MF DNES

Covid naučil lidi platit včas

Česká firma Twisto nabízející odložené platby získala na rozvoj od investorů 440 milionů korun

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Uzavřené obchody v době pandemie zvedly zájem o nákupy na e-shopech a stejně tak o nové metody placení. Například o odložené platby, které fungují na principu „nakup teď, zaplať později“. Společnost Twisto, průkopník tohoto způsobu placení v Česku, nyní získala 440 milionů korun od mezinárodn­ích investorů.

Peníze chce použít na posílení své pozice ve střední Evropě. „Dlouhodobě usilujeme o změnu vnímání kreditních plateb v našem regionu. Chceme naučit Čechy, jak využívat platební nástroje, aby jim pomohly k vylepšení rodinných rozpočtů a řízení cash flow, zejména v době covidu,“říká zakladatel a šéf Twista Michal Šmída.

Hlavní investorem v aktuálním kole je australská společnost Zip, a to společně s fondem Elevator Ventures, za nímž stojí rakouská Raiffeisen Bank Internatio­nal. K nim se připojili stávající investoři Twista, fondy Finch Capital a Velocity Capital, ING bank a rakouská pojišťovna Uniqa. Celkem jde o přímý kapitálový vstup za 10 milionů eur (260 milionů korun).

Vedle toho Twisto získalo dalších sedm milionů eur formou „venture dluhu“(tedy bez investice do kapitálu a bez naředění akcionářsk­ých podílů) od londýnskéh­o fondu Kreos Capital a českého Orbit Capital. Podle oslovených odborníků z trhu se aktuální hodnota Twista pohybuje kolem 1,5 miliardy korun.

Přemýšlejí o Rumunsku

„Na rozdíl od většiny zahraniční­ch neo-bank, které se zaměřovaly primárně na růst zákaznické báze, dokázalo Twisto vybudovat robustní byznys model postavený na pevných základech. Právě schopnost ‚monetizace uživatelů‘ se během covidu stala jedním z hlavních rozlišovac­ích prvků silných a slabých společnost­í,“říká Tomáš Pačinda, partner investiční­ho fondu Enern, který stál u začátků Twista.

Část peněz chce Twisto využít také pro financován­í expanze do zahraničí. Už v roce 2018 vstoupila firma do Polska. A loni na jaře přerušila epidemie koronaviru vstup do Rumunska.

„Bylo to těsně před spuštěním. Ale v březnu, v dubnu nikdo nevěděl, co se bude dít, tak jsme to raději zastavili. Teď si dáváme čas na rozmyšleno­u, ale pokud to bude fungovat, letos bychom tam chtěli vstoupit,“popisuje Šmída.

Společně s lidmi ze společnost­i Zip se také dívají na další trhy. A to hlavně východním směrem, protože západní trhy už do značné míry „obsadili“ostatní globální hráči. „Směr expanze do určité míry ‚diktují‘ investoři. Země jako Rusko, Turecko či Kazachstán nemusí některým z nich vyhovovat. Jiní v nich ale mohou vidět růstový příběh, trhy s velkou populací a malou konkurencí,“říká Šmída.

Twisto chce letos ještě nabrat další kapitál. Podle Šmídy nastává nyní v oboru celosvětov­ě velká konsolidac­e trhu. Velcí hráči se budou snažit skupovat firmy, které jsou silné na lokálním trhu. A Pačinda z Enernu očekává, že zahraniční investoři mohou častěji než dřív zamířit do střední a východní Evropy. Zejména díky technologi­ckému talentu, kterým region disponuje.

„Většina investiční­ch transakcí se dnes odehrává ‚na dálku‘, geografick­ý aspekt hraje menší roli. Na trhu je současně bezprecede­ntní objem peněz a pro globální fondy tak není neobvyklé koukat se do všech koutů světa, včetně toho našeho,“dodává Pačinda.

Společnost Zip, která stejně jako

Twisto vznikla v roce 2013, patří vedle švédské společnost­i Klarna a australské Afterpay k hlavním globálním hráčům na poli odložených plateb. Její hodnota se pohybuje kolem 2,5 miliardy amerických dolarů. Na další trhy vstupuje právě prostředni­ctvím spolupráce s lokálními firmami.

V polovině loňského roku pronikl Zip na americký trh akvizicí newyorské společnost­i QuadPay, o rok dříve vstoupil do Velké Británie koupí společnost­i PartPay. Byť Zip získal nyní v Twistu minoritní podíl, může být tento přístup výhodný pro obě strany. Twisto se jako součást většího uskupení může dostat ke globálním klientům typu AliExpress, Amazon či Uber.

„U Twista nás ohromil nejen důraz kladený na zákazníka, ale i produkt a také samotný tým. Jsme rádi, že můžeme spolupraco­vat, a těšíme se, že pomůžeme dalšímu růstu společnost­i,“uvádí spoluzakla­datel a šéf společnost­i Zip Larry Diamond.

Nejlepší platební morálka

Loňský rok hodnotí šéf Twista navzdory epidemii koronaviru poměrně úspěšně. Byť firma musela přechodně zpřísnit kritéria, a to hlavně pro nové klienty. „Překvapilo nás, že lidé vesměs spláceli všechno včas. Platební morálka klientů byla jedna z nejlepších v historii Twista. Podobně to hodnotili i jinde, byl to globální trend,“říká Šmída. Twisto ale také během první vlny epidemie propustilo část týmu a osekalo náklady na marketing.

To vše vedlo k růstu obratu o desítky procent meziročně. „A letos bychom chtěli v rychlém růstu pokračovat i díky čerstvému kapitálu. Chceme růst o sto procent proti loňsku, jsou za tím i velké plány v Polsku. Pokud by ale lockdown trval dlouho, lidé by ztráceli práci, tak budeme muset být opatrnější,“doplňuje Šmída.

Ačkoliv Twisto přišlo před osmi lety s odloženou platbou v Česku jako první, v poslední době mu roste silná konkurence. Například Mall Pay, společný podnik skupiny Mall a ČSOB. Ten loni na podzim přišel s novými typy účtů, které vedle odložené platby zahrnují za měsíční paušál třeba dopravu na výdejny a řemeslníka do domu zdarma. Navíc láká na slevu na zboží při zřízení účtu.

„Trh je dostatečně velký, aby na něm působilo víc hráčů. Mall Pay má velkou sílu díky celé skupině, má přímý přístup k většímu počtu

Ačkoliv Twisto přišlo před osmi lety s odloženou platbou v Česku jako první, v poslední době mu roste konkurence. Například MallPay, společný podnik ČSOB a Mall.

klientů, než máme my. Myslím, že oslovují trochu jiný segment klientů než my,“říká Šmída. Twisto spolupracu­je s řadou e-shopů, mezi nimi například Rohlík.cz, Dáme jídlo nebo Slevomat.

Když Twisto začínalo, kvůli spolupráci se Slevomatem službu odložených plateb využívaly hlavně maminky na mateřské, a to většinou z menších měst. S příchodem Apple Pay, které zprvu vedle Twista nabídl jen omezený počet bank, však začali přibývat i klienti z větších měst. A ti využívají jiné výhody, třeba výhodnější směnný kurz nebo platbu za nákup ve třech splátkách bez navýšení. Službu už někdy využilo 1,6 milionu zákazníků, účet u Twista má 170 tisíc lidí.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Chtějí víc Twisto chce letos ještě nabrat další kapitál. Podle šéfa Michala Šmídy nastává nyní v oboru konsolidac­e trhu.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Chtějí víc Twisto chce letos ještě nabrat další kapitál. Podle šéfa Michala Šmídy nastává nyní v oboru konsolidac­e trhu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia