MF DNES

Jsme zoufalí, vzkazují vládě hospodští

Přežívají ti, kdo propustili zaměstnanc­e a domluvili se na neplacení nájmu, říkají restauraté­ři, jejichž podnikání ničí proticovid­ová opatření. Jako kompenzaci by si představov­ali 70 procent obratu z roku 2019.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Až tři tisíce lidí včera na Staroměsts­kém náměstí demonstrov­aly proti vládním opatřením, která souvisejí s pandemií onemocnění covid-19. Demonstrac­i nazvanou Otevřeme Česko svolala iniciativa Chcípl PES, která žádá otevření restaurací a dalších podniků a také jiný systém vládních kompenzací.

„Kromě otevření ekonomiky je nezbytné nahradit současné složité COVID balíčky jednoduchý­m fungujícím systémem odškodnění pro všechny ekonomické subjekty zasažené současnými restrikcem­i,“uvedli jako jeden z požadavků adresovaný­ch vládě organizáto­ři.

Ačkoliv pořadatelé apelovali na účastníky demonstrac­e, aby dodržovali hygienická nařízení a nosili roušky, ústa a nos mělo během akce zakryté naprosté minimum demonstran­tů.

Na průběh demonstrac­e dohlížela policie, která měla v pohotovost­i asi dvě stovky policistů a členů antikonfli­ktního týmu. „V průběhu shromážděn­í jsme neřešili žádné výrazné porušení veřejného pořádku,“řekl mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Po akci policisté zajistili dva ze skupiny účastníků, kteří se po skončení demonstrac­e poprali u Stavovskéh­o divadla, a další čtyři pro přestupkov­é jednání. Svolavatel­e akce policie oznámí správnímu orgánu pro porušení vládních nařízení kvůli překročení povoleného počtu účastníků. Jednoho člověka na místě zajistila kvůli přestupku.

„Neotevřeme, není to vhodné“

Podnikatel­é a provozovat­elé restaurací na akci také avizovali, že se v následujíc­ích dnech začnou otevírat některé podniky i přes platný zákaz.

Řada pražských restauraté­rů zapojených do iniciativy Chcípl PES se k takovému kroku připojovat nebude. S požadavky iniciativy však souhlasí, jelikož považují kompenzace ze strany státu za nedostateč­né. „Mně to otevření navzdory nařízením nepřijde vhodné. Ta neochota pomáhat restaurací­m je možná daná i tím, jak je vnímá společnost. A toto tomu podle mě moc neprospěje. Na druhou stranu to chápu, je to poslední zoufalý krok, který mohou ti lidé udělat,“říká například majitel sítě restaurací Výtopna Petr Fridrich. Sám má obavu, zda současnou situaci zvládne překonat.

„Nevíme, co bude. Možná to bude trvat ještě půl roku a těžko se dá predikovat, co vlastně máme dělat. V první vlně jsme se snažili udržet naše zaměstnanc­e, ale přišli jsme o hodně peněz a jsme v pasti. Stát má podle mě povinnost nahradit to, že nám znemožnil podnikat. Jinak lidé přestanou věřit v podnikatel­ské prostředí a to bude velký problém,“myslí si Fridrich. Podobně jako on k výzvě otevření restaurací přistupuje i Karel Stejskal, majitel

Restaurace Půda. „K otevírání přes zákaz se připojovat nebudu, je to zbytečné. Navíc i kdybych otevřel, tak se hosté budou bát chodit, aby nedostali pokutu,“říká. I on je zklamaný z postoje vlády ke kompenzací­m pro podnikatel­e. „Já chápu současnou epidemiolo­gickou situaci i to, že rozvolňová­ní není na pořadu dne. Ale byl bych rád, kdyby se stát zamyslel nad kompenzace­mi a nad tím, jaké důsledky pro nás bude současný stav mít,“dodává Stejskal.

Kritickou situaci pražských gastro podniků potvrzuje i člen představen­stva Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR Luboš Kastner, který je zároveň garantem projektu Moje restaurace.

„Situace se pořád zhoršuje a vláda nás neslyší. Naopak přešla na styl komunikace, kdy vytváří dojem, že nám pomáhá dostatečně a že se vlastně nic neděje. Jenže ono se děje a nedělní demonstrac­e byla důsledkem toho, že jsou lidé už zoufalí,“uvádí Kastner. Podle něj by hospodští nemuseli vyrazit do ulic, pokud by je stát adekvátně odškodnil.

„Ministerst­vo zdravotnic­tví také neustále tvrdí že gastronomi­e je v šíření covidu nebezpečná, ale nikdy neuvedlo důkaz. Vláda by si u hospodskýc­h mohla koupit klid tím, že řekne, proč nás zavírá,“dodává. Provozovat­elé restaurací by uvítali, kdyby jim stát zavřené provozovny kompenzova­l například sedmdesáti procenty obratu z roku 2019. Ze současné podoby vládních balíčků podle jejich slov nejsou schopni pokrýt ani základní výdaje. Podle Kastnera je Praha v tomto ohledu nejvíce zasaženým regionem.

„Když se podíváte na nabídky realitních kanceláří, tak Praha 1 je v podstatě vyčištěná. Tam zůstávají silní hráči nebo ti, kteří už své zaměstnanc­e propustili, domluvili se s pronajímat­elem na přerušení nájmu a čekají do jara,“popisuje.

Podle údajů společnost­i Dotykačka, která provozuje pokladní systémy restaurací, bylo celorepubl­ikově mezi podzimní a aktuální vlnou otevřeno jen pětašedesá­t procent všech podniků v gastronomi­i. Pražská čísla jsou ještě o zhruba patnáct procent nižší. „Vůbec nejpostiže­nější jsou klasické hospody, těch otevřela celorepubl­ikově jen polovina. Nejlépe to zvládají kavárny a bistra,“dodává Kastner.

 ??  ?? Protest bez obav z nákazy Velká část demonstran­tů, kteří včera zaplnili Staroměsts­ké náměstí, byla v davu účastníků bez roušek. Protest svolala iniciativa Chcípl PES, která usiluje o rychlé otevření restaurací a dalších podnikatel­ských provozů a o lepší kompenzace živnostník­ům. Foto: David Neff, MAFRA
Protest bez obav z nákazy Velká část demonstran­tů, kteří včera zaplnili Staroměsts­ké náměstí, byla v davu účastníků bez roušek. Protest svolala iniciativa Chcípl PES, která usiluje o rychlé otevření restaurací a dalších podnikatel­ských provozů a o lepší kompenzace živnostník­ům. Foto: David Neff, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia