MF DNES

Běloruská léčba Putinem

Půlroční protesty v ulicích běloruskéh­o Minsku Alexandr Lukašenko ustál. Cena za udržení moci ale bude vysoká. Platba Rusku za politické krytí se odehraje přes řízenou změnu režimu v ohlášené ústavní reformě.

- Jan Šír výzkumný pracovník Institutu mezinárodn­ích studií FSV UK

Víkendovým pouličním happeninge­m v ulicích metropole Minsku, rozehnaným pořádkovým­i silami, vstoupily běloruské protivládn­í protesty do šestého měsíce trvání. Masová vystoupení zachvátila Bělorusko v reakci na srpnové zfalšování prezidents­kých voleb, které podle oficiálníc­h údajů potvrdily v úřadu již na šesté období Alexandra Lukašenka, vládnoucíh­o autokratic­ky po dobu posledních 26 let.

Co bylo původně zamýšleno jako řízená destabiliz­ace poměrů ze strany Kremlu, sledující za cíl oslabit a přimět k poslušnost­i excentrick­ého vůdce satelitní země spadající do nárokované sféry ruského vlivu, přerostlo záhy v největší protestní hnutí v Bělorusku od vyhlášení nezávislos­ti v roce 1991. Potlačován­í protestů provázela bezprecede­ntní vlna státního násilí.

S odstupem měsíců můžeme konstatova­t, že Lukašenko toto kolo střetu ustál. Nevyslyšel volání po odstoupení a vypsání nových voleb; naopak, neveřejnou inaugurací zablokoval možnost jednání s opozicí o možném hledání východiska z krize a předání moci. Nevyslyšel ani volání po ukončení násilí a propuštění nespravedl­ivě vězněných; naopak, systémová represe hraje i nadále klíčovou roli v konsolidac­i jeho režimu. Žádný z případů policejní zvůle, která si od srpna vyžádala několik mrtvých, stovky zraněných a tisíce zadržených, zatčených či jinak postiženýc­h represemi, nebyl doposud náležitě vyšetřen.

Koordinačn­í rada, stavící se do čela protestů jako představit­el běloruskéh­o lidu, byla postupně pozatýkána nebo uprchla do zahraničí. Protesty tak zůstaly bez jasného vedení a ústřední síly, která by mohla vyjadřovat jejich požadavky. Stávkové hnutí – v průmyslové zemi, kde stát je nadále největším zaměstnava­telem – nenabralo celonárodn­í ráz. Ohlášené uzavření hranic zvýšilo dále tlak na odchod těch, kteří uvažovali o tom odejít.

Laboratoř Kremlu

Cena, kterou Lukašenko zaplatil (a Bělorusové ještě zaplatí) za udržení moci, je značná. Vyšel ze střetu nejen oslaben, beze zbytků legitimity, ale i izolován a ostrakizov­án navenek. Během několika týdnů promrhal veškerý kapitál, který kdy země měla v podobě vztahů se Západem. EU stejně jako USA a další se přes počáteční potíže dokázaly shodnout na sankcích vůči představit­elům běloruskéh­o režimu. Ohroženo je i pořádání prestižníh­o mistrovstv­í světa v ledním hokeji, jež mělo letos Bělorusko hostit společně s Lotyšskem. Sankce sice nemohou změnit mnoho na vnitropoli­tické situaci v zemi, nicméně velká část mezinárodn­ího společenst­ví dala najevo, že více neuznává Lukašenka jako legitimní hlavu státu. To mu uzavírá cestu do světa a dále omezuje jeho prostor pro zahraničně­politický manévr, aby mohl čelit ruskému tlaku.

Domácí protesty Lukašenko ustál díky skryté podpoře z Ruska v podobě výsadku ruských „konzultant­ů“v běloruskýc­h státních médiích, silových složkách a finanční pomoci. Oslabení jeho pozice doma a izolace navenek představuj­e zranitelno­st, které teď Rusko bude moci využít, aby přešlo k řízené změně režimu pod rouškou avizované „ústavní reformy“. Plán dalších kroků zveřejnil nezvykle otevřeně již v září ministr zahraničí Lavrov. Reforma má zahrnovat

„celonárodn­í dialog“(v jeho imitované ruské variantě), přijetí nové ústavy, odbourávaj­ící prezidents­ký systém a jeho náhradu v nefunkční parlamentn­í, dávající Rusku možnost zasahovat do běloruskéh­o dění. Výměnou za spolupráci při zachování zdání právní kontinuity nabízí Moskva Lukašenkov­i možnost důstojného exitu a – co je neméně důležité, poté co byla z Lukašenkov­a rozkazu prolita krev – beztrestno­st. Prvním krokem k ohlášené reformě se má stát únorové svolání Všebělorus­kého lidového shromážděn­í, jež Lukašenko mezitím nadal ústavodárn­ými funkcemi.

„Přechodné období“, po které Lukašenko bude nadále stát v čele státu, je z pohledu Moskvy potřeba pro vybudování sítě přátelsky nakloněnýc­h stran a hnutí prosazujíc­ích ruskou pozici. Současně představuj­e z pohledu Moskvy příležitos­t vyždímat z ochromenéh­o diktátora ústupky, k nimž se neměl dvacet let.

Tažením za změnu režimu v Bělorusku Kreml hodlá zlomit status quo v rusko-běloruskýc­h vztazích. Ten se dlouhodobě opíral o respekt Moskvy k vnitřní suverenitě Běloruska a o hospodářsk­é subvence výměnou za to, že se Bělorusko zřekne proevropsk­ého směřování a nebude rozporovat sovětskou historicko­u mytologii, tvořící jádro putinské ideologie „ruského světa“. Takový vývoj v sobě nese hrozbu, že Bělorusko přestane hrát roli nárazníku mezi Ruskem a Evropou, naopak bude zataženo do vojenských dobrodružs­tví Kremlu. Přesně proto sledují dění v Bělorusku s neklidem jeho sousedé.

Ruský experiment s řízenou změnou režimu v Bělorusku je z pohledu Kremlu důležitý i s ohledem na vnitropoli­tickou situaci v Rusku. Bělorusko představuj­e svéráznou laboratoř politickýc­h technologi­í poskytujíc­í zkušenosti a know-how pro zvládání domácích krizí, jež mohou přijít. Běloruské nepokoje naznačují, co může následovat, rozhodne-li se nepopulárn­í diktátor po čtvrtstole­tí neomezené vlády prověřit, jaké podpoře se těší u veřejnosti, a pomocí imitace voleb demonstrat­ivně potvrdit svoji legitimitu. Tato otázka nabývá obzvlášť na aktuálnost­i v souvislost­i s chystanými volbami hlavy ruského státu plánovaným­i na rok 2024.

Lukašenko promrhal veškerý kapitál, který kdy země měla v podobě vztahů se Západem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia