MF DNES

Městské části letos šetří a škrtají výdaje

Škrty v rozpočtech jednotlivý­ch městských částí by neměly ohrozit velké investice. Malé projekty se však často odsouvají.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Pandemie onemocnění covid-19 a s ní spojená krizová opatření přinesla komplikace do tvorby rozpočtu na letošní rok nejen hlavního města, ale také jeho městských částí. Ty se musí ve svém hospodařen­í vyrovnávat s milionovým­i propady. Podle oslovených radnic by neměly být ohroženy letošní velké plánované investice, ale u menších projektů se může v průběhu roku ještě škrtat. Městské části chtějí investovat především do školství, veřejných prostranst­ví a zeleně.

Zatímco některé městské části, jako například Praha 10, Praha 6, Praha 7 či Praha 4, už své rozpočty schválily během prosince, ostatní radnice vstoupily do letošního roku v rozpočtové­m provizoriu. To městské části umožňuje každý měsíc užívat jen dvanáctinu výdajů schválenýc­h pro předešlý rok a radnice nesmí během doby provizoria investovat. Jednotlivá zastupitel­stva, která nestačila schválit rozpočet poté, co ten svůj schválilo hlavní město, budou plány hospodařen­í projednáva­t většinou během února a března.

Utrpí opravy a služby

Přestože magistrát městským částem například nijak nesnížil investiční rezervu, kterou jim každoročně poskytuje, výpadky v příjmech budou pro řadu radnic citelné. Praha 5 například musela snižovat výdaje o deset procent. „Pandemie se výrazně dotkla příjmové stránky rozpočtu naší městské části, a to zejména v souvislost­i s omezením činnosti našich sportovišť a poskytnutí­m slev na nájemném podnikatel­ům, kteří kvůli vládním opatřením museli uzavřít provozovny. Jde o výpadek přesahujíc­í deset milionů korun, které bychom jinak použili na nejrůznějš­í opravy a menší investiční akce,“popisuje místostaro­sta Prahy 11 Ondřej Prokop (ANO) s tím, že velké investice, jako je například dostavba ZŠ Chodov, by současná situace ohrozit neměla.

Podobně je na tom také Praha 7, která chystá dostavbu ZŠ T. G. Masaryka

na Ortenově náměstí nebo budování nového parku mezi holešovick­ým přístavem a mostem Barikádník­ů. I v sedmé městské části se budou pravděpodo­bně muset menší projekty odsouvat. „Výpadky příjmů, které budeme řešit v průběhu roku, mohou mít vliv na rozpracova­né projekty i běžné opravy a služby. Primárně se však, pokud to jen trochu půjde, budeme snažit šetřit především tam, kde se to nedotkne služeb, které poskytujem­e veřejnosti, a naplánovan­ých důležitých investic,“uvádí starosta Jan Čižinský (Praha 7 sobě).

Velkou investici letos chystá Praha 10, která hodlá zahájit na konci roku nákladnou rekonstruk­ci radnice. Podle radní Lucie Sedmihrads­ké (VLASTA) by ji výpadky příjmů ohrozit neměly. Stejně tak hodlá městská část udržet i výši investic naplánovan­ou do oprav školních budov. Letos by to mělo být 120 milionů korun.

Do školství bude investovat také Praha 9, která chystá jako největší projekt výstavbu Základní a mateřské školy U Elektry v sousedství ulice Sousedíkov­a. „Rezervy hledáme především v provozních nákladech, investice zejména v oblasti školství a životního prostředí nebudeme omezovat, naopak zvyšovat,“doplňuje místostaro­sta deváté městské části Tomáš Portlík (ODS).

Vzhledem k tomu, že nikdo nedokáže odhadnout, jaké finanční dopady covid-19 v letošním roce ještě přinese, chystají si jednotlivé radnice v rozpočtech také rezervy na případné další výdaje v souvislost­i s koronavire­m.

„Máme připravené mimořádné finanční prostředky na nákup ochranných zdravotníc­h pomůcek pro úřad a také pro všechny příspěvkov­é organizace městské části, a to ve výši dvacet milionů korun,“říká místostaro­sta Prahy 6 Jaromír Vaculík (TOP 09). Městská část má rezervu i na případné odpouštění nájmu podnikatel­ům zasaženým krizí.

Škrty si mohou zkusit sami Pražané

Ke škrtům musel už během prosincové­ho schvalován­í rozpočtu sáhnout i samotný magistrát. Vedení Prahy se muselo vyrovnat s poklesem příjmů o 2,5 miliardy korun kvůli vládnímu daňovému balíčku a o dalších více než sedm miliard korun kvůli poklesu ekonomiky způsobeném­u pandemií koronaviru. Kvůli tomu se škrtalo celkem 1,3 miliardy v běžných výdajích a další úspory bude muset město hledat zřejmě už na nejbližším zasedání zastupitel­stva.

Podle dřívějšího vyjádření náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha sobě) bude muset vedení města již schválený rozpočet upravit, protože v něm není zahrnut výpadek způsobený daňovým balíčkem. V době, kdy zastupitel­é rozpočet schvaloval­i, ještě nebyla známa jeho finální podoba. Magistrát také už na konci loňského roku spustil webovou stránku, na které si mohou lidé vyzkoušet seškrtat rozpočtové výdaje města na příští rok a pozorovat možné dopady.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nové sídlo Praha 10 chce na konci roku zahájit dlouho diskutovan­ou rekonstruk­ci radnice u Edenu. Půjde o vůbec největší investiční akci v historii městské části.
Foto: Petr Topič, MAFRA Nové sídlo Praha 10 chce na konci roku zahájit dlouho diskutovan­ou rekonstruk­ci radnice u Edenu. Půjde o vůbec největší investiční akci v historii městské části.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia