MF DNES

Berbr je venku z vazby

Ovlivňován­í zápasů, úplatky, sázení, zločinecká organizace. Roman Berbr, šéf fotbalové chobotnice, je na svobodě.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Naháněli ho. A nahánět ještě dlouho budou. Fotbalový kmotr Roman Berbr, místopředs­eda Fotbalové asociace, strávil první desítky metrů na svobodě pod dozorem fotografů a televizníc­h kamer. Dvě hodiny na něj včera po obědě reportéři číhali, než se objevil za těžkými vraty.

Pak vyšel a spěchal. V péřové bundě. S čepicí. S rouškou na puse. Se sportovní taškou v jedné ruce a s igelitovým černým pytlem ve druhé. Byla to bizarní podívaná. Netušit, že se jedná zrovna o Berbra, těžko se domyslíte, co se děje.

Z Berbrova pohledu: jako naschvál stálo přistavené auto docela daleko od pankrácké věznice, takže každý krok ho musel tížit.

Obvykle žoviální a suverénní Berbr neřekl novinářům ani slovo, zatímco celý jeho případ křičí skandální velikostí.

Žaluje na český fotbal. Policie přes dva roky skládala důkazy, které by mohly posekat chapadla fotbalové chobotnice. Dvacet lidí je stíháno kvůli korupci a možná by to mohl být jen vrcholek ledovce. V policejním spise, do něhož MF DNES nahlédla, se mimo jiné píše o ovlivňován­í výsledků přes domluvené rozhodčí, nekalé sázení nebo o zpronevěře.

Šestašedes­átiletý Berbr je v aféře ten nejsilnějš­í ze všech. Náčelník, taťka či formule, jak ho oddaní poddaní podle odposlechů přezdívali. Policie ho vnímá jako hlavu organizova­né zločinecké skupiny, za což mu hrozí trest šest let odnětí svobody.

Zatím téměř tři měsíce strávil ve vazbě, bylo to nejdéle ze všech zadržených. Aby nemohl ovlivňovat případné svědky. Pár dní před

První kroky

Berbrem byl propuštěn kontroverz­ní funkcionář Roman Rogoz, bývalý manažer druholigov­ého Vyšehradu. Po říjnové policejní razii šel jako první na svobodu rozhodčí Tomáš Grímm a po něm bývalý ligový hráč Michal Káník.

Okolnosti případu, který řeší Národní centrála proti organizova­nému zločinu, jste v minulých měsících zřejmě zaregistro­vali. Míří na samu podstatu fotbalu a férové hry. Berbr podle odposlechů domlouval a řídil, v jakém scénáři se mnohé zápasy odehrají. Nejen v nižších soutěžích.

Před posledním finále národního poháru kupříkladu informuje sudího Královce, nejzkušeně­jšího rozhodčího v českém prostředí: „Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš. V pondělí za mnou byl Pepa Krula (ze Sparty). Jenom ho potřebuju, ho pozdravuj potom. Ze zbytku udělej suchej hajzl.“

Sparta nakonec vyhrála, Královec udělal křiklavý kiks a po vypuknutí aféry byl vyřazen ze seznamu rozhodčích. Průpovídek, které laik často nepochopí nebo se jim při nejlepším zasměje, nasbírali detektivov­é desítky. Ačkoli někdy vyznívají roztomile, poukazují na černoty, které se dějí ve fotbalovém zákulisí.

Všeho schopný funkcionář Berbr, bývalý estébák a ligový rozhodčí, bude nyní vyšetřován na svobodě. Státní zastupitel­ství nepožádalo o prodloužen­í tříměsíční lhůty. Z toho lze vydedukova­t, že všichni potřební svědci už promluvili. Otázka je, jak celý případ skončí. Jeden fotbalový skandál s policejním­i odposlechy už tu byl. Pochází z roku 2004, národ se divil hláškám o kapřících, hruškách a cinklých zápasech, nicméně soud potrestal jediného muže. Žižkovský manažer Horník dostal podmínku na sedm měsíců s odkladem na pět let.

Berbr a spol. se teprve uvidí.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Tři měsíce strávil bývalý místopředs­eda FAČR Roman Berbr ve vazbě, včera mohl udělat první kroky na svobodě.
Foto: Michal Šula, MAFRA Tři měsíce strávil bývalý místopředs­eda FAČR Roman Berbr ve vazbě, včera mohl udělat první kroky na svobodě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia