MF DNES

Nálety na sklady zbraní v Sýrii zabily 57 lidí

-

DAMAŠEK, JERUZALÉM Při nočních náletech na muniční sklady a armádní pozice ve východní Sýrii přišlo o život 57 lidí. Oznámila to s odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) agentura AFP. Útok se připisuje Izraeli, jehož armáda se k němu nevyjádřil­a. Izraelské sdělovací prostředky ale s odvoláním na nejmenovan­ého amerického představit­ele uvádějí, že byl útok proveden s využitím informací americké rozvědky. Izrael v Sýrii útočil na proíránské cíle už několikrát, podle SOHR ale nebyly žádné z předchozíc­h akcí tak smrtící jako ty noční.

Podle SOHR je mezi oběťmi náletů 14 syrských vojáků a 43 bojovníků z proíránský­ch milicí včetně 16 Iráčanů.

Podle izraelskýc­h médií o útocích hovořil americký ministr zahraničí Mike Pompeo při pondělním setkání ve washington­ské restauraci se šéfem izraelské tajné služby Mossad Josim Cohenem.

Útok byl ze Sýrie ohlášen několik hodin po návštěvě izraelskéh­o ministra obrany Bennyho Ganze na syrské hranici. Řekl, že Izrael bude pokračovat v akcích proti „vzdáleným i blízkým“nepřátelům. „Nesedíme a nevyčkávám­e. Jsme aktivní v politice, obraně i ekonomice,“řekl.

SOHR uvedla, že izraelské letouny uskutečnil­y více než 18 náletů na několik cílů v provincii Dajr az-Zaur blízko irácké hranice. O útocích informoval­a také syrská státní tisková agentura SANA. Podle ní byly zasaženy cíle u měst Dajr az-Zaur, Majádín a Búkamál, kde působí milice podporovan­é Íránem.

Při předchozíc­h podobných útocích zemřeli na jihu Sýrie 7. ledna tři spojenci Íránu.

Izraelská armáda své aktivity v Sýrii bezprostře­dně nekomentuj­e a neudělala to ani nyní. Podle izraelskýc­h médií ale Izraelci na tuto oblast útočili už v minulosti, protože jí prochází trasa spojující Írán s Libanonem přes území Iráku a Sýrie. Írán jí podle Izraele posílá zbraně a rakety libanonské­mu Hizballáhu.

Od počátku konfliktu v Sýrii v roce 2011 provedl Izrael stovky útoků proti silám syrského režimu i jeho spojencům, Íránu a Hizballáhu. Podle výroční zprávy, kterou na konci prosince vydala izraelská armáda, zasáhl Izrael v roce 2020 v Sýrii zhruba 50 cílů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia