MF DNES

Dobré ráno, milá, zpíval zesnulý David Stypka

-

Po kytaristov­i Tonym Linhartovi ztratila česká hudební scéna další osobnost. V 41 letech zemřel po dlouhém boji s rakovinou slinivky, k níž se přidala nákaza covidem-19, zpěvák David Stypka, nositel Ceny Anděl.

Zpívající básník, jak se Stypkovi přezdívalo, se na hudební scéně pohyboval od poloviny 90. let v kapelách MGH a Najzar. Poté začal psát takzvané wake-up songy, tedy písně napsané a nahrané hned po probuzení. Na jejich základě vznikla v roce 2011 kapela David Stypka a Bandjeez, která o tři roky později vydala debutové album Čaruj.

Čeho se bojíme

Druhé album začal Stypka natáčet s obměněnou kapelou i stylem za pomoci sbírky fanoušků. Deska dostala název Neboj SE (special edition). Kromě přispěvate­lů se k ní však veřejnost nedostala, protože skupina nebyla spokojena se zvukem.

Následně některé písně předělala a vznikla nahrávka Jericho obsahující i skladbu Vrány, již doprovodil videoklip. Text písně označil Stypka za podobenstv­í, reakci na „současné nálady ve společnost­i, kdy ze strachu děláme ještě mnohem větší binec, než je ten, kterého se bojíme“.

V roce 2016 byl zpěvák nominován na Cenu Anděl v kategorii Objev roku, rok poté andělskou sošku získal jako sólový interpret a nominace měl také za druhé řadové album kapely Neboj a za populární duet Dobré ráno, milá, který nazpíval s Ewou Farnou.

Mimo vlastní projekty David Stypka přispěl písní Balada na album Bazarem proměn: A Tribute to Vladimír Mišík z roku 2015, o rok později napsal na text Michala Horáčka titulní píseň k filmu Děda, zpívanou Františkem Segradem.

V létě roku 2019 oznámil otec tří dětí svým fanouškům na sociálních sítích, že onemocněl. „Čeká mě neodkladná operace, a musíme proto zrušit některé srpnové a zářijové koncerty. Omlouvám se především všem pořadatelů­m, ale i těm, kdo se na koncerty chystali a těšili – stejně jako my. Zároveň vám děkuji za pochopení a podporu,“uvedl tehdy.

V říjnu se pak znovu přihlásil s optimistic­kou předpovědí „chemoterap­ii zvládám lépe, než jsem očekával, i když je to vpravdě smrtící koktej“, a s nadějí, že se na koncertní pódia vrátí. (spa)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia