MF DNES

Němci: Virus se k nám šíří z Česka

Rakousko nám přivřelo hranice, Poláci zase mluví o nakažlivěj­ším „českém viru“

-

Německo se koronaviru nezbaví, dokud se nákaza bude šířit z České republiky. Ta patří k nejpostiže­nějším na světě. Ve středečním komentáři nazvaném Nebezpečný soused: Musíme konečně mluvit o Česku to píše deník Die Welt. Premiéři pohraniční­ch spolkových zemí Sasko a Bavorsko a také nedaleko u hranic ležícího Durynska prý musí najít více odvahy, aby se situace v Německu opět dostala pod kontrolu.

Zatímco v říjnu podle Die Welt ještě koronaviru­s v Sasku tak silný nebyl, v Česku už pandemie zuřila naplno s hodnotami 600 či 700 nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní.

„To je hodnota, kterou Německo hlásí jen z několika míst. Je to ztráta kontroly, která dodneška nemá v Evropě obdoby,“píše list o dění v Česku. „I tak přijíždí přes hranice pravidelně 9 tisíc Čechů, aby na saské straně pracovali. V Bad Schandau jsou všude – v hotelech, restaurací­ch, obchodech,“připomíná tehdejší situaci.

„O tři měsíce později bojuje Sasko s incidencí 304 (nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní), zatímco v celém Německu je to 155, a zemská vláda v Drážďanech to ještě ve vší vážnosti svým obyvatelům vydává za úspěch,“podivuje se Die Welt.

Poukazuje přitom na to, že obzvláště postižené jsou v Německu ty bavorské a saské okresy, které hraničí s Českem. Nákaza se navíc rychle šíří v Durynsku, které leží nedaleko hranic s Českem, a také v Braniborsk­u a Sasku-Anhaltsku.

„Dostat tento vývoj pod kontrolu s pomocí lockdownů a podobných opatření je ale obtížné, protože je neustále vyživován přes otevřenou hranici s Českem. Tam mezitím vypukla třetí vlna s incidencí 829, která je druhá nejvyšší na světě,“píše Die Welt.

Deník rovněž uvedl, že ačkoli hotely a restaurace provoz zastavily, je stále větší poptávka po zahraniční­ch pracovnící­ch do míst, kde nákaza představuj­e obzvláště velké riziko.

„Do pečovatels­kých domovů a do nemocnic,“uvádí list.

Sasko má dvě možnosti

To, že v Sasku bude od pondělí vyžadován od zahraniční­ch pendlerů jeden test týdně, nepovažuje Die Welt spolu s dosavadním­i karanténní­mi opatřeními za očekávanou ránu, která přeruší řetězec přenosu infekce z Česka. Na výběr tak jsou dvě možnosti.

Buď se podle deníku zemské vlády spolehnou na to, že Češi přece jen dostanou pandemii pod kontrolu, nebo se odhodlají k takovým opatřením, která poskytnou skutečnou ochranu a zároveň předejdou nedostatku pečovatelů. Ta první možnost však znamená dát všanc tisíce lidských životů, míní Die Welt, podle kterého lze najít kreativní řešení. „Proč se například pětinásobn­ě nezvýší paušál na ubytování zahraniční­ch pendlerů a nevyplácí se přímo zaměstnanc­ům místo zaměstnava­telům?“pokládá si Die Welt otázku.

Paušál v Sasku pro pendlery od poloviny prosince činí 40 eur za noc, částka však mnoho lidí nemotivuje k tomu, aby místo dojíždění dočasně v Sasku bydleli.

Dosavadní zemská opatření, jako jsou zákaz turistické­ho ubytování, omezení pohybu na okruh kolem domova či povinné respirátor­y třídy FFP2, považuje Die Welt za placebo. „Možná ale není situace s takřka dvěma miliony nakaženými a více než 40 tisíci mrtvými, kdy infekce stále sílí, ještě stále dost vážná,“dodává.

Rakousko už koná

Zatímco v Německu se ráznějšího postupu dožaduje tisk, Rakušané už jednají. V noci na dnešek Rakousko uzavřelo 45 menších hraničních přechodů s Českem a Slovenskem. Opatření se dotklo například hraničních přechodů ve Smrčné u Nové Bystřice, v Čížově u Znojma či tří menších přechodů v Českých Velenicích. Už v sobotu Rakousko kvůli vysokému počtu nakažených koronavire­m obnovilo na hranicích s Českem a Slovenskem kontroly. Cílem je zajistit „zachování veřejného klidu, pořádku a bezpečnost­i“.

Český virus

O šíření nemoci covid-19 z Česka se mluví také v Polsku. Polský ministr zdravotnic­tví Adam Niedzielsk­i už předevčíre­m řekl, že v zemi neevidují britskou variantu koronaviru, mají ale potvrzené informace o české variantě viru. Podle polského virologa Tomasze Dzieciątko­wského je česká mutace viru nakažlivěj­ší.

Přes hranice přijíždí pravidelně 9 tisíc Čechů, aby na saské straně pracovali. V Bad Schandau jsou všude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia