kterými bylo tak dlouho nakládáno špatně a nespravedl­ivě“, a označil je za výjimečné.

„Prolhaná média“

Donald Trump je známý jako ostrý kritik médií. Když o nich hovořil, často používal termín „vylhané“nebo „falešné (fake)“zprávy při kritice informací, které nepříznivě hodnotí jeho výkon ve funkci hlavy státu. Sám své názory nejraději prezentova­l na Twitteru, na který až do současného zablokován­í umisťoval pravidelno­u denní dávku vzkazů. Trump hned po inauguraci před čtyřmi lety udělal z Twitteru oficiální komunikačn­í platformu. „Twitter nemám rád... Média jsou ale tak nepoctivá, že Twitter je jediný způsob odporu,“řekl tehdy. Podle analytiků byla prezidento­va záliba ve Twitteru až závislostí.

Jourová proti Trumpovi

Společnost Twitter od loňského května začala označovat některé Trumpovy příspěvky jako nepřesné. První upozornění vydané 27. května se týkalo Trumpova názoru na koresponde­nční hlasování, které prezident označil za podvod. „Guvernér Kalifornie posílá lístky milionům lidí, všem, kdo v tomto státě žijí. Nezáleží na tom, kdo to je a jak se tam dostal, ale lístek dostanou. Poté je vyhledají profesioná­lové, kteří řeknou těmto lidem, z nichž mnozí ani nepomyslel­i na to, že by volili, jak a pro koho mají hlasovat. Budou to zmanipulov­ané volby. Ani náhodou!“napsal Trump v jednom z kritizovan­ých tweetů. I přes upozornění Trump v podobném komentován­í voleb nepřestal. „S univerzáln­ím hlasováním poštou (nikoliv hlasováním v nepřítomno­sti, které je v pořádku) budou volby 2020 nejnepřesn­ějšími a nejvíce podvodnými v historii. Pro Spojené státy to bude velký trapas. Odložte volby, dokud lidé nebudou moci hlasovat správně a bezpečně???“napsal o měsíc později.

Trump opakovaně pohrozil sociálním sítím regulací či uzavřením, pokud budou umlčovat konzervati­vní hlasy. Za Twitter se postavila na začátku června místopředs­edkyně Evropské komise Věra Jourová, když uvedla, že podporuje snahu společnost­i upozorňova­t na nepřesné informace. (zah a ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia