MF DNES

Vláda povolí papírnictv­í. Čepice je nově „nezbytná“

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Část sortimentu, který velké supermarke­ty ohradily v regálech páskami s tím, že jej kvůli vládním restrikcím nemohou prodávat, je opět k dostání.

Obchodníci totiž využili nejasností kolem vládního nařízení, které povoluje prodávat jen „nezbytně nutné“věci. Zpřístupni­li zákazníkům některé zboží, které bylo dříve „za páskami“. Jako první na to upozornil server Seznam Zprávy. Mimo jiné jde o potřeby z kategorie papírnictv­í nebo například o zimní oblečení.

Řetězec Tesco, jenž je jedním z prodejců, kteří „zapáskovan­ý“sortiment zpřístupni­li, zdůvodnil znovuzaved­ení prodeje čepic, šál nebo rukavic současným počasím.

„Prodáváme ho z důvodu nepříznivý­ch povětrnost­ních podmínek,“uvedl k tomu mluvčí řetězce Václav Koukolíček. „Na základě odůvodněný­ch opakovanýc­h požadavků našich zákazníků a po důkladném zvážení jsme umožnili mimo jiné prodej spodního prádla a ponožek a vybraný papírenský sortiment, který žáci nezbytně potřebují pro distanční výuku a zaměstnanc­i na práci z domova,“dodal Koukolíček v odpovědi pro MF DNES.

Obchody, které nabízejí podobný sortiment, tedy například papírnictv­í nebo prodejny oblečení, přitom musejí mít zavřeno. Od konce prosince totiž platí nařízení, které povoluje otevřít jen obchodům, které nabízejí potraviny a podobné nezbytně nutné zboží, například hygienické pomůcky. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) včera po jednání vlády připustil, že vláda některé obchody v budoucnu otevře. „Tak jak se mění sezona a potřeby občanů, tak se mění i seznam potřeb a nový systém (míněno PES – pozn. red.) bude reflektova­t aktuální potřebu. Ale i zde bude zachována spravedlno­st,“uvedl Blatný. Pokud by vláda povolila prodávat papírnické potřeby velkým řetězcům, pak logicky otevře i malá papírnictv­í.

Koneckonců, takový postoj už dříve avizoval i Blatného vládní kolega a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Ten už před uzavřením prodejen tvrdil, že vláda bude hlídat rovnost. „Pokud bychom umožnili prodávat papírenské produkty, budou malá papírnictv­í oprávněně naštvaná, že nemohou své produkty prodávat,“řekl Havlíček v rozhovoru pro server Novinky.cz před uzavřením obchodů, které proběhlo 27. prosince.

Nový PES je před schválením

Prodej nezbytného zboží bude zakomponov­án do nové tabulky PES. Poslední jednání k upravené tabulce PES proběhne zítra a příští týden bude na stole vlády. „Konečná verze by měla být připravena začátkem příštího týdne,“uvedl Blatný.

Podle nové tabulky opatření PES by nemusel být nouzový stav nutný pro dva nejméně rizikové stupně. Vláda by mohla opatření přijímat i bez něj. Nová pravidla by se dotkla také restaurací a hospod. Hotely by mohly mít otevřeno i ve čtvrtém stupni rizika pro otestované hosty.

Klíčovým faktorem pro určování, v jakém stupni PSA se země nachází, bude zatížení zdravotníh­o systému, tedy například první stupeň bude platit ve chvíli, kdy by hospitaliz­ovaných bylo pod dva tisíce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia