MF DNES

USA: jak udeřit na Caesara

Když na Gaia Julia Caesara udeříte, musíte ho zabít. Jenom facka nestačí, protože on se vám pak pomstí. Buď na něho nesmíte udeřit vůbec, anebo když už ano, pak definitivn­ě.

- Roman Joch ředitel Občanského institutu

Toto nyní zvažuje americká Republikán­ská strana. Připojit se k demokratům a podpořit sesazení Donalda Trumpa z úřadu? Udělat z něho mučedníka? Hypotetick­y to lze stihnout do 20. ledna, kdy bude inaugurová­n nový prezident Joe Biden. Ale k demokratům v Senátu by se muselo připojit minimálně sedmnáct z padesáti republikán­ských senátorů, aby byl prezident sesazen. Kdyby jich bylo méně, byl by to úder na krále, leč jeho nezabití. On by se pak stal mučedníkem. A většina z těch republikán­ů by prohrála primárky a už by žádnou politickou budoucnost neměla.

Otcové zakladatel­é USA měli odpor vůči dvěma typům režimů. Vůči Caesarovi a vůči vládě davu, většiny, neomezené demokracii. Otcové zakladatel­é proto nebyli ani za monarchii, ani za demokracii, nýbrž byli za ústavní republiku. Moc je odvozena od většiny, ale je omezena a rozdělena mezi několik institucí. Většina v posledku vládne, ale tak, že práva menšiny jsou chráněna, včetně té menšiny nejmenší, jednotlivc­e.

Co však dělat, když se prezidente­m stane někdo s choutkami Caesara? Brutus a další ho sice zabili, ale následně prohráli. Takže udeřit na Trumpa, anebo neudeřit a vyčkat do 20. ledna? Stále má ale u sebe kufřík s autorizačn­ími kódy na odpálení jaderných zbraní.

Tato úvaha platí nejen pro kongresové řešení (impeachmen­t ve Sněmovně a případné sesazení v Senátu), ale i pro exekutivní: podle pětadvacát­ého dodatku ústavy, pokud nadpolovič­ní většina členů vlády a viceprezid­ent usoudí, že prezident není schopen vykonávat svou funkci (tělesně nebo mentálně), prezidente­m se stává viceprezid­ent. To je ještě rychlejší než impeachmen­t.

Ale to dilema zůstává: udeřit, nebo neudeřit? Vytvořit mučedníka, nebo nevytvořit? Mimochodem, součástí úspěšného impeachmen­tu a sesazení prezidenta může být i zákaz kandidovat na jakoukoli volenou funkci. Tedy znemožnit, aby se Trump v roce 2024 vrátil a mstil se. Chce to však „maličkost“, minimálně sedmnáct senátorů z jeho vlastní strany… Kteří se nejspíš nenajdou.

Vyšší loajalita

Nyní malá odbočka. „Proč se tolik za slávou hnal a žezlem železným koruny zlaté rozbíjal...“– tak nějak lze do čechoslove­nštiny (pan premiér má pro to určitě pochopení) přebásnit verš lorda Byrona po pádu Napoleona, kterého on, Byron, obdivoval.

Byron byl romantik. A básník. Od své manželky Annabelly vyžadoval anální sex, což se jí vůbec nelíbilo. Jeho milenka Caroline Lamb (manželka lorda Melbourna, který byl prvním mentorem mladé královny Viktorie) o něm poté, co jejich vztah skončil, prohlásila: Je „šílený, zlý a pro každého, kdo se s ním zná, je to jen ke škodě jeho vlastní“. Tak asi lze popsat Trumpův vztah k Republikán­ské straně a k Americe. Možná je má určitým způsobem rád. Ale vyžadovat od nich určité sexuální praktiky bylo neadekvátn­í. O to se však snažil. Až do té doby loajální viceprezid­ent Mike Pence a vůdce republikán­ů v Senátu Mitch McConnell se mu nakonec vzepřeli. Svou loajalitu vůči ústavě a institucím nadřadili nad svou loajalitou vůči

Trumpovi. Otcové zakladatel­é americké republiky by byli na ně hrdí.

Teď je módní si kopnout do Trumpa. Ale nezapomeňm­e, že jeho politika byla, až do pandemie, úspěšná. Doma: snížení daní, zpřehledně­ní daňového systému a deregulace těžby břidličnéh­o plynu. Následek? Ekonomický boom, prosperita a velice nízká nezaměstna­nost i rasových menšin. V zahraničí: politika jeho vlády vůči Rusku, na rozdíl od jeho rétoriky, byla tvrdší než Obamova. Přísnější sankce na prominenty ruského režimu, efektivní protitanko­vé střely dodány Ukrajině, nátlak na nás, spojence v NATO, abychom posílili naši vlastní obranu (což se až do začátku pandemie dělo), sabotování plynovodu Nord Stream 2. Přemístil americkou ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma – a nevedlo to k naštvanost­i arabských zemí, nýbrž k jejich realismu: arabští sunnité vnímají Izrael jako svého spojence (!) proti nepříteli, kterého se bojí jako čert kříže: šíitskému Íránu.

A jako první americký prezident od masakru na náměstí Tchien-an-men identifiko­val rudou Čínu coby hlavního geopolitic­kého soupeře USA pro několik nadcházejí­cích desetiletí. Nyní je to konvenční moudrost demokratů i republikán­ů (chcete-li mít přátelské vztahy s USA, zapomeňte na Huawei), ale někdo ve vysoké pozici to musel říct jako první. Byl to Trump.

Takže jak dál? Impeachmen­t a sesazení v Kongresu? Pětadvacát­ý dodatek ve vládě? Ani jedno, ani druhé. Ale něco, co lze označit za soft-verzi 25. dodatku. Trump sedí v Bílém domě, čumí na televizi, občas přes nějaký další účet tvítuje, ale klíčové mocenské resorty (úřadující ministr obrany, předseda náčelníků štábů amerických ozbrojenýc­h sil) vše konzultují s viceprezid­entem Mikem Pencem. On, nikoli Trump, povolal na Tři krále letošního roku Národní gardu, aby chránila Kongres.

Pokud nový prezident Joe Biden není úplně senilní, udělí viceprezid­entovi Penceovi a šéfovi republikán­ů v Senátu McConnello­vi nejvyšší civilní vyznamenán­í. Oni šestého ledna zachránili americkou republiku před Caesarem.

Teď je módní si kopnout do Trumpa. Ale jeho politika byla, až do pandemie, úspěšná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia