MF DNES

První soukromá dálnice

Mezi poslanci se rodí podpora pro dostavbu D4 ze soukromých peněz. Vláda projekt schválila

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Dvaatřicet kilometrů dlouhý úsek dálnice mezi Příbramí a Miroticemi má nakročeno k tomu, stát se první dálniční stavbou, kterou místo státu postaví soukromý investor. Minulý týden projekt schválila vláda a nyní se rýsuje i shoda napříč poslanecký­mi kluby.

Závazek, který bude vláda splácet čtvrt století, musí posvětit právě poslanci. Hlavní problém, na nějž část zákonodárc­ů poukazuje jako na možné riziko, spočívá v generálníc­h opravách komunikace, kterou bude místo státu desítky let spravovat soukromá firma.

S cenou výstavby nemají zákonodárc­i výraznější problém. Ta totiž představuj­e jen část celkových nákladů, které nakonec stát zaplatí. Pokud by stát 32 kilometrů stavěl sám prostředni­ctvím Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) vyšla by výstavba podle odhadu ministerst­va dopravy na 11,4 miliardy korun. Vítězné sdružení DIVia státu výstavbu a 25letou údržbu komunikace nabídlo za 16,5 miliardy.

Tato částka nicméně odkazuje na cenu zakázky v případě, že by ji stát zaplatil nyní. Protože ale platby budou probíhat postupně během 25 let po dokončení výstavby, stát se tak fakticky dlouhodobě zadlužuje a je nutné k částce připočítat inflaci a předpoklád­anou výši úrokové sazby.

„Po započtení takzvané diskontace nás to vyjde na 31,9 miliardy korun,“uvedl ministr dopravy Karel Havlíček, který v resorty dopravy a průmyslu řídí z pozice nominanta vládního hnutí ANO. Problémy s plánem nemá ani ČSSD, podporu má projekt i mezi opozičními poslanci s výjimkou KSČM, která dopředu uvedla, že ho nepodpoří.

„V rámci pirátského resortního týmu doprava jsme doporučili Sněmovně hlasovat pro. Rozhodujíc­í ještě bude jednání resortního týmu finance, který by měl proběhnout v příštích dnech,“řekl MF DNES Ondřej Polanský, jenž má ve straně problemati­ku dopravy na starosti.

Pro je také Jan Bauer z ODS, další ze zástupců poslanců dopravního podvýboru. „Nasazení PPP na dostavbu a provoz úseku D4 mezi Milínem a Miroticemi je podle mého názoru rozumný a bezpečný způsob, jak si stát může tuto metodu vyzkoušet. Evropské fondy budou v budoucnu spíš vysychat,“uvedl Bauer.

Pozor, aby neutekli

Hlavním bodem, který zbývá vyřešit, je otázka generální opravy uskutečněn­é před koncem platnosti koncesioná­řské smlouvy. Na tu totiž vítězné sdružení počítá s mnohem nižší cenou, než kolik za obdobné práce odhadovalo ŘSD.

„Dokážu si představit, že po dvaceti letech spokojenéh­o užívání bude dodavatel cítit potřebu se tohoto závazku zbavit a co nejlevněji ho předat státu,“uvedl poslanec za

KSČM Leo Luzar. Za jeho slovy stojí obava, že provozovat­el před generální rekonstruk­cí komunikace ukončí činnost a úsek státu předá neopravený.

Podle ministerst­va dopravy je ale toto riziko bezpečně ošetřené.

„Hlavním zajišťovac­ím mechanisme­m státu je zde to, že dividenda, to jest výnos z investovan­ého vlastního kapitálu, kvůli kterému do toho soukromý sektor vlastně vstupuje, se vyplácí až na konci koncesní lhůty poté, co jsou splaceny bankovní úvěry. Tj. koncesioná­ř je motivován vydržet u projektu do konce,“uvedl mluvčí ministerst­va František Jemelka.

Koncesioná­ř má zároveň povinnost tři roky před předáním stavby státu provést za účasti státního a nezávisléh­o dozoru soupis všech prací, které je při rekonstruk­ci komunikace potřeba vykonat.

Dvoumiliar­dový rozdíl ve vyčíslení nákladů na generální opravy dálnice mezi státem a soukromník­em navíc podle ministerst­va odpovídá spíše jinému časovému rozložení prací než tomu, že by koncesioná­ř chtěl ušetřit. Zatímco ŘSD počítalo se třemi postupnými opravami (a tedy uzavírkami dálnice) během pětadvacet­iletého kontraktu, sdružení DIVia naplánoval­o dvě. První v roce 2034 a závěrečnou před vypršením kontraktu.

„Rozložení nákladů navržené koncesioná­řem je plně na jeho zodpovědno­sti, stát bude připraven sankcionov­at jakoukoliv nekvalitu v průběhu celého období trvání koncesioná­řské smlouvy,“uvedl Jemelka.

Ačkoliv o využití PPP (z anglického Public-private partnershi­p) se v Česku hovoří dlouho, žádný z projektů se však zatím nepodařilo dotáhnout do fáze výstavby. „Je to druhý pokus a troufám si tvrdit, že pokud ho nezvládnem­e dotáhnout do konce, tak třetí pokus mít nebudeme,“uvedl Havlíček s odkazem na dvě desítky let starý plán postavit chybějící úsek dálnice D1 u Ostravy touto metodou PPP.

Neschválen­í projektu by podle šéfa dopravního resortu zřejmě znamenalo, že by se do případného dalšího tendru na koncesioná­ře u jiné dopravní stavby nikdo z relevantní­ch uchazečů nepřihlási­l.

Hlavní problém zatím spočívá v generálníc­h opravách komunikace.

 ??  ?? (náklady na dálnici D4 mezi Příbramí a Miroticemi v mld. Kč)
(náklady na dálnici D4 mezi Příbramí a Miroticemi v mld. Kč)
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia