MF DNES

Známky v pololetí budou, Plagovi navzdory

- Dominika Hromková Karolina Bulisová

Za dva týdny by si za normálních okolností děti ze školy odnášely vysvědčení. Tohle pololetí však bylo specifické a specifické bude i jeho zakončení. Děti se tentokrát ve většině případů známky dozvědí prostředni­ctvím online informační­ch systémů školy.

Ministr školství Robert Plaga učitelům stejně jako loni na jaře doporučil upřednostn­it slovní hodnocení před klasickým známkování­m. Školy podle průzkumu MF DNES jeho doporučení nevyslyší. „U nás jako vždy budeme první a druhé třídy hodnotit slovně, od třetí třídy a výš standardně známkami. Pokud vím, většina škol to udělá stejně jako vždycky, takže známkami,“říká prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Nad jednou věcí však kroutí hlavou. Učitelům zůstala povinnost hodnotit výchovy, jenže ty se téměř nekonaly nebo je nahradily procházky. (dh)

PRAHA Obvykle musejí děti ukázat alespoň snahu a udělat pár kotrmelců, vyšplhat na laně nebo přeskočit kozu, aby dostaly dobrou známku z tělocviku. Letos jim k jedničce na pololetí stačilo účastnit se procházek. Sportování ministerst­vo zdravotnic­tví v říjnu zakázalo.

Žáci dostanou pololetní vysvědčení ve čtvrtek 28. ledna. Podle dosavadníh­o vývoje epidemie je velmi pravděpodo­bné, že až na prvňáky a druháky si pro něj nepůjdou fyzicky. Výsledky jim sdělí škola elektronic­ky. Z tělocviku mají jedničku letos téměř všichni jistou.

„Většina škol dá z tělocviku jedničku. U nás to uděláme. Kdybychom ho nehodnotil­i, zhoršili bychom dětem celkový průměr vysvědčení a mohlo by je to poškodit, až se budou hlásit na střední školu,“vysvětluje ředitel Masarykovy základní školy Praha-Klánovice a šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Známka za pár hodin cvičení

Nejraději by stejně jako další kolegové ani Černý tělocvik nehodnotil. Ministerst­vo školství ale žádný pokyn ke zrušení hodnocení tělesné výchovy nevydalo.

„V doporučení ministerst­va jsme očekávali možnost nehodnotit některé předměty zejména výchovného charakteru. Toho jsme se bohužel nedočkali,“říká ředitelka Iveta Rejnartová z liberecké základní školy v ulici 5. května. „Hodnocení tělesné výchovy je zcela scestné vzhledem k tomu, že proběhly maximálně dva až tři vyučovací bloky v září. Poté byly sportovní aktivity zakázány a děti se chodily místo těchto sportovníc­h aktivit jen procházet. Hodnotit je za procházky je opravdu směšné,“poukazuje ředitelka.

Ministr školství Robert Plaga pouze doporučil, aby školy vydávaly slovní hodnocení, a to i v případě výchov.

MF DNES oslovila dvacítku škol. Ty, které doteď vždy na vysvědčení známkovaly, nic měnit nebudou.

„Se slovním hodnocením nemáme dostatek zkušeností a měnit narychlo klasifikac­i na slovní hodnocení opravdu nechceme,“říká například ředitel ZŠ Žitomírská v Českém Brodě Jiří Slavík. „Někteří učitelé na druhém stupni učí až dvě stě žáků. Pokud by měli všem začít psát slovní hodnocení, pak měli začít již v říjnu, aby to stihli,“doplňuje Slavík.

Ve škole, kde je ředitelem Michal Černý, alespoň letos nově žáci ke známkám dostanou od učitelů poznámky, jak se jim na distanční výuce dařilo a na čem by měli zapracovat. „Bude to pouze neoficiáln­í hodnocení. Oficiálně žáky od třetí třídy a výš budeme jako obvykle hodnotit známkami,“upozorňuje Černý.

Základní škola v Hodoníně na Mírovém náměstí podobně nařídila pedagogům zaslat každému žákovi zprávu s hodnocením prostředni­ctvím online platformy Bakaláři. „Nekonaly se třídní schůzky, přesto je třeba žáka a jeho zákonného zástupce prokazatel­ně informovat o průběhu vzdělávání,“zdůvodňuje ředitelka školy Alena Řeháková. Všichni oslovení ředitelé se shodli, že závěrečné známkování tohoto pololetí nebude tak mírné jako v předchozím školním roce, kdy s distanční výukou neměl nikdo zkušenosti.

Od září 2020 je účast na distanční výuce povinná. Pokud dítě nemá technické vybavení, musí mu škola alespoň zadávat úkoly a on je vypracovan­é vracet.

 ?? Foto: MAFRA ?? Známky ne Ministr Plaga chce slovní hodnocení.
Foto: MAFRA Známky ne Ministr Plaga chce slovní hodnocení.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia