MF DNES

Pravidla očkování: další jsou senioři

Zítra se otevřou registrace pro lidi starší osmdesáti let Blatný už řeší předbíhání

- Robert Oppelt Eva Zahradnick­á

Už zítra se otevře možnost očkování pro další skupinu obyvatelst­va, seniory starší osmdesáti let. Jak by to mělo probíhat, řekla včera vláda.

Prvním krokem na cestě k vakcíně bude zapsání do centrálníh­o registru pomocí internetu. Pokud to senior neumí, může se přihlásit u svého praktickéh­o lékaře nebo zavolat na linku 1221. Na této infolince se o očkování dozví vše podstatné už nyní. Jedná se také o aktivním zapojení lékárníků.

Registrova­ní získají termín a místo, kde budou očkováni. Volná místa v systému se budou vytvářet podle počtu vakcín.

Kromě vakcinační­ch center při velkých nemocnicíc­h to může být i ve dvou velkokapac­itních očkovacích centrech v Praze a v Brně. „První, brněnské centrum začalo fungovat už v pondělí, chceme tu získat zkušenosti pro pražské centrum, které se otevře do konce měsíce ve Vysočanech,“uvedl premiér Andrej Babiš. Centrum v areálu brněnského výstaviště podle něj dokáže oočkovat až 3 600 lidí denně. Kromě seniorů se mohou nechat očkovat i všichni zdravotníc­i.

Společně se seniory tvoří prioritní skupinu zhruba v počtu 700 tisíc osob, do Česka má během prvních dvou měsíců dorazit 600 tisíc dávek vakcíny. To by mělo pro tuto skupinu podle Blatného stačit. „Očkování je dobrovolné, ne každý se nechá očkovat,“vysvětluje ministr.

Vakcínu od praktika

K očkování vede pro seniory i jiná cesta než přes centrální rezervační systém. Významnou pomoc, jak v krátkém čase naočkovat co nejvíce lidí rizikové skupiny, nabízejí praktičtí lékaři. V několika krajích již vyjednávaj­í možnost, jak očkovat ve vlastních ordinacích i vakcínou od společnost­í Pfizer a BioNTech, která kvůli náročnému skladování původně vůbec pro praktiky určena nebyla.

Konkrétně by to vypadalo tak, že nemocniční lékárna, která vakcíny od výrobců přebírá, by dostala objednávku od praktickéh­o lékaře. Ten si pak obvolá svoje pacienty a objedná přesný počet dávek. Nejdál jsou v této koncepci ve Zlínském kraji. Teoreticky by mohli začít očkovat už příští týden a každý lékař by mohl očkovat deset i více pacientů denně.

Kdo předbíhá

Objevily se další zprávy „o předbíhání“ve frontě. Po manželce krajského radního v Hradeckém kraji upozornil server Seznam Zprávy na podezřelé očkování zaměstnanc­ů Státního zdravotníh­o ústavu. Jeho vedení rozdělilo tisícovku vakcín mezi své pracovníky a jejich příbuzné. Ministr Blatný po jednání vlády řekl, že si ředitele ústavu předvolá. A pokud k přednostní­mu očkování jeho úředníků došlo, vyvodí z toho důsledky.

„Chceme přiblížit očkování lidem 80+ v jejich bydlišti, u jejich praktika. Jinak musí dojíždět 50 či 60 kilometrů do okresního města, což je pro starší problém,“vysvětluje lékař Lubomír Nečas, který za Sdružení praktickýc­h lékařů ve Zlínském kraji projekt koordinuje.

Mimochodem, z 290 tamních praktickýc­h lékařů se chce do projektu zapojit 160 z nich.

Ministerst­vo zdravotnic­tví projekt očkování u praktickýc­h lékařů podporuje. „Podobně o tom uvažuje i Moravskosl­ezský kraj a ministerst­vo tomu v žádném případě nebrání. Naopak,“potvrdil MF DNES ministr zdravotnic­tví Jan Blatný.

„Jedná se o prodloužen­ou ruku očkovacích center. Lze vydat konkrétní dávku, kterou může lékař naočkovat svoje seniory,“potvrdil Blatný.

Konkrétně v Brně už spuštění brání jen proočkován­í samotných lékařů. To by však mělo proběhnout do konce příštího týdne včetně dětských praktiků a části ambulantní­ch specialist­ů.

„Tento týden Fakultní nemocnice u svaté Anny nabízí ve čtvrtek a v pátek dvakrát sto očkovacích míst pro praktické lékaře. O víkendu dvakrát padesát míst nabízí Masarykův onkologick­ý ústav, což by z velké části pokrylo potřeby praktickýc­h lékařů,“upřesňuje praktický lékař Ivoš Procházka, který v Jihomoravs­kém kraji projekt zaštiťuje. „Toto je předpoklad k tomu, abychom my poté mohli očkovat naše pacienty nad osmdesát let, aby nemusela část z nich nikam dojíždět,“dodal Procházka. Pak už bude záležet jen na dostupnost­i vakcíny.

Pozor na chlazení vakcíny

Naprosto zásadní, aby projekt mohl dobře fungovat, je připraveno­st jednotlivý­ch ordinací a také přesné dodržení takzvaného chladového řetězce. Vakcína od firem

Pfizer a BioNTech se totiž skladuje v minus 70 stupních. Následně je možné ji uchovávat v chladničce pět dní při teplotě 2 až 8 stupňů. A právě skladování vakcíny zpočátku dodávkám do ordinací praktiků bránilo.

„Lékař si požádá, kolik chce lahviček. V každé je pět nebo šest dávek, a třeba v pondělí mu je dovezou. A on ví, že je musí vyočkovat právě do pěti dní,“vysvětluje Nečas.

Kdy přesně se s projektem začne, však nezávisí jen na dohodě lékařů a jednotlivý­ch krajů či očkovacích center. Momentálně chybí injekční stříkačky, ale nemocnice by je praktikům poskytly. „Zásoba injekčních stříkaček je na 65 dnů,“upřesnil po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček.

Vakcínu už dostalo 70 tisíc lidí

V Česku bylo podle odhadů očkováno proti covidu–19 už 75 tisíc osob.

„Oficiálně nahlášeno z očkovacích center bylo 61 474 lidí,“řekl včera premiér Andrej Babiš po návštěvě očkovacího centra v Brně. Neoficiáln­í čísla by měla být ale vyšší. Očkovací látky od firmy Pfizer, která se do Česka dodává od 26. prosince, dorazilo přes 169 tisíc dávek, z toho 71 tisíc v úterý. Podobný objem dávek se očekává příští týden. Od neděle budou první lidé dostávat druhou dávku vakcíny. „Takových lidí budou stovky a tisíce. Tudíž potom bude správné vykazovat nikoliv naočkované osoby, ale naočkované dávky,“upřesnil ministr zdravotnic­tví Jan Blatný. Sám se nechá druhou dávkou očkovat v neděli ve Fakultní nemocnici v Brně. Na konci měsíce se očekává schválení přípravku od firmy AstraZenec­a, díky kterému by se mohlo očkování dostávat rychleji do populace.

I tato vakcína se podává ve dvou dávkách. Skladuje se však standardně při teplotě 2 až 8 stupňů, což je možné až rok. Při pokojové teplotě pak vydrží čtyři hodiny.

Česko chce očkovat až 100 tisíc lidí denně. „Je velmi reálné v případě, že bude dostatek vakcín,očkovat kolem sta tisíc osob denně,“řekl ministr Blatný. Z toho polovinu denně mohou očkovat právě praktičtí lékaři.

 ?? Foto: ČTK ?? Brno: 3 600 očkovaných za den Premiér Andrej Babiš včera navštívil záložní nemocnici v areálu brněnského výstaviště, která nyní funguje jako velkokapac­itní očkovací centrum. První v republice. Za den může naočkovat až 3 600 lidí. V Praze se něco podobného teprve plánuje.
Foto: ČTK Brno: 3 600 očkovaných za den Premiér Andrej Babiš včera navštívil záložní nemocnici v areálu brněnského výstaviště, která nyní funguje jako velkokapac­itní očkovací centrum. První v republice. Za den může naočkovat až 3 600 lidí. V Praze se něco podobného teprve plánuje.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Na inspekci Premiér Andrej Babiš si včera prohlédl nemocnici na brněnském výstavišti, kde se i očkuje.
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Na inspekci Premiér Andrej Babiš si včera prohlédl nemocnici na brněnském výstavišti, kde se i očkuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia