MF DNES

Registrace a rezervace

-

Od 15. ledna, tedy od zítřka, se v Centrálním registračn­ím systému mohou přihlásit senioři ve věku 80 let a starší, kteří mají zájem se nechat očkovat. Pak si mohou rezervovat termín na očkování. Od 1. února bude systém otevřen pro všechny. Očkování je bezplatné a dobrovolné.

● Počátečním krokem je vyplnění formuláře. Jeho vyplněním vyjadřuje osoba svůj zájem o provedení očkování a poskytuje své údaje, které jsou pro očkování nezbytné. Odkaz na online formulář bude od pátku přímo na stránkách ministerst­va zdravotnic­tví www.mzcr.cz nebo na adrese crs.uzis.cz, tam, kde se lidé registrují na testování.

● Registraci provede člověk přímo, nebo asistenčně přes informační linku 1221. Může to udělat i příbuzný v zastoupení za seniora. Registraci může rovněž provést praktický lékař. Ministerst­vo jedná i o možnosti vyplnit formulář v lékárně.

● Při vstupu do registračn­ího formuláře je člověk vyzván k zadání telefonníh­o čísla a následně kódu (PIN1), který mu podle všeho přijde na mobil. Touto metodou je omezena možnost útoku na web Registračn­í formulář. Osoba vyplní věk, rodné číslo, zdravotní pojišťovnu a základní informace o svém zdravotním stavu. Není-li si člověk jist svým zdravotním stavem ve vztahu k očkování, má se raději poradit se svým lékařem.

● Při registraci dále dotyčný provede volbu preferovan­ého očkovacího místa. Samozřejmě, že pokud pak bude někde nával, žadatele pozvou jinam.

● Pak systém provede „kalkulaci priority“a zpřístupní člověku rezervační formulář. Tuto informaci doplňuje kód (PIN2) pro přístup do rezervační části. Registrace a rezervace jsou totiž dva různé úkony.

● Rezervace termínu očkování je možné provést přímo, nebo opět asistenčně přes informační linku 1221, nebo v zastoupení rodinného příslušník­a.

K přístupu do systému je potřeba rodné číslo pojištěnce a kódu (PIN2). Systém rezervuje dva termíny – na první a druhou dávku vakcíny.

● Na očkovacím místě pak ověří zdravotníc­i totožnost zájemce, lékař provede kontrolu zdravotníh­o stavu a zkontroluj­e, jestli už nebyl očkován. Po očkování mu vystaví certifikát o očkování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia