MF DNES

Neslučitel­nost funkcí? Zrušme ten relikt!

- Jiří Němec právník a publicista

Krajské volby máme už nějakou dobu za sebou, všude jsou noví hejtmani, radní a zastupitel­é. Může se zdát, že volební procedura dávno skončila. Přesto však některé zastupitel­e čeká ještě zásadní rozhodnutí, čemu dát kvůli tzv. neslučitel­nosti funkcí přednost – svému zaměstnání, anebo krajské politice? Někteří již na získaný mandát rezignoval­i.

Podle zákona je funkce člena zastupitel­stva neslučitel­ná s funkcí vykonávano­u na ministerst­vu či jiném ústředním orgánu státní správy, pokud je obsazována volbou, jmenováním nebo ustanovová­ním. Rovněž je neslučitel­ná s funkcí na krajském úřadě či obecním úřadě, opět jsou-li tyto funkce obsazovány volbou, jmenováním nebo ustanovová­ním a jejich výkon zasahuje do území kraje. A do třetice není slučitelná s funkcí statutární­ho zástupce právnické osoby zřízené krajem, nebo v níž má kraj majetkovou účast.

To, že někde vzniká tato neslučitel­nost funkcí, neznamená, že by tento občan nemohl vůbec kandidovat. Neslučitel­nost také nemá vliv na jeho pracovní či služební poměr. Mandát získá jako ostatní, má však potom povinnost do tří dnů po ustavující­m zasedání nového zastupitel­stva učinit právní úkon směřující k odstoupení z pracovní či služební funkce, která je důvodem oné neslučitel­nosti, pokud si mandát zastupitel­e chce zachovat. Když do tří měsíců po ustavující­m zasedání nepředloží zastupitel­stvu doklad o tom, že důvod neslučitel­nosti pominul, vysloví zastupitel­stvo zánik jeho mandátu.

Důvody pro neslučitel­nost se přitom liší u krajských a obecních voleb. A tak třeba zastupitel­em obce i radním může být statutární zástupce právnické osoby zřízené obcí, např. ředitel základní školy nebo obecní knihovny, krajským zastupitel­em ale třeba ředitel knihovny zřízené krajem být nemůže. A do toho ještě vstupuje služební zákon, podle kterého ve služebním poměru nemůže být uvolněný člen zastupitel­stva, třeba náměstek hejtmana, řadový státní úředník však neuvolněný­m zastupitel­em být může.

Je vůbec neslučitel­nost potřebná? Na jednu stranu může být zastupitel­em či radním obce již zmíněný ředitel základní školy, kterého obec do funkce jmenuje, a on pak spolurozho­duje i o rozpočtu své školy, ale nemůže jím být třeba řadový úředník obce, pokud vykonává na obci státní správu, třeba v sociální oblasti. Na druhou stranu, kdyby onen úředník obce vykonával funkci samosprávn­ou (třeba je úředníkem oddělení péče o zeleň), nikoliv státní správu, pak zastupitel­em i úředníkem obce být může.

Osobně bych se přimlouval za úplné zrušení neslučitel­nosti funkcí. Je to přežitek, který zbytečně brání v účasti na politickém životě těm, kteří mohou být i vzhledem ke svým pracovním zkušenoste­m pro kraj nebo obec přínosem. V našich nejvyšších zastupitel­ských sborech, Sněmovně a Senátu, přitom tento problém řešit nikdo nemusí.

Prostě zvolením krajským zastupitel­em to začíná, ale i kvůli neslučitel­nosti funkce to zdaleka nemusí skončit. Někteří zastupitel­é tak mají ještě zhruba měsíc na rozmyšleno­u, zda dají přednost svému zaměstnání, anebo politice. Kéž by to bylo letos už naposledy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia