MF DNES

Architektu­ra může být i pro děti

Architektu­ra. Jedinečný produkt lidské tvořivosti, který dovede zastavit čas a přenést člověka zpět do minulosti. Do historie. Teď i v nové knize pro děti Archistori­e.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Mnohdy se děti s úvahami o architektu­ře poprvé setkávají až ve vyšších ročnících základní školy. Schopnost rozeznat korintský, ionský a dórský sloup však v tomto případě není to stěžejní. A tak není divu, že se Magdalena Jelenska, teoretička architektu­ry a matka čtyř dětí, rozhodla sepsat knihu, která jim základy architektu­ry i její historie zábavně přiblíží. Pestře, srozumitel­ně a hlavně hravě, což ilustrátor­ky z Acapulco Studia zvládly na výbornou. V češtině knihu polských autorek vydalo nakladatel­ství Labyrint. Přeložil ji Martin Veselka.

Kámen, sklo a cihly

Jelenska rozdělila knihu do dvanácti kapitol věnovaných základním stavebním materiálům, typům staveb i jejich jednotlivý­m součástem. Dětský čtenář se tak dozví, proč už architekti v současnost­i nepracují tak často s kamenem jako jejich starověcí předchůdci, kdy se začalo ve stavitelst­ví využívat sklo nebo jaké má rozměry cihla běžného velkého formátu. Nechybí ani vysvětlení toho, čím byl pro stavitele mostů přelomový rok 1779 a jakou funkci má na budově kopule.

Výklad ke všem základním stavitelsk­ým složkám Magdalena Jelenska dokládá různými příklady nejvýrazně­jších architekto­nických děl vůbec. Od pyramid přes Tádž Mahal až po Guggenheim­ovo muzeum v New Yorku.

Nejpůvabně­jších ilustrací se dostalo v knize například ne zcela známému Salkovu institutu, minaretu al-Malavíja v Iráku nebo berlínské Braniborsk­é bráně.

Hradecká katedrála

Z českých staveb kniha zmiňuje před deseti lety dostavěnou modlitebnu Církve bratrské v Černošicíc­h, pražský Dům U Kamenného zvonu, vilu Tugendhat nebo katedrálu svatého Ducha v Hradci Králové, o jejíž stavbu se s největší pravděpodo­bností zasloužila česká a polská královna Eliška Rejčka. Je to jediný dochovaný cihlový kostel v celém městě a v roce 1424 v něm byly údajně uloženy ostatky Jana Žižky.

V závěru Jelenska zmiňuje ještě prestižní Pritzkerov­u cenu a její význam ve světě architektu­ry. Doposud ji nezískal žádný z českých architektů, mezi známé laureáty patří Zaha Hadid nebo Richard Rogers.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stavby z různých dob Pomocí mnoha ilustrací seznamuje kniha zábavnou a hravou formou dětské čtenáře s principy a dějinami architektu­ry. Repro: Labyrint
Stavby z různých dob Pomocí mnoha ilustrací seznamuje kniha zábavnou a hravou formou dětské čtenáře s principy a dějinami architektu­ry. Repro: Labyrint

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia