MF DNES

O výročí ODS a trápení hejtmana Kuby Fialou

Petra Koláře, reportéra MF DNES

-

● Na včerejšek připadlo jedno poměrně významné výročí. Uplynulo totiž přesně třicet let od konce sněmu Občanského fóra v Praze, kde si delegáti odhlasoval­i přeměnu v politickou stranu. Prvním (a posledním) zvoleným předsedou OF byl přesně tři měsíce tehdejší federální ministr financí Václav Klaus. Přeměnou širokého občanského hnutí v politickou stranu na sněmu 12. a 13. ledna začal proces, který v únoru roku 1991 vedl k právnímu zániku Občanského fóra, na jehož troskách o pár týdnů později vznikla Klausova Občanská demokratic­ká strana a Občanské hnutí v čele s Jiřím Dienstbier­em starším či Petrem Pithartem.

Zatímco Václav Klaus starší už v ODS několik let není, na své bývalé straně dnes nenechá nit suchou a bojuje proti rouškám či očkování, Petr Pithart dnes podporuje vytvoření předvolebn­í koalice „svojí“KDU-ČSL s TOP 09 a právě občanskými demokraty. Jak by nejspíš řekla postava sládka ze hry Audience Václava Havla: To jsou ale paradoxy, pane Vaněk!

● Mimochodem, bude zajímavé sledovat, jak občanští demokraté oslavy třiceti let své existence pojmou. Když ODS slavila 25. výročí, setkali se v tehdejším sídle strany všichni předsedové. Až na Petra Nečase, který se omluvil z důvodu zahraniční cesty. Mezi občanskými demokraty se dodnes traduje, že na setkání Petr Fiala řekl Václavu Klausovi, že bývalý prezident řadu svých názorů čerpá z jeho politologi­ckých knih, což Klause pochopitel­ně příšerně urazilo. Představa, že se obdobné setkání uskuteční i letos, skýtá velký prostor pro spoustu bizarních historek...

● Zmíněná rodící se koalice občanských demokratů, TOP 09 a lidovců prozatím „přežila“jeden z očekávanýc­h možných karambolů. Představit­elé pražské ODS vznesli směrem ke koaličním partnerům z topky „zásadní“požadavky, dočkali se odpovědi, ať si trhnou nohou, takže sklapli podpatky a karavana jde dál. O co šlo?

Jak známo, ODS vyhrála v roce 2018 v Praze komunální volby. TOP 09 v čele s Jiřím Pospíšilem se ale rozhodla vytvořit koalici s Piráty a lokálním hnutím Praha sobě Jana Čižinského. Občanští demokraté se to několikrát pokusili zvrátit nabídkou primátorsk­ého řetězu Jiřímu Pospíšilov­i, ten ale opakovaně vycouval.

Nyní, když má být v Praze jedničkou společné kandidátky předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, požadovali pražští občanští demokraté alespoň o pomoc při „sestřelení“pirátského primátora Zdeňka Hřiba. Zadruhé zkoušeli topku přesvědčit, že by na magistrátu mohli mít společný zastupitel­ský klub. Jinak prý Pekarovou Adamovou nepodpoří, čímž by do celého koaličního projektu nejspíš hodili vidle.

Jenže se coby o náhradním primátorov­i mluvilo o nestraníko­vi za TOP 09 Petru Hlaváčkovi či šéfovi pražské KDU-ČSL Janu Wolfovi. To se Pospíšilov­i nelíbilo, takže z toho opět nebude nic. A pražská ODS – aby nezískala punc rozbíječů koalice – vzala ze svých podmínek urychleně zpátečku. Nicméně je jasné, že to především mezi ODS a TOP 09 žádná velká láska není a nebude. Pokud Petrem Fialou mocně prosazovan­á koalice na podzim ve volbách do Sněmovny nezvítězí, bude mít předseda ODS ve své straně velký problém.

● Na dobré vlně je naproti tomu jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba. Naposledy díky vlastní očkovací strategii v jihočeském regionu je ho všude plno. Takto odpověděl Právu na dotaz, zda nemá pocit, že Fialu zastiňuje: „Musím na tohle odpovídat? Odpověděl jsem vám na všechno, netrapte mě, prosím.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia