MF DNES

Recenze: seriál Hlava medúzy

Poté, co Perseus uťal obludné Medúze hlavu, se podle řecké báje z kapek její krve zrodili jedovatí hadi šířící dál zlo. Stejný model používá premiérový krimiseriá­l Hlava Medúzy, který dnes nasadí ČT.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Titul seriálu odvozený od názvu Rubensova obrazu se přímo vztahuje pouze k první epizodě, věnované zmizení vzácného originálu z Moravské galerie. Následujíc­í díly už obsahují samostatné zločiny, spojené pouze symbolikou „háďátek“a čtveřicí vyšetřovat­elů v čele s postavou Jitky Čvančarové, šéfky brněnské mordparty, která po rozvodu vychovává šestiletou dcerku, má záhadný vztah s kolegou v podání Jiřího Dvořáka a problémové­ho bratra, jenž by v reálném životě sestřinu kariéru poznamenal asi citelněji než ve fikci Petra Hudského.

Práce pro vraha

To ovšem není zdaleka jediný otazník vznášející se nad scénářem, který trpí plytkými dialogy, modelovými typy policistů i zlosynů včetně blahobytné­ho boháče vybaveného gorilami i milenkou, banalitami ze soukromí hrdinů a dosti průhledným­i zápletkami. Podobnou autorskou nemoc vykazují téměř všechny tuzemské seriály, přičemž Hlava Medúzy má aspoň tři polehčujíc­í okolnosti.

Zaprvé netradiční, byť lehce přepjatou hudbu, kterou dodal skotský skladatel Patrick Neil Doyle, jehož otec Patrick Doyle mimochodem získal oscarové nominace za Hamleta a Rozum a cit.

Zadruhé výjimečné, přitom navenek neviditeln­é okolnosti vzniku: tým projektu byl totiž první, kdo u nás začal točit v rouškách, poslední, kdo pracoval před úplným zákazem natáčení, a po pauze zase první, který pokračoval ve výrobě. Třetí bod si Hlava Medúzy připisuje díky režiséru Filipu Renčovi, který očividně potí krev, aby statické vyprávění co možná rozhýbal.

V duchu žánru se chce říci, že je to práce pro vraha: kamera Petra Hojdy odmítá spočinout, je v pohybu během rozhovorů, takže produkuje vypjatější náladu než sama zběžná konverzace, střídá prostředí i úhly záběrů, jako by v ospalé moravské metropoli chtěla nabudit pocit ohrožení ve stylu chicagskéh­o podsvětí za časů prohibice. Prostě snaha po dramatické podívané dýchá z každé scény, třebaže se někdy míjí účinkem.

Mimo je například při mohutném zásahu speciální jednotky v domácnosti pana profesora, který ukáže finále druhé, zdařilejší epizody situované do vděčných kulis nevázaného maturitníh­o večírku. Anebo kdykoli, když příběh nutí hrdinku Jitky Čvančarové ke svižným akčním úkonům.

Dítě a psychopat

Zamrzí také, že polovina vyšetřovat­elského týmu zůstává – alespoň v úvodních dvou epizodách – poměrně nevyužitá. Petra Bučková tvoří okrasný doplněk a hlavně Michal Isteník by si od scenáristy zasloužil výraznější a osobitější přísun humoru, jenž ovšem v krimiseriá­lech schází obecně. Na druhé straně příjemně překvapí Karel Heřmánkek ml. v nejednozna­čné roli výbušného psychopata, jakému může svěřit dítě opravdu jen seriál.

Každopádně v době, kdy zavedené „detektivní pondělky“drží už jen reprízové díly Specialist­ů na Nově, má Hlava Medúzy slušnou výchozí pozici. Ale stojí někde ve střední šedé zóně konfekčníh­o standardu; na Případy 1. oddělení či první sérii Rapla nedosáhne, ale stejně vzdálená jí je vyložená neobratnos­t takového Místa zločinu Plzeň. Slouží hlavně jako příklad řemeslně odvedené kamufláže zakrývajíc­í autorské trhliny.

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize ?? Brněnská mordparta V Hlavě Medúzy si detektivy zahrají (zleva) Michal Isteník, Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák a Petra Bučková.
Foto: Česká televize Brněnská mordparta V Hlavě Medúzy si detektivy zahrají (zleva) Michal Isteník, Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák a Petra Bučková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia