MF DNES

Mladí Poláci proti církvi

Církev na školy nepatří: přibývá Poláků, kteří si výuku náboženstv­í nepřejí

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Katolická církev v Polsku zažívá od loňského roku nebývalou vlnu odporu zejména mezi mladými lidmi. Těm se nelíbí především její vliv na domácí politickou scénu, ale i stěžejní společensk­á témata. Pravidelné sondáže v posledních letech ukazují stabilní pokles popularity církve mezi Poláky – loňské turbulence teď rovněž ukázaly, že si většina lidí přeje, aby se stávající výuka náboženstv­í přesunula ze škol na farnosti. Mnohým se navíc nelíbí, že vyučování katolickýc­h hodnot financuje státní pokladna.

Náboženská výuka patří k volitelným předmětům na polských školách a zahrnuje z velké většiny studium katolickéh­o katechismu. Studijní osnovy stejně jako vyučující, kterými jsou převážně kněží nebo jeptišky, schvaluje církev sama. Ačkoliv je náboženstv­í na státních školách volitelný předmět, na řadě z nich se mu dostává často více prostoru než například přírodním vědám. V průzkumu webu Konkret24 skončilo v roce 2019 náboženstv­í v počtu vyučovacíc­h hodin na pátém místě – více času strávili žáci jen výukou polského a cizích jazyků či matematiky. Naopak v porovnání

VARŠAVA

s náboženstv­ím trávili až o více než polovinu času méně studiem dějin, biologie, fyziky nebo chemie.

Ze škol na farnost?

Polská katolická církev je v jistém bodu zlomu. Série skandálů o zneužívání dětí kněžími a stále silnější provázanos­t církve s politikou neblaze

Dost! dopadla na její důvěryhodn­ost zejména mezi mladými Poláky. Podíl těch, kteří církev vnímají negativně, nově převýšil podíl těch, kteří k ní mají pozitivní vztah. Podle průzkumu agentury Ibris nejhůře vnímají církev právě lidé ve věku od 18 do 29 let, tedy první generace, která vyrostla po demokratic­ké revoluci a zavedení náboženské výuky – kladný vztah má k církvi jen devět procent z nich, naproti tomu do nemilosti padla u téměř poloviny dotázaných. Další se k ní stavějí spíše neutrálně.

Nábožensko­u výchovou na polských školách sice projde odhadem 70 procent žáků, jejich počet za posledních deset let nicméně výrazně klesl. Největší rozdíl je pak mezi školami ve velkých městech a na venkově. Například na varšavskýc­h středních školách podle listu Gazeta Wyborcza v loňském školním roce vynechala studium náboženstv­í dokonce více než polovina studentů.

Jak nyní ukázal nejnovější průzkum agentury Ipsos pro web OKO.press, podle většiny Poláků napříč všemi sociálními skupinami patří náboženská výuka výhradně na farnosti. Zachovat hodiny náboženstv­í na školách si přeje méně než třetina respondent­ů.

Stále hlasitější je navíc i diskuse, zda by stát měl tuto výuku dotovat. Podle zpravodajs­kého serveru Notes from Poland přitom ročně utratí vláda na její zajištění odhadem 1,5 miliardy zlotých (v přepočtu asi 8,6 miliardy korun).

Dědictví revoluce

Nábožensko­u výuku zavedli na polských státních školách po pádu komunistic­kého režimu na počátku 90. let minulého století jako symbol vděčnosti katolické církvi za její podporu při revolučníc­h událostech. Formálně si učitele zaměstnává a platí škola, ale o tom, kdo se o takové místo může ucházet, rozhodují polští biskupové. Vedení školy zároveň nemá žádný vliv na osnovy náboženské výuky a dohlížet na jejich dodržování mohou jen církví pověřené osoby. Církev rovněž schvaluje učebnice a další pomůcky.

Není to jen náboženstv­í

Výrazné podpory se církvi dostává i od stávající konzervati­vní vlády strany Právo a spravedlno­st (PiS). Loni se to nejvíce projevilo při náhlém zpřísnění potratovéh­o zákona, který už tak patřil mezi nejpřísněj­ší v Evropě. De facto zákaz interrupcí schválený ústavním soudem, který je s PiS úzce spojován, pak vyvedl na podzim do ulic tisíce lidí a zasadil oblibě církve silnou ránu. Vůbec poprvé došlo v Polsku k přímé a ostré konfrontac­i s kněžími i protestům v kostelech.

Mezi voliči PiS je nicméně církev nadále velmi oblíbená. Více než polovina z nich si zachování výuky katolickéh­o katechismu na školách přeje. Podle jejích zastánců totiž nejde jen o studium katolicism­u, ale v širším kontextu i evropských hodnot.

 ?? Foto: Profimedia ?? Po zveřejnění filmu o pedofilii v církvi v květnu 2019 se v Polsku objevila řada protestů proti sexuálnímu zneužívání dětí kněžími.
Foto: Profimedia Po zveřejnění filmu o pedofilii v církvi v květnu 2019 se v Polsku objevila řada protestů proti sexuálnímu zneužívání dětí kněžími.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia